Restaurant Week е фестивал, който ние спокойно ще наречем гурме маратон - в продължение на 9 дни 29 кулинарни дестинации от София, Пловдив и Варна показват най-доброто, на което са способни в кухнята, за да спечелят доверието и вота на своите гости. Събитието започна на 7 и ще продължи до 15 май. Ресторантите и менютата може да разгледате тук.
Нов формат на менюто |
Другият важен акцент е виното - за първи път гостите имат възможност да дегустират внимателно подбрани български вина от малки бутикови изби измежду всички географски винени региони на страната.
Вече не е Sofia Restaurant Week... участват още Пловдив и Варна |
Целта на Restaurant Week е да предложи на любителите на добрата и вкусна храна възможност да опитат максимално много различни и отличителни ястия в най-добрите характерни ресторанти в България. "Това е градско събитие с празничен дух, което е повод за откриване на нови места, за срещи с приятели. Ресторантите се състезават по менюта, а всеки един от гостите може да остави своето мнение и препоръка и да участва в избора на най-добрите локации на Фестивала", споделят организаторите.
-
Къри с тофу от Da Organic
снимка:
-
Телешки паве стек, крем от целина, гъши дроб глазиран във фарситура от вишни с Портвайн, сотиран фенел в бистрено масло от Dolce Amaro Варна
снимка:
Ресторантите са подбрани така, че да покрият целия възможен вкусов спектър от различни видове национална кухня и хранителни режими - има вегетариански, изцяло растителни, морски и традиционно български предложения.
Има представители на над 10 кухни от цял свят - от любимата у нас италианска, до познатата близкоизточна, до предизвикващи любопитство такива като тайландска и арменска. Пълния списък вижте по-долу.
Има известен фокус и върху местните предложения, изразен с участието на заведения, посветени на стековете.
Включeни са любимите ресторанти на клиенти от предишни издания, а около 30% са новопоявили се през последните 2 години ресторанти.
-
Суши стартър - мисо мариновани кампачи с мус от авокадо, пушен карфиол с нори и хрупкаво зеле от Moshi Moshi
снимка:
-
Свинско филе с хрупкава коричка от билки, пюре от грах, емулсия от печени чушки, рагу от охлюви и диви гъби от Marche Варна
снимка:
Участващите ресторанти |
През последната година организаторите посещават и канят около 50 значими места от кулинарната карта на България. Търсят предимно новооткрити ресторанти с характер и нови, оригинални менюта във вече утвърдените.
С чувство за хумор отбелязват, че са намерили талантливи шеф-готвачи, които не са стигнали до телевизионните предавания и чрез които се натъкват на впечатляващи авангардни кулинарни концепции. Повече от половината се съгласяват да участват в новото издание на Restaurant Week. Сред тях са забележителни заведения, оцелели през пандемията или отворили през последните 2 години. Сред избраните са:
Най-новите ресторанти: Plant.bite, Градски легенди, Къщата с Часовника, Кафана Милошевич и Schnitzel Haus Класически ресторанти с авторски почерк: Къщата с часовника, Esterhasi, Lazy, Корията, The Clock, Villa Park, Vino & Tapas 2 Фoкус върху печено месо: Градски легенди, Schnitzel Haus, Ам Гъл барбекю и Кафана Милошевич Фокус върху веганството и вегетарианството: Da!Organic и Plant.bite Фокус върху морските деликатеси: Котва, Moshi Moshi, Корията, Royal Thai, The Clock Фокус върху comfort food: Marchè Изкуството на уличната храна: Coupon Характерни ресторанти от Варна: Marchè, Dolce Amaro, La Bomboniera Характерни ресторанти от Пловдив: Coupon, Рая, Note di Vino Тематични регионални кухни: италианска - The Revolutionary, Briciole балканскa - Кафана Милошевич арменскa - Egur Egur тайландска - Royal Thai японскa - Moshi Moshi индийскa - Kohinoor рускa - Арбат от близкия изток - Mezza |
Вино от всички краища на България |
Хубав акцент, който прави впечатление, е заявката за съчетания на вино и храна, благодарение на шест емблематични и сравнително нови български бутикови винарни. Те достойно представят шестте елемента от пъзела на картата на България: Zagreus, Libera Estate, Боровица, Хараламбиеви, Лозето естейт и Братанов. Участващите сортове са широка мелнишка лоза, гъмза, мавруд, гевюрцтраминер, шардоне и соларис.
Restaurant Week среща Бакхус Ресторант на годината и дава три награди |
Затова имаме 3 награди за вас - гурманите на България.
Всеки, който направи резервация за Restaurant Week, ще получи линк към въпросник, който ще му даде възможността да спечели покана за следващото издание на церемонията по връчване на наградите Ресторант на годината на 23.03.2023.
Въпросите не биха могли да бъдат по-приятни: бихме искали да ни кажете кои са любимите ви ресторанти.
Тази година искаме да откроим най-добрите заведения на път и затова ще връчим награда на церемонията догодина. За целта каним всеки един от вас да се включи със своето мнение. Бъдете нашите очи, уши и небца: къде извън големите градове ни препоръчвате да се отбием, докато пътуваме? А кое е любимото ви заведение в родния град?
Победителите ще бъдат трима души, избрани на случаен принцип посредством e-mail адресите им.
Sofia Restaurant Week се организира и реализира с подкрепата на METRO, Mastercard, Zagreus, Libera Estate, Боровица, Хараламбиеви, Лозето естейт и Братанов.