Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
Dieci, шеф Джанфранко Киарини "Дебют" Салтимбока с дъгова пъстърва и солен крем брюле с шафран 4 порции |
За салтимбоката:
200 г дъгова пъстърва, нарязана на дребни кубчета
40 г еленски бут, фино нарязан
50 мл готварска сметана
4 листа салвия за готвене
За соления крем брюле:
350 мл готварска сметана
5 г цвят от шафран
20 мл мед
4 листа салвия за декорация
Сол на вкус, по възможност фльор де сел
-
Салтимбока с дъгова пъстърва и солен крем брюле с шафран
снимка:
Метод:
- Почистете пъстървата, нарежете месото ѝ на малки кубчета и ги поставете в блендер. Добавете 50 мл от готварската сметана и блендирайте до получаване на текстура, наподобяваща мус.
- Поставете сместа в кръгла метална форма с диаметър около 2 см и височина около 2,5 см. Леко притискайки сместа с пръсти надолу, издърпайте нагоре формата. Повторете още 3 пъти, докато получите 4 малки порции от муса.
- Продължете с увиване на резените еленски бут около оформения вече мус, но преди това поставете вътре 1 лист салвия - между еленския бут и муса.
- След като увиете еленския бут, го фиксирайте с клечка за зъби, забита хоризонтално през средата - успоредно на работния плот. Поставете в хладилник, докато стегне.
- Загрейте фурната на 150° C.
- Време е за соления крем брюле: сложете в малка тенджера 350 мл готварска сметана и добавете шафрана, меда и солта. Гответе на много ниска температура и бъркайте леко, докато се получи редуцирана и гъста смес.
- Поставете салтимбока муса от дъгова пъстърва във фурната за около 15 минути.
- Сервирайте: след като вашият шафранов крем брюле е готов, разпределете го внимателно с лъжица в чиниите - както е на снимката или като малка купичка. Извадете салтимбоката и я поставете в средата на крем брюлето, след което премахнете клечките за зъби. Украсете с останалите листа салвия. Ако е необходимо, добавете още фльор де сел. Сервирайте топло.