Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
"Паваж", Пловдив, шеф Йордан Чернев "Ресторант на читателите" 2021 Сарми в лозов лист с кълцано патешко 10 - 12 порции |
За сармите:
1.2 кг патешко магре без кожа
4 буркана лозов лист
500 г ориз
350 г зеленчукова мозайка (нарязани на ситно моркови, лук, червена чушка и тиквичка)
150 мл олио
300 г домати
500 г масло
5 изцедени лимона
10 г чубрица
30 г червен пипер
10 г кимион
15 г сол
15 г черен пипер
2 връзки зелен лук
1 връзка копър
2 връзки магданоз
За соса:
1 кофичка пълномаслено кисело мляко
1 изцеден лимон
1 връзка копър
1 скилидка чесън
сол на вкус
-
Сарми в лозов лист с кълцано патешко
- Мозайката от равни количества ситно нарязани моркови, тиквичка, червена чушка и лук се запържва в олиото до златисто, след което се добавят оризът и 350 г масло.
- Добавят се доматите, нарязани на ситно, и сместа се оставя на слаб огън, докато се извари.
- Котлонът се спира и се добавят всички сухи подправки, заедно със зеления лук, копъра и магданоза, патешкото месо, накълцано на ситно, и сока от 3 лимона. Приготвената смес се разбърква добре.
- Навиват се сармите и се нареждат плътно една до друга в тава за печене.
- Останалото масло (150 г) се разделя на бучки или плочки, които се слагат върху сармите, заливат се със сока от 2 лимона и се долива вода, да ги покрие с пръст. Затискат се с подходящ съд, а тавата се фолира с алуминиево фолио. Готвят се на 170 градуса 150 мин., като фурната не се загрява предварително, а при слагането на сармите в нея.
- Докато сармите се готвят, приготвяме соса от кофичка пълномаслено кисело мляко, връзка копър, един изцеден лимон, скилидка (или повече) чесън и сол на вкус. Слагаме сос в сосиера или директно в чинията, нареждаме 5 - 6 сарми и поръсваме със свеж копър.
Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.