С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Седмица на ресторантите на БАКХУС – "Фюжън кухня", от 12 до 18 май

сп. Бакхус
29 Април 2014, 11:50, 12174 прочитания
Share Tweet Pin it Share

  Независимо дали ще предложи японско-френски ориз с папая в рулца от пармска шунка или салата с манго и холандско сирене, фюжън кухнята - смесване на традиции, техники и продукти от на пръв поглед несъвместими и географски раздалечени кухни, може да се счита за успешна, ако е постигнала две основни цели. Първата е бъде балансирана- съставките, макар и в необичайни комбинации, трябва да се допълват и създават чувство за завършеност. Втората цел е ястието да вдъхновява и изненадва. След четири десетилетия на експерименти, кулинарите са открили сполучливи комбинации, които задават известни рамки на тази кухня – като например регионалният фюжън, който съчетава сходни кухни от един регион или класическото съчетаване на европейски и азиатски храни. Има обаче и новатори, които винаги откриват по нещо ново. Дали има такива и в България?
  "Бакхус" реши да изследва фантазията на българските готвачи в интерпретацията на чужди вкусове, продукти и техники. От 12 до 18 май ще можете на специални цени (до 40 лв.) да опитате предложенията на десетима шеф-готвачи по темата – "Фюжън кухня". Някои от тях са заложили на сравнително "леки" комбинации, които няма да шокират прохождащите във фюжъна ценители на добрата храна. Други са избрали по-дръзкото противопоставянето на "изтока срещу запада". Има и няколко смели авторски комбинации, които показват, че макар България да не е сред топ дестинациите на високата кулинария, тук изглежда също има готвачи, които свободно плуват по модерните кулинарни течения.

Дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, които отдавна изследват съчетаемостта на своите води с вината, които дегустираме.
ВИНЕНИЯТ ЛИС
към менютата е изготвен и предоставен от Винпром Пещера:
PIXELS Sauvignon Blanc 2013
PIXELS Rose from Grenache 2013

Гостите на седмицата през май, посветена на търсенето на различния вкус на фюжън кухнята, ще имат възможност да опитат:
КОНЯК Hennessy Fine de Cognac
УЗО
Adolo

La casa

title

гр. София, 1142, бул. "Васил Левски" 45,
за резервации: 087 952 2272
работно време: всички дни от понеделник до неделя, без петък вечер (16.05)


Обяд и Вечеря

 
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

 
Салата: Фюжън салата с татаки от риба Тон и диви скариди

Основно:
Заешко роле със задушен спанак и зеленчуци

Десерт:
Чийз кейк "Ла Каза"с гуахада и пресни малини

 
Меню, цена 40 лв.

 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Преди 10

title

 

гр.София, ул.Проф.Милко Бичев 1

за резервации: 0884 935 857

www.before10.eu

работно време: от Понеделник до Неделя, без 14.05/сряда/ вечерта

 

Обяд и Вечеря

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

 

Вариант 1

Предястие 1: Стю от калмари и миди

Предястие 2: Панирано яице, сос от аспержи, чипс от скариди с хайвер

Основно: Кебап от риба тон в папирус /дюшез от батати със сумак/

Десерт: Шоколадов ганаш

 

Вариант 2

Салата: Салата Капрезе с горгонзола и едамаме

Предястие: Фахитас тако /червен боб, сиврия,айоли от заквасена сметана/

Основно: Телешки бузи, "Hennessy" сос /рагу от панчета и нахут, крокет от морков/

Десерт: Кейк с козе сирене

 

Менюта, цена 35 лв.

 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Lavanda

title

 

София 1000
ул. Шишман 12, ет. 2
За резервации: +359 882249740


 

Вечеря

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

 

Салата: Amuse Bouche

/малка салата от мариновани моркови с пет аромата/

 

Предястие: Тортила "пица" със сашими риба тон, люти чушки,

маслини и айоли сос с трюфел.

 

Основно: Паста "Болонезе" – телешко рагу с гъби шитаке,

джинджифил и сос от стриди върху нудъли и шитаке "бекон"

 

Десерт: Шоколадов мус с японско Силкен тофу и банан

/без захар, млечни и яйчни продукти/

 

Меню, цена 40 лв.

 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

GULLIVER Café & Restaurant

title

 

София 1000, ул. Аксаков 14,

градинка Кристал

за резервации: 0885 1111 80

www.gulliver.bg; facebook: GulliverCafe

 

Обяд и Вечеря

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

 

Салата: Микс свежи салати с панирани репички, фенел, ягоди, сирене котидж, овкусени с арганово олио

 

Основно: Филе от сьомгова пъстърва с коричка от моцарела и босилек, крокет от лилав картоф с пълнеж пюре от шам фастък, топла салата от аспержи, крем от манго

 

Десерт: Крем Папая – ванилов крем с папая и какаова бишкота

 

Меню, цена 35 лв.

 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант Таланти София

title

 

София 1142, ул. Петър Берон 9 (в района на НДК)

за резервации: 02/ 421 90 68 / 0886 071 337

http://restauranttalents.bg/;

https://www.facebook.com/restauranttalents

работно време: от Понеделник до Събота: 11:00 – 22:00 часа

 

Обяд и Вечеря

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

 

Предястие: Пролетно рулце с прясно пушена сьомга
Fresh Smoked Salmon Spring Roll

 

Основно: Патешко магре с пикантно пюре от тамаринд
Duck Magret with Spiced Tamarind Puree

Десерт: Малиново кремю
Raspberry "Cremeaux"

 

Меню, цена на място 33 лв.

При предварителна резервация - цена 30 лв.

 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

"Сол и пипер"

title

 

гр. Пловдив , ул "Хан Кубрат" 1,

за резервации: 0884999799

 

Вечеря

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

 

Салата: Пролетна салата от градински билки с козе сирене,ягоди и медено- балсамова салца.

Предястие: Авокадо с паста от ядки,чери домати и лимон.

Основно: Агнешко ролце на бавен огън с аспержи,горчица и мед.

Десерт: Морковен елексир с сладолед от круши

 

Меню, цена 40 лв.

 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

L'instant

title

гр. София, Асен Златаров 24
Телефон за резервации: +359 2 8 430364;
http://linstant.bg/

Обяд и Вечеря

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

 

Starter: Seabass & rakia terrine, aragula salad & smoke paprika dressing

Лаврак и ракия терин , рукула и дресинг от паприка паприка

 

Main course: Saddle of rabbit, sauteed new potatoes, Dijon mustard & Zagorka sauce

Печено заешко филе, сотирани пресни картофи , дижонска горчица и загорка резерва сос

 

Dessert: French strawberry tarte with bulgarian rose granite

Френска ягодов тарт с гряните бьлгарската роза

 

Меню, цена 39 лв.

 

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант 106 /Централ Парк Хотел София/

title

 

София, бул. "Витоша"106

за резервации: (+359 2) 8058940

(+359 2) 805 8444

www.centralparkhotel.bg

 

Обяд и Вечеря

 

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

 

Предястие: Мус от патешки дроб, сервиран в целофан от цвекло

Основно: Поширано пилешко а ла натура върху трохи от полента, сервирано с капсула сос Порто

Десерт: Шоколадов мус в азот, сферифицирани течни бонбони и корали

     

    Меню, цена 40 лв.

     

    Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

    Ресторант Ам-Гъл

    title

    София, ул.Сан Стефано 3

    за резервации: 02/4484095

    http://www.am-gul.com/

    facebook: AMGUL.RESTAURANT.BBQ

     

    Обяд и Вечеря

     

    Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

     

    Салата: Микс от зелени салати с прошуто, печени орехи,горгонзола и дресинг от манго и авокадо с мед и люта чушка.

    Основно: Пилешки инволтини с талятели /пилешко филе, лук, спанак, горгонзола, кедрови ядки, пармска шунка, талятели, пресни броколи/

    или

    Агнешко роле с билки с дзадзики сос, гарнирано с дроб сарма с булгур в було

    /агнешко месо, пресни билки, краставица , мляко, булгур, було, агнешки дреболии/
     

    Десерт: Тарт с круши и бри /брашно , масло, круши, сирене бри и мед, сметана/

    Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac



    Меню, цена 35 лв.

    Модерато Ресторант§бар

    title

    гр.София, ж.к..Изток,

    ул.Атанас Далчев, 6

    за резервации: 0888414748; 02/9700111

    www.fpihotels.com; facebook/restorantModerato

     

    Обяд и Вечеря

    Цената включва консумация по 125 мл от вид вино, 50 мл аперитив/ 30 мл диджестив, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino

     

    Салата: Пролетна салата с ягоди

    Предястие: Скариди с ананас и кашу / Малиново сорбето

    Основно: Печена сьомга в сос "Терияки" и сусам с крем от авокадо

    Десерт: Домашен сладолед от манго със сос от нар.

    Меню, цена 40 лв.

    Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac