С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Седмица на локалната кухня - 28.03 - 03.04

Тихомир Априлов
18 Март 2016, 15:32, 6703 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Мисли глобално, яж локално

автор: Тихомир Априлов
фотография: Драгомир Ушев

Този път решихме да направим кулинарен прочит на мотото "Мисли глобално, действай локално". Глобални рецепти, но с локални продукти. Пресни, родни и, както се казва в света на виното – с деклариран географски произход. В дните от 28 март до 3 април ще можем да опитаме черно прасе от Странджа ("Ресторант 106"); пресни яйца от село Бистрица, патешко от Брезово и крем брюле с лавандула от Карлово (L'instant); свинско месо от ферма край Харманли, приготвено по нашумялата напоследък технология су-вид ("Таланти"); пиринска пъстърва в домашно приготвена марината и свински котлет на тиган с пиринска мащерка (Come Prima); агнешко от Берковица, крем карамел с коприва от старопланинското село Огоя и торта с ошав, в която има Троянска сливова ракия ("Преди 10").

Нещо като обиколка на Стоте национални туристически обекта, но не за събиране на печати, а за колекциониране на вкусове, които да помним дълго. Избраните ресторанти са в София, Русе и Банско и ви очакват.


ОБАДЕТЕ СЕ ДИРЕКТНО НА РЕСТОРАНТА И НАПРАВЕТЕ СВОЯТА РЕЗЕРВАЦИЯ!
Цена на менютата - до 49 лв.

Партньорите на събитието са:
Дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, които отдавна изследват съчетаемостта на своите води с вината, които дегустираме, предоставени от Авенди ООД.
ВИНАТА са предоставени от Анжелус Естейт:
Angelus Estate 2013
Chardonnay and Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013

Дижестивът е предоставен от Авенди ООД:
КОНЯК Hennessy Fine de Cognac

Гурме Ресторант Панорама

title

гр. Русе, бул. Придунавски 22

резервации: 0889 95 50 95

работно време: пон.- съб.: 18:00 ч – 01:00 ч

www.hotel-riga

Вечерно

Меню, цена 40 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Салата: Микс от свежи салатки с трюфели от сирена и хрупкава коричка.

/чипс от цвекло, люспи пармезан, трюфелов винегрет, билкова брускета, ароматно печена ябълка/



Предястие: Домашна хрупкава багета, гарнирана с рататуй от свежи зеленчуци и запечено козе сирене с мед и орехи.



Основно: Пилешко филе "Сюприйм" с пълнеж от сотиран спанак и рикота, канапе от сотирани гъби кланница в комбинация с картофен пудинг и пяна от синьо сирене.



Десерт: Милфьой с горски плодове с крем от маскарпоне с бял шоколад и ягодово кули.



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Преди 10

title

София, ул.Проф.Милко Бичев 1

за резервации: 0884935857

работно време: пон-нед, 12:00- 22:00

Обедно и Вечерно

Меню, цена 39 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Меню вариант 1

Дървен шоп

Шарени бонбони от булгур, левурда и орехи със зелена Скордаля

Риба в спанак с гулия и маринивани репички



Торта с ошаф и сливова ракия

Меню вариант 2

Дървен шоп

Супа – каша от джуркана левурда и коприва с просеник

Агнешки кебап с Мавруд и лапад

Копривен крем карамел

Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант "Новата Лисица и Хрътка"

title

София, ул. Ангел Кънчев 34

за резервации: 02/ 980 74 27

работно време: пон-нед, 10:00 до 23:30ч.

Обедно и Вечерно

Меню, цена 39 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Салата: Салата пълнен домат с козе сирене и булгур



Основно:

Вариант 1: Телешки пепър стек с печен картоф със сметана



или

Вариант 2: Свинско бон филе с подправки,картофено пюре и спанак



Десерт: Мус от кестени



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант Come Prima

title

Кемпински Хотел Гранд Арена Банско

2770 Банско, ул. Пирин 96

за резервации: +359 884 904221

www.kempinski.com/bansko

работно време: пон-нед, 12:30 до 23:00ч.

Обедно и Вечерно

Меню, цена 49 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Стартер: Пъстърва в домашно приготвена марината от Пирин планина, поднесена върху карпачо от червено цвекло

Brined Pirin mountain trout, served on a carpaccio of red beet



Основно: Свински котлет на тиган, поднесен с рагу от боб и редукция от мелнишко Мерло

Pan seared pork chop, served with beans ragout and reduction of Bulgarian Merlot



Десерт: Чийзкейк от тиква, подсладен с мармалад от диви ягоди и поднесен с натрошени бисквити, ядки и локум

Layered pumpkin cheese cake, topped with crunch of "Lokum", nuts and biscuits and wild strawberry coulis



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант Кристъл Палас

title

Хотел Кристъл Палас

гр. София, ул. Шипка №14

за резервации: 0209489499,0885581758

http://www.crystalpalace-sofia.com

работно време: пон-нед, 12:00 – 24:00

Обедно и Вечерно

Меню, цена 39 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Салата: Спаначена салата с поширано яйце и пролетни зеленчуци.



Основно: Агнешко руло с пресни картофи и ментов сос



Десерт: Кейк със сини сливи и орехи



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

L'instant

title

гр. София, Асен Златаров 24
Телефон за резервации: +359 2 8 430364;

http://linstant.bg/

Обяд и Вечеря

Меню, цена 43 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Предястие: Яйца ан Мерет

Oeufs en meurette



Основно: Печено патешко Магре със земни зеленчуци и меден сос

Roasted Duck magret with roots vegetables and honey sauce



Десерт: Лавандула крем брюле

Lavender Creme brulee



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант Таланти София

title

София 1142, ул. Петър Берон 9 (в района на НДК)

за резервации: 02/ 421 90 68

http://www.restauranttalents.bg/

https://www.facebook.com/restauranttalents

работно време: от Понеделник до Събота: 11:00 – 22:00 часа

Вечеря

(от 16:00 до 22:00 ч)

Меню, цена 38 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Предястие: Хайвер от патладжан с кули от червена чушка и родопски пататник

Eggplant caviar with red pepper coulis and Rhodope patatnik



Салата:Пяна от сирене с градински зеленчуци и черно сусамово семе

Cheese espuma with garden vegetables and black sesame seeds



Основно: Бавно гответни свински гърди с мед и чътни от круши, сервирани с ечемик и коприва

Slow cooked pork belly with honey and pears chutney, served with creamy barley with nettle



Десерт: Сушени смокини с чия, бял шоколад и сладолед от тиква

Dried figs with chia, white chocolate and pumpkin ice cream



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac

Ресторант 106

title

Сентрал Парк Хотел София

гр. София, бул. Витоша 106

резервации: (+359 2) 805 8444

работно време: понеделник- неделя: 12.00ч - 22.00 ч

www.centralparkhotel.bg

Обедно и вечерно

Меню, цена 39 лв.

Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.

Салата: Печен маринован патладжан с овче сирене, печени чушки и свежи билки



Основно: Печено черно прасе с рагу от ароматни горски гъби и картофени ньоки с билки



Десерт: Печена ябълка с орехи, сушени плодове и канела, поднесена с лек ванилов сос и мента.



Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac