Винарска изба "Одесос" слага начало на един амбициозен и вдъхновяващ проект, който може да се нарече истинска винарска иновация: създаване на първото мадейризирано вино в България, произведено от сорта Димят.
На 7 ноември, точно в 12 часа, от Морска гара Варна, научно- изследователския кораб "Св.Св. Кирил и Методий" ще отплава за тазгодишната експедиция до о-в Ливингстън, Антарктика, но по-различното е, че тази година той ще пренесе до крайната точка и бъчва с българския местен сорт Димят.
Зад тази смела идея стоят двамата варненски винари Георги и Владислав Ванкови, които черпят вдъхновение от многовековните традиции на португалските вина от остров Мадейра.
Братята разказват, че страстта им към този стил на виното ги е отвела на пътешествие до Мадейра и Порто, където са изучавали особеностите на мадейризирането.
процента алкохол и се елиминира възможност от разваляне при дългите, понякога неизвестно нито като време, нито като дестинация морски воаяжи. В годините някои от бъчвите, които са отпътували по пътя към Индите, са се връщали и винарите са забелязали, че виното е станало значително по-добро. Топлите трюмове, постоянното движение, концентрацията и оксидацията на виното го издигат на изцяло друго ниво - елеваж в истинския смисъл на думата. Резултатът - наистина различно вино.", разказват те.
Вдъхновени от тази история, братята избират и осигуряват специална бъчва от областта Коняк във Франция - в нея е отлежавал самият коняк, а обемът от 400 литра е избран за оптимално и хармонично развитие на виното. За този амбициозен проект няма място за компромиси: гроздето е Димят - местната звезда на Североизтока. Именно този сорт най-много се доближава по характеристики до Сирсиал и Вердельо, които се използват за създаването на сухия стил мадейризирани вина.
Лозята, от които е добито гроздето, се намират в местността Кара дере, в беленския регион. Там, в близост до Черно море, корените на тези лозя са впити дълбоко във варовиковите почви вече близо петдесет години, което придава на плодовете уникален характер и впечатляващи качества. "Изборът ни за грозде нямаше как да е по-лесен," споделят братята, доволни от изключителните резултати, които предостави реколта 2024.
За да подсилят виното, използват висококачествен дестилат от неутрални, неароматни сортове грозде, със 77% алкохолно съдържание, и добавят 1% дестилат от Димят от същото лозе, който внимателно отлежават вече четвърта година. Това съчетание гарантира балансиран и изтънчен профил на бъдещото вино, което обещава да разкрие нови измерения на вкуса.
След като всички частни на пъзела са събрани, остава и най-важният елемент - елеважът. Именно тази вълнуваща част от процеса ще бъде поверена на научно-изследователския кораб, командван от капитан II ранг Радко Муевски. Бъчвата ще поеме своето епично пътуване през Атлантическия океан, ще прекоси Екватора и ще достигне базата на остров Ливингстън в Антарктида. В условията на постоянно движение и променящи се температури ще започне и магията на мадейризацията.
Когато бъчвата се завърне на родна земя, предстои поне пет години отлежаване в топли помещения, за да се завърши трансформацията. Това е дълъг и търпелив процес, но за изба "Одесос" той е само началото на едно пътешествие във времето и вкуса, което ще даде на българското вино още една уникална глава в неговата история.
Ние ги поздравяваме и тръпнем в очакване!