Точно четири години след неуспеха на просъществувалото само един сезон риалити Lord of the Chefs (продуцент bTV, изпълнителен продуцент "Седем осми" на Слави Трифонов) bTV започна излъчването на оригинала – MasterChef. Форматът е познат вече в 54 държави, а сега си има и българска версия с продуцент bTV и изпълнителен продуцент – немската компания Constantin Entertainment.
Схемата накратко: 80 любители (с цялата условност на това понятие) готвачи се борят за званието MasterChef на България и голямата награда от 100 000 лева, а журито е наистина строго и авторитетно – Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев.
В първия епизод, излъчен на 3 март, видяхме как започва отсяването на 40 от допуснатите до готварските печки 80 души. Разбира се, по законите на жанра сред тях имаше всякакви екземпляри.
Например 35-годишният Йордан от Варна, който е помощник-готвач и очевидно не е любител. Той е имал много жени, "но не се хваля с това". Йордан сподели, че може и да не помни имената на всички свои завоевания, но помни на коя какво е готвил. "Веднъж бях много възбуден и разлях кафето във винения сос. Изчаках малко да се сгъсти и го опитах. Помислих, че съм открил нов вид сос, но после в интернет разбрах, че това вече е измислено" – сподели Йордан. Той не получи престилка от журито, т.е. одобрение да продължи напред, след което заяви чистосърдечно: "Сега се прибирам за Варна, но ще мина през Бургас да купя един пикап, ще взема 35 кокошки да гледам и продължавам да си готвя".
За друг от кандидатите можем да кажем, че е донякъде с "връзки", защото това е съпругата на топ готвача Джун Йошида. Нейното преминаване в следващия етап на конкурса бе показано мимоходом.
В този първи епизод видяхме и "крехката студентка по психология, която без притеснение коли и транжира животните преди да ги превърне в неустоими деликатеси" (по прес съобщението, изпратено от bTV до медиите). Тя транжира и сготви заек, но така и не научихме поне един полезен съвет за приготвянето на зайци.
Всъщност полезната кулинарна информация в подобни формати е изключително оскъдна и често се прокрадва съвсем случайно. За целия първи епизод на MasterChef (60 минути) ефирът предложи два факта: виненият сос с кафе се нарича "Кафе дьо Пари" ("Трябва да ги знаеш тези неща" – каза шеф Виктор Ангелов на любовчията от Варна), а сосът със заквасена сметана не трябва да ври, защото се пресича.
Доказателство за тази информационна диета е и прес съобщението за втория епизод (4 март). Заглавието му е "Предложение за брак и вкусове от няколко континента се борят за титлата MasterChef България", а в текста четем: "Утре вечер човешките истории, стоящи зад красивите блюда, ще продължат да забавляват зрителите на bTV."
Чакайте малко! Нали това е кулинарно състезание, а не "Море от любов" или "Съдби на кръстопът". Не трябва ли подобно риалити да ни привлече с неща като "Уникална рецепта за лютеница на един от участниците" или "Съветите на Андре Токев при готвене на телешко". Хубаво е да има човешки истории, но когато те са 98% от съдържанието вече няма значение дали участващите в шоуто ще готвят или ще имат за задача да поправят тоалетното казанче и да шпакловат кухнята.
Първият епизод на MasterChef показа, че продукцията се прави много по-професионално и с по-голям размах от Lord of the Chefs, но съм скептичен, че ще бъде по-образователна в кулинарно отношение. Едно е сигурно – че ще покаже рецептата за правене на съвременно риалити губи време. Взимате една купа човешки души, готови на всичко в името на 15 минути слава. Обелвате ги на светлината на прожекторите, сварявате ги в казана на адския непукизъм и пасирате. Добавяте монтаж, колкото може да поеме, една чаена чаша оригиналност (ако нямате, не е фатално) и щипка забавни иронични коментари на журито ("Това не е диетична кухня, искаме подправки" – Виктор Ангелов; "Това не е риба за ресторант, по-скоро е за домашен любимец" и "Една стандартна чиния за семейно мероприятие" – Петър Михалчев).
Гарнитурата към всичко това е сълзи и сополи на забавен каданс плюс драматична музика. Заливате обилно с кетчуп от реклами и сервирате.
MasterChef се излъчва всеки вторник, сряда и четвъртък от 21.30 часа
11, 51, 18 Март 2015, 11:51
"Вероятно скепсиса на автора е провокиран от непознаване на формата :) "
Ами явно така е изграден и представен формата- НЕразпознаваемо .
-1 +1
11, 42, 18 Март 2015, 11:42
"но съм скептичен, че ще бъде по-образователна в кулинарно отношение. "
Поне от това което видяхме до сега,се присъединявам към скептичната ти оценка.
"Едно е сигурно – че ще покаже рецептата за правене на съвременно риалити губи време." и всичко написано по на татък /да не го копирам/ съвпада на 100% /сто процента/с моето усещане!
С една дума - много шум за нищо!
-1 +1
10, 29, 13 Март 2015, 10:29
"Заглавието ми беше познато. О, уейт, то било мое"
–––––––––––––––––––––
Бегай да си търсиш авторските права!
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
-1 +6
16, 18, 04 Март 2015, 16:18
Заглавието ми беше познато. О, уейт, то било мое http://www.menumag.bg/za-hranata/statii/sam-sa%28r %29ma
-13 +13
13, 25, 04 Март 2015, 13:25
Вероятно скепсиса на автора е провокиран от непознаване на формата :)
-15 +9
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »
Към мобилната версия на сайта
©2001-2024 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване . Политика за бисквитките . Декларация за поверителност .
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно.
Сайтът е разработка на Economedia. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
Новини: Дневник • Европа
IT: Digitalk
Развлечение: Бакхус • LIGHT
На английски: Kapital Insights