Цялата статия може да видите тук.
Продукти:
25 л вода за майшуване (озахаряване на малца, с което започва процесът на ферментация)
10 л вода за промиване на триците
4.650 кг. Pilsner Малц
0.100 кг. Acidulated Малц
0.050 кг. Carapils
0.150 кг. Caraaroma
0.050 кг. меланоидин
30 г. Nugget хмел (11.3% alpha)
40 г. Cascade хмел (7.5% alpha)
Вдигаме температурата на 52 градуса и задържаме така 40 минути.
След това вдигаме температурата на 63 градуса.
След още 30 мин. температурата трябва да качим на 72 градуса.
След още 20 мин. вдигаме температурата на 78 градуса и задържаме за 5 минути.
След това оставяме бирата да се вари 90 минути.
Добавянето на хмела към пивната мъст се прави на три пъти - 80 минути преди края на варенето, 50 минути преди края на варенето и 5 минути преди края на варенето.
Охлаждаме до 16° С и заквасваме с маята.
Ферментацията трябва да се случи при 13 градуса по Целзий, след което оставяме бирата да "лагерува", или да се избистри.
Тази статия е част от последния брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК.