5/6 снимки в галерията
Павел Павлов, шеф-сладкар и водещ на ТV предаване по 24KitchenКоледен ябълков сладкиш с маслени трохи(За 9 порции, 30 минути)
За основата:100 г брашно
50 г захар
5 г бакпулвер
5 г канела
1 щипка сол
90 г прясно мляко
70 г олио
1 яйце
10 г ванилова захар
за ябълките:
2 големи ябълки
25 г захар
5 г канела
сокът от 1/2 лимон
За трохите:75 г кафява захар
75 г бяла захар
5 г канела
115 г краве масло (студено)
190 г брашно
1 щипка сол
Начин на приготвяне:1. За основата в купа смесете брашното, бялата захар, ваниловата захар, канелата и бакпулвера. Прибавете мляко, олиото, яйцето и разбивайте с телена бъркалка, докато се получи хомогенна смес. Поръсете с щипка сол и разбъркайте.
2. Нарежете ябълките на дребни кубчета. Разбърквайте ги със захарта, канелата и лимоновия сок.
3. За трохите сипете брашното в купата на миксера, прибавете нарязаното на кубчета масло, двата вида захар, канелата и солта. Разбийте, докато се получат маслени трохи.
4. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Намажете тава с размер 25x25 см с масло и я поръсете с брашно.
5. Разпределете равномерно на дъното тестото за основата. Отгоре сложете ябълките и заравнете. Поръсете с маслените трохи, отново заравнете. Печете сладкиша 25 - 30 минути.