4/6 снимки в галерията
Джиджи Лагадинова, главен редактор "Бакхус"Асеновградски сармички(За 6-8 порции)
Продукти:1 кг свинска кайма от флейка или плешка
+ свински ребра за подложка
1 кафена чашка бял ориз
1/2 водна чаша слънчогледово олио
2 глави кисело зеле с тънки листа
Червен пипер
Черен пипер
Кимион
Сол на вкус
Начин на приготвяне:Каймата се овкусява щедро с подправките, като кимионът трябва да преобладава, и се омесва хубаво с олиото и ориза.
Киселото зеле се изцежда и отделяте листо по листо, като от всяко листо се изрязват твърдите части и жилките. След това листото се реже на две или три, в зависимост от това колко малки искате да бъдат сармичките. Колкото по-малки, толкова по-добре.
Върху всяко парченце зелево листо се слага от каймата в центъра и се увива, след което стискате леко в юмрук, за да добие форма и да залепнат краищата по-добре.
Готовите сармички се нареждат в тенджера с покрито дъно от няколко зелеви листа и свинските ребра.
След като се напълни тенджерата, захлупвате сармите с чиния и заливате с вряла вода, докато ги облее.
Слагат се на слаб огън за 1:30 час или докато водата почти изври. За финал - сармичките се изсипват в керамична тава, върху тях слагате масло и запичате за 30 минути във фурна на 180 градуса.