Вече 20 години "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S. Pellegrino" отличава забележителните кулинарни постижения в страната. Това са най-старите в България награди за високите постижения в сферата - не само от гледна точка на вкус и поднасяне на храната и напитките, но и като цялостно преживяване, оформено и от обслужване, атмосфера и дори публика, която даден ресторант привлича.
Категориите
Тази година категориите са 6: 5, оценявани от жури, и "Ресторант на читателите", в който всеки може да гласува веднъж за своя фаворит от общо 30 заведения.
Ресторант на годината ANDRé Cosmos Hamachi-ni Niko'las 0/360 Soul Kitchen |
Авторски почерк ANDRé Chef's Hamachi-ni Soul Kitchen |
Винена листа и напитки Ahora Aubergine Космос La Capannina Niko'las 0/360 |
Вкусно място Ahora L'Etranger Manzo Pavillion 37 |
Дебют 10 Dieci MORE beach restaurant Pure & Sense The Revolutionary Dining Room & Bar |
Ресторант на читателите 10 Dieci Ahora ANDRé Aubergine Chef's Floret La Capannina L'Etranger MORE beach restaurant Pavillion37 The Revolutionary Dining Room & Bar The Sea Terrace Паваж Съборна 23 33 Gastronauts Atelier Checkpoint Charly Cinecitta Osteria Italiana El Balcon del Mundo Hamachi-ni La Terra Manzo Niko'las 0/360 Osteria Rosmarino Pure & Sense Sage Bistro Soul Kitchen Vienna Cafe and Restaurant Ракета ракия бар Космос |
Критериите
Посещението във всеки ресторант изисква подробно попълване на анкетна карта със 17 критерия, разпределени в 5 основни категории: обслужване, меню за храна, меню за напитки, атмосфера и имидж. Критериите засягат всевъзможни елементи - от посрещането на вратата, достъпа за хора в затруднено положение, звуковия фон и достатъчния брой закачалки за дрехи до по-очаквани фактори като вида и вкуса на всичко, поднесено в рамките на престоя и съотношението между цени и качество.
Журито
Журито на конкурса е съставено професионалисти с разнообразен профил - от кулинарни журналисти до собственици на заведения, до представители на бизнеса, чиято съвкупност от оценки покрива разнообразни гледни точки - тази на бранша, на госта, на партньора, дистрибутора, конкурента и т.н. Редом с това, журито държи сетивата си изострени за талантливите готвачи, устойчивите зелени практики, отговорни бизнес решения и оригиналния подход. Всеки ресторант е посещаван от минимум двама членове на журито.
ВАЖНО!
Изискаване за категорията "Ресторант на годината" е ресторантът да е работил повече от 1 година.
Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран при посещение на жури, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.
*Церемонията по награждаването ще се проведе на 30 септември с гала вечеря от 19:00 ч. в Sofia Tech Park, в сградата на Иновационен форум "Джон Атанасов".
Повече информация за вечерята, програмата и кувертите ще откриете тук: capital.bg/restaurant-2021