Какво гостите трябва да знаят за заведенията... и какво заведенията не биха искали гостите им да разбират - през гледната точка на един журналист
Ще да е било около 3 сутринта, когато една гениална идея се роди и с това оформи цялото ми лято 2024. Някъде между уискита, игри и разговори на купона за рождения ми ден, на шега и в отговор на мое мрънкане, че по-бавно ми се случват нещата с напускането на България, отколкото съм очаквала, настоящият редактор на "Бакхус" Ния Петрова изплю съвкупност от звуци:
"Азашшонеотидешдаработишпримайками?"
Кратка тишина. Мисля и идеята така ми харесва, че за секунда изтрезнявам.
"А защо пък да не ида наистина?"
"Ния, айде да изшшчакаме да изтрезнеем, а? Шше го измислим утре."
Но нямаше какво да го мисля - решението вътрешно беше взето още тогава. Рационално си давах сметка, че за мен би било чудесна възможност да затворя кръга на познание: след като съм пътувала до други държави само заради една пуста вечеря, интервюирала съм и познавам лично готвачи със заведения, отличени от Michelin, организирала съм наградите "Ресторант на годината", познавам немалка част от българската гилдия и т.н., но никога не бях работила в ресторант. Ето, сега ми се отваряше тази възможност. А и лятна работа на морето не бях имала, та ме гъделичкаше да отида. Стори ми се любопитно, че и нужно, да разбера какво е да си от другата страна. Да видя с какви предизвикателства се сблъскват ресторантьорите всеки ден. Честно е някак. Пък и тен ще хвана.
Хвърлих се в дълбокото и на 9 юни, след като гласувах на изборите, натоварих колата с два малки куфара и плажен чадър. Уговорката: два месеца в кухнята като помощник-готвач. Направих го и заради предизвикателството, и заради образователната стойност на такова приключение.
Следват някои наблюдения, случки и уроци. Едно е ясно: веднъж застанала от другата страна, разбирам повече за ресторантите и някои свои поведения никога няма да повторя оттук нататък.
Готвачи срещу шеф-готвачи: лицемерието около социалния статус
Първото, което прави впечатление на един "цивилен", т.е. временно пребиваващ в обслужващия сектор, е на какво неуважение са подложени повечето от хората, от които ни зависят храната и напитките. Ще да е било около седмица след като започнахме сезона, когато на една от масите в бистрото ни виждам познат. Използвам тази дума, защото приятели със сигурност не сме. След като ме видя да излизам от кухнята, за да го поздравя, първите му думи бяха:
"Ооо, ама ти... тук ли работиш?" - с един тон на почуда и снизхождение, които трудно може да сбъркаш.
Това отношение е симптоматично: сякаш трябва да е срамно, че от корпоративна работа съм се преместила в заведение. Не ме жегна мен, защото аз знам коя съм и защо съм тук - това е мой избор. Но се жегнах от името на хората, вършещи години наред почтен, тежък труд. А понеже този познат не беше единствен с такъв коментар - просто него цитирам - това затвърди моите съмнения за това колко точно преобладава мнението, че обслужващият сектор е нещо обидно. Изглежда, че мнозина не правят разлика между обслужване и слуга. Откровено ме издразни лицемерието да се снимаме с гурме шеф-готвачите от телевизията, когато ги видим на живо, но да се отнасяме пренебрежително към неизвестните десетки хиляди хора у нас, които си вадят хляба с това да ни поднесат или сготвят храната в обикновени заведения. Снизхождението, да не кажа съжалението, е опасно. А това са човешки същества, които по 10-12-14 часа са на крак, в гореща кухня, бъхтайки се, за да заситят първична ваша нужда. За мен бе удоволствие: смиряващо е да приготвиш ястие за някого, да го гледаш как си тръгва доволен и да си почистиш работното място в края на деня.
Апелирам към повече осъзнатост по тази тема.