Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Независимо дали ще предложи японско-френски ориз с папая в рулца от пармска шунка или салата с манго и холандско сирене, фюжън кухнята - смесване на традиции, техники и продукти от на пръв поглед несъвместими и географски раздалечени кухни, може да се счита за успешна, ако е постигнала две основни цели. Първата е бъде балансирана- съставките, макар и в необичайни комбинации, трябва да се допълват и създават чувство за завършеност. Втората цел е ястието да вдъхновява и изненадва. След четири десетилетия на експерименти, кулинарите са открили сполучливи комбинации, които задават известни рамки на тази кухня – като например регионалният фюжън, който съчетава сходни кухни от един регион или класическото съчетаване на европейски и азиатски храни. Има обаче и новатори, които винаги откриват по нещо ново. Дали има такива и в България?
"Бакхус" реши да изследва фантазията на българските готвачи в интерпретацията на чужди вкусове, продукти и техники. От 12 до 18 май ще можете на специални цени (до 40 лв.) да опитате предложенията на десетима шеф-готвачи по темата – "Фюжън кухня". Някои от тях са заложили на сравнително "леки" комбинации, които няма да шокират прохождащите във фюжъна ценители на добрата храна. Други са избрали по-дръзкото противопоставянето на "изтока срещу запада". Има и няколко смели авторски комбинации, които показват, че макар България да не е сред топ дестинациите на високата кулинария, тук изглежда също има готвачи, които свободно плуват по модерните кулинарни течения.
Дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, които отдавна изследват съчетаемостта на своите води с вината, които дегустираме.
ВИНЕНИЯТ ЛИС към менютата е изготвен и предоставен от Винпром Пещера:
PIXELS Sauvignon Blanc 2013
PIXELS Rose from Grenache 2013
Гостите на седмицата през май, посветена на търсенето на различния вкус на фюжън кухнята, ще имат възможност да опитат:
КОНЯК Hennessy Fine de Cognac
УЗО Adolo
гр. София, 1142, бул. "Васил Левски" 45,
за резервации: 087 952 2272
работно време: всички дни от понеделник до неделя, без петък вечер (16.05)
Обяд и Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Салата: Фюжън салата с татаки от риба Тон и диви скариди
Основно: Заешко роле със задушен спанак и зеленчуци
Десерт: Чийз кейк "Ла Каза"с гуахада и пресни малини
Меню, цена 40 лв.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
гр.София, ул.Проф.Милко Бичев 1
за резервации: 0884 935 857
www.before10.eu
работно време: от Понеделник до Неделя, без 14.05/сряда/ вечерта
Обяд и Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Вариант 1
Предястие 1: Стю от калмари и миди
Предястие 2: Панирано яице, сос от аспержи, чипс от скариди с хайвер
Основно: Кебап от риба тон в папирус /дюшез от батати със сумак/
Десерт: Шоколадов ганаш
Вариант 2
Салата: Салата Капрезе с горгонзола и едамаме
Предястие: Фахитас тако /червен боб, сиврия,айоли от заквасена сметана/
Основно: Телешки бузи, "Hennessy" сос /рагу от панчета и нахут, крокет от морков/
Десерт: Кейк с козе сирене
Менюта, цена 35 лв.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
София 1000
ул. Шишман 12, ет. 2
За резервации: +359 882249740
Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Салата: Amuse Bouche
/малка салата от мариновани моркови с пет аромата/
Предястие: Тортила "пица" със сашими риба тон, люти чушки,
маслини и айоли сос с трюфел.
Основно: Паста "Болонезе" – телешко рагу с гъби шитаке,
джинджифил и сос от стриди върху нудъли и шитаке "бекон"
Десерт: Шоколадов мус с японско Силкен тофу и банан
/без захар, млечни и яйчни продукти/
Меню, цена 40 лв.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
София 1000, ул. Аксаков 14,
градинка Кристал
за резервации: 0885 1111 80
www.gulliver.bg; facebook: GulliverCafe
Обяд и Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Салата: Микс свежи салати с панирани репички, фенел, ягоди, сирене котидж, овкусени с арганово олио
Основно: Филе от сьомгова пъстърва с коричка от моцарела и босилек, крокет от лилав картоф с пълнеж пюре от шам фастък, топла салата от аспержи, крем от манго
Десерт: Крем Папая – ванилов крем с папая и какаова бишкота
Меню, цена 35 лв.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
София 1142, ул. Петър Берон 9 (в района на НДК)
за резервации: 02/ 421 90 68 / 0886 071 337
http://restauranttalents.bg/;
https://www.facebook.com/restauranttalents
работно време: от Понеделник до Събота: 11:00 – 22:00 часа
Обяд и Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Предястие: Пролетно рулце с прясно пушена сьомга
Fresh Smoked Salmon Spring Roll
Основно: Патешко магре с пикантно пюре от тамаринд
Duck Magret with Spiced Tamarind Puree
Десерт: Малиново кремю
Raspberry "Cremeaux"
Меню, цена на място 33 лв.
При предварителна резервация - цена 30 лв.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
гр. Пловдив , ул "Хан Кубрат" 1,
за резервации: 0884999799
Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Салата: Пролетна салата от градински билки с козе сирене,ягоди и медено- балсамова салца.
Предястие: Авокадо с паста от ядки,чери домати и лимон.
Основно: Агнешко ролце на бавен огън с аспержи,горчица и мед.
Десерт: Морковен елексир с сладолед от круши
Меню, цена 40 лв.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
гр. София, Асен Златаров 24
Телефон за резервации: +359 2 8 430364;
http://linstant.bg/
Обяд и Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Starter: Seabass & rakia terrine, aragula salad & smoke paprika dressing
Лаврак и ракия терин , рукула и дресинг от паприка паприка
Main course: Saddle of rabbit, sauteed new potatoes, Dijon mustard & Zagorka sauce
Печено заешко филе, сотирани пресни картофи , дижонска горчица и загорка резерва сос
Dessert: French strawberry tarte with bulgarian rose granite
Френска ягодов тарт с гряните бьлгарската роза
Меню, цена 39 лв.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
София, бул. "Витоша"106
за резервации: (+359 2) 8058940
(+359 2) 805 8444
www.centralparkhotel.bg
Обяд и Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Предястие: Мус от патешки дроб, сервиран в целофан от цвекло
Основно: Поширано пилешко а ла натура върху трохи от полента, сервирано с капсула сос Порто
Десерт: Шоколадов мус в азот, сферифицирани течни бонбони и корали
София, ул.Сан Стефано 3
за резервации: 02/4484095
http://www.am-gul.com/
facebook: AMGUL.RESTAURANT.BBQ
Обяд и Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Салата: Микс от зелени салати с прошуто, печени орехи,горгонзола и дресинг от манго и авокадо с мед и люта чушка.
Основно: Пилешки инволтини с талятели /пилешко филе, лук, спанак, горгонзола, кедрови ядки, пармска шунка, талятели, пресни броколи/
или
Агнешко роле с билки с дзадзики сос, гарнирано с дроб сарма с булгур в було
/агнешко месо, пресни билки, краставица , мляко, булгур, було, агнешки дреболии/
Десерт: Тарт с круши и бри /брашно , масло, круши, сирене бри и мед, сметана/
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
Меню, цена 35 лв.
гр.София, ж.к..Изток,
ул.Атанас Далчев, 6
за резервации: 0888414748; 02/9700111
www.fpihotels.com; facebook/restorantModerato
Обяд и Вечеря
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino
Салата: Пролетна салата с ягоди
Предястие: Скариди с ананас и кашу / Малиново сорбето
Основно: Печена сьомга в сос "Терияки" и сусам с крем от авокадо
Десерт: Домашен сладолед от манго със сос от нар.
Меню, цена 40 лв.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac