Статията е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, а след време и в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др. |
Между десетките хиляди крачки, навъртени всеки петък преди някой от уикендните ни фестове, между дългите дни и нощи на писане за списанието и между късните вечери на поредно събитие, за което ви разказваме в социалните мрежи, от време на време все пак намирахме 2 минути да си зададем един конкретен въпрос.
"Какво е мястото и ролята на "Бакхус" в живота на своите читатели?"
Да си го задаваме бе нашият начин да не забравим да обръщаме внимание на елементарното ядро на "Бакхус" - онова, което го е създало още в началото през 1999 г. - любовта и отношението към кулинарията, както и афинитет към увлекателно разказаните истории.
Така се роди идеята за посланици на добрия вкус. Тази есен официално дадохме старт на новата инициатива #БакхусПосланик, която се състои от 10 души с влияние в социалните мрежи, чието съдържание отговаря на нашите ценности. Това е
нашето дигитално семейство, нашите очи, уши и небце.
Дебело подчертаваме: споменатите места, услуги или продукти не са рекламодатели. Посланиците ни са и един вид продължение на другата ни инициатива в мрежите - "Препоръчано от Бакхус", която се основава само на лично, неповлияно мнение, което подлежи на редакция във всеки един момент при промяна на ситуацията. Съдържанието е създадено, за да изразява честното мнение на авторите му. Да си кажем нещата правичката, един вид.
В поредица от статии ще представим нашите #БакхусПосланици, представени по азбучен ред:
Александър Таралежков | @taralezhkov |
Готвач, ресторантьор и творчески директор, който живее между Великобритания и България. Вдъхновен от балканското си наследство и повлиян от световната кулинарна сцена, Таралежков създава Dolma Bar - оригинална ресторантска концепция, която се фокусира върху сарми и долми. В момента активно работи върху първата си готварска книга. Вярва в устойчивото бъдеще, обвързано с природата, и не понася разхищенията.
Алекс, как възприемаш идеята за посланичеството на добрия вкус?
За мен има два аспекта - от една страна е отговорна концепция, но от друга не бива да се приема прекалено насериозно. Трябва да се подхожда с лекота и автентичност. Добрият вкус не трябва да се бърка с претенциозност и елитарност.
Защо се съгласи да бъдеш наш посланик?
Надявам се с личния си пример да мога да предам усещането и отношението ми към добрите храна и напитки. Често мечтая за стойностна, самобитна, творческа българска кулинарна сцена.
Ако трябва да избереш само едно, кое да бъде: храна или вино?
Храна. Виното е магия и тайнство, но храната е живот.
Кой или какво те накара за пръв път да се влюбиш в храната?
Не е събитие, а процес, който тече през целия ми живот. По-скоро помня началото. Един от най-ранните ми спомени: баба ми ме заведе в зеленчуковата ни градина, бил съм на не повече от 4. Помня как тя се наведе и грабна няколко зелени стръка. В следващия момент от черната земя излезе най-оранжевото нещо, което бях виждал. Така ми даде да опитам морков. Гледайки назад, винаги си мисля, че тази случка е формираща за отношението ми към природата, храната и кулинарията.
Коя практика в родните ресторанти би искал да спреш да срещаш?
Спор няма: най-коварната клопка са менютата тип Библия. Кръвта ми кипва от коментара: "Ами... всичко е хубаво".
Mясто по света, където ходиш дори и само заради гастрономията?
Калифорния е едно от любимите ми места за кулинарен туризъм. Природните дадености на щата в съчетание с отношението на хората към храната бих определил като уникален гастрономичен танц. Има една освободеност на кулинарните изразни средства, без тя да бъде самоцелна.
Какво те кара да се върнеш отново в заведение?
Мисля, че беше Мая Анджелу, която казва: "Хората ще забравят какво сте казали, какво сте направили, но никога няма да забравят как сте ги накарали да се почувстват." Така е и със заведенията. Вярвам, че има една холистична цялостност на кулинарните преживявания. Също така обожавам доброто обедно меню.