Безспорно есента е сезонът, който ни поднася едни от най-вкусните и разнообразни храни. Възможностите за експерименти в кухнята са безброй и точно тук възниква въпросът с какво вино да ги комбинираме. Един от основните предразсъдъци е наложената сезонност във виното, а именно че се обръщаме повече към червените вина, когато температурите навън започнат да падат. Истината обаче, както често се оказва, е някъде по средата. Ето защо подбрахме пет интересни комбинации на вина с типични продукти, за да разнообразим менюто през тази есен, както и да опровергаем мита, че виното има сезонност.
Вионие и тиква
От всички сезонни зеленчуци, нито един не се асоциира толкова с есента, колкото тиквата. И има защо! Тиквата дава изненадващо много възможности за приготвяне на най-разнообразни ястия като супи, салати, пайове, къри или дори паста. Полезните компоненти, които се съдържат в нея, я правят и чудесен съюзник в здравословното хранене, а вкусът ѝ е деликатен и чист, което я превръща в универсален избор за всички предпочитания. Каквото и ястие с тиква да приготвите, ароматното вионие е ултимативният съюзник за едно истински вкусно кулинарно изживяване. Известно със своите нотки на праскова и цитрусови плодове, вионието е вино, което крие няколко лица. Всичко зависи от ястието, което решите да приготвите. За сладките рецепти с тиква най-добре би подхождало по-сладко и наситено вионие, а за солени ястия - по-леко вионие с по-наситени киселини.
-
снимка:
Сира и овчарски пай
-
снимка:
Шенин блан и ястия с пиле
Два универсални представителя няма как да не си подхождат идеално! Негово височество пилето, което можете да приготвите по всякакъв начин. Богата и ароматна пилешка супа с много зеленчуци, печено пиле с хрупкава златиста коричка или нестандартна рецепта за пай - всичко това носи аромат на златна есен. Която и рецепта да изберете, най-добрият придружител без съмнение е шенин бланът. Сортът е прочут със сочната си, мека текстура и аромати на зрели жълти плодове като златни ябълки и сочни круши. Право в десетката!
-
снимка:
Пино ноар и паста "Болонезе"
Паста "Болонезе" - любимата рецепта от ботуша на малки и големи! Надали има дом, в който това ястие да не се приготвя поне веднъж в месеца. Отново богата на вкусове рецепта, а една от главните роли е поверена на доматената пасата. Често доматът е сложен за комбинация с вино поради високата си киселинност, придружена от наситен аромат и лека сладост. В случая на спагетите "Болонезе" доматът се съчетава с телешка кайма и микс от разнообразни подправки. Всичко това би отишло на следващото ниво, що се касае до истинско гурме удоволствие, когато прибавим Краля на червените сортове - пино ноарът! Благодарение на землистите аромати, които се комбинират с тези на червени плодове и пикантни билки, това универсално червено вино ще контрастира възхитително с вкусовете на соса "Болонезе".
-
снимка:
Ризлинг и ябълки
След тиквата, ябълките може би са следващите най-често асоциирани с есента. Ябълков пай, ябълков сладкиш, щрудел, печени ябълки или просто хрупкава прясна ябълка - тези плодове са най-добри през това време на годината и има невероятно вкусни разновидности. Е, немците са го измислили - ако приготвяте десерт на основата на ябълки, ризлингът е вашият съюзник. Ароматите му на круши, ябълки и цитрусови плодове, в комбинация с високи киселини и лека остатъчна сладост, се съчетават абсолютно феноменално със сладостта и деликатността на ябълковите десерти.
-
снимка: