В началото на 2022 г. излязохме с новина, че наградите "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" се разрастват и ще включват 3 нови категории, надграждащи 6-те, раздадени на последното издание.
Сладките изделия идват на фокус и категорията ще се казва "Десерт". Оценяващите ще следят за майсторски подход при съчетаването на вкусовете, както и при визията и поднасянето.
Отговорността и честта се пада на отделно жури, което ще оценява постиженията на сладкарници и други, специализиращи в десертите.
Ще бъдат вземани предвид само заведения с изцяло сладкарски фокус
и няма да бъдат оценявани самостоятелно десерти в менютата на ресторантите.
За първи път в над 20-годишната история на наградите десертите са отделени в собствена категория. Главният редактор и мениджър на "Бакхус" Андреа Пунчева разказва как се е родила идеята за нововъведението: "Както повечето хубави идеи, и тази беше плод на един спонтанен разговор. И то какъв: по време на церемонията по връчване на наградите през септември 2021 г. се запознах с човек, който ми обърна внимание на нуждата от истински експертни награди у нас, обвързани със сладкарската дейност. И макар и моментът да беше доста натоварен, а в главата си да бях настроена единствено за настоящите награди, думите му ми направиха силно впечатление. Още на следващия ден започнах да мисля как може да го сбъднем, защото е вярно, че такива отличия няма. Последваха срещи и обмен на един куп идеи, но съм доволна, че не губим време и че ще имаме тази нова категория още на следващото издание."
Награждаването е насрочено за 23.03.2023 г., четвъртък, като освен че датата се запомня лесно, тя цели да даде максимално много време на заведенията да се възстановят от непредвидимостта на пандемията и мерките, за да покажат най-доброто от себе си.