Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Мисли глобално, яж локално
автор: Тихомир Априлов
фотография: Драгомир Ушев
Този път решихме да направим кулинарен прочит на мотото "Мисли глобално, действай локално". Глобални рецепти, но с локални продукти. Пресни, родни и, както се казва в света на виното – с деклариран географски произход. В дните от 28 март до 3 април ще можем да опитаме черно прасе от Странджа ("Ресторант 106"); пресни яйца от село Бистрица, патешко от Брезово и крем брюле с лавандула от Карлово (L'instant); свинско месо от ферма край Харманли, приготвено по нашумялата напоследък технология су-вид ("Таланти"); пиринска пъстърва в домашно приготвена марината и свински котлет на тиган с пиринска мащерка (Come Prima); агнешко от Берковица, крем карамел с коприва от старопланинското село Огоя и торта с ошав, в която има Троянска сливова ракия ("Преди 10").
Нещо като обиколка на Стоте национални туристически обекта, но не за събиране на печати, а за колекциониране на вкусове, които да помним дълго. Избраните ресторанти са в София, Русе и Банско и ви очакват.
ОБАДЕТЕ СЕ ДИРЕКТНО НА РЕСТОРАНТА И НАПРАВЕТЕ СВОЯТА РЕЗЕРВАЦИЯ!
Цена на менютата - до 49 лв.
Партньорите на събитието са:
Дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, които отдавна изследват съчетаемостта на своите води с вината, които дегустираме, предоставени от Авенди ООД.
ВИНАТА са предоставени от Анжелус Естейт:
Angelus Estate 2013
Chardonnay and Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013
Дижестивът е предоставен от Авенди ООД:
КОНЯК Hennessy Fine de Cognac
гр. Русе, бул. Придунавски 22
резервации: 0889 95 50 95
работно време: пон.- съб.: 18:00 ч – 01:00 ч
www.hotel-riga
Вечерно
Меню, цена 40 лв.
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.
Салата: Микс от свежи салатки с трюфели от сирена и хрупкава коричка.
/чипс от цвекло, люспи пармезан, трюфелов винегрет, билкова брускета, ароматно печена ябълка/
Предястие: Домашна хрупкава багета, гарнирана с рататуй от свежи зеленчуци и запечено козе сирене с мед и орехи.
Основно: Пилешко филе "Сюприйм" с пълнеж от сотиран спанак и рикота, канапе от сотирани гъби кланница в комбинация с картофен пудинг и пяна от синьо сирене.
Десерт: Милфьой с горски плодове с крем от маскарпоне с бял шоколад и ягодово кули.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
София, ул.Проф.Милко Бичев 1
за резервации: 0884935857
работно време: пон-нед, 12:00- 22:00
Обедно и Вечерно
Меню, цена 39 лв.
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.
Меню вариант 1
Дървен шоп
Шарени бонбони от булгур, левурда и орехи със зелена Скордаля
Риба в спанак с гулия и маринивани репички
Торта с ошаф и сливова ракия
Меню вариант 2
Дървен шоп
Супа – каша от джуркана левурда и коприва с просеник
Агнешки кебап с Мавруд и лапад
Копривен крем карамел
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
София, ул. Ангел Кънчев 34
за резервации: 02/ 980 74 27
работно време: пон-нед, 10:00 до 23:30ч.
Обедно и Вечерно
Меню, цена 39 лв.
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.
Салата: Салата пълнен домат с козе сирене и булгур
Основно:
Вариант 1: Телешки пепър стек с печен картоф със сметана
или
Вариант 2: Свинско бон филе с подправки,картофено пюре и спанак
Десерт: Мус от кестени
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
Кемпински Хотел Гранд Арена Банско
2770 Банско, ул. Пирин 96
за резервации: +359 884 904221
www.kempinski.com/bansko
работно време: пон-нед, 12:30 до 23:00ч.
Обедно и Вечерно
Меню, цена 49 лв.
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.
Стартер: Пъстърва в домашно приготвена марината от Пирин планина, поднесена върху карпачо от червено цвекло
Brined Pirin mountain trout, served on a carpaccio of red beet
Основно: Свински котлет на тиган, поднесен с рагу от боб и редукция от мелнишко Мерло
Pan seared pork chop, served with beans ragout and reduction of Bulgarian Merlot
Десерт: Чийзкейк от тиква, подсладен с мармалад от диви ягоди и поднесен с натрошени бисквити, ядки и локум
Layered pumpkin cheese cake, topped with crunch of "Lokum", nuts and biscuits and wild strawberry coulis
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
Хотел Кристъл Палас
гр. София, ул. Шипка №14
за резервации: 0209489499,0885581758
http://www.crystalpalace-sofia.com
работно време: пон-нед, 12:00 – 24:00
Обедно и Вечерно
Меню, цена 39 лв.
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.
Салата: Спаначена салата с поширано яйце и пролетни зеленчуци.
Основно: Агнешко руло с пресни картофи и ментов сос
Десерт: Кейк със сини сливи и орехи
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
гр. София, Асен Златаров 24
Телефон за резервации: +359 2 8 430364;
http://linstant.bg/
Обяд и Вечеря
Меню, цена 43 лв.
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.
Предястие: Яйца ан Мерет
Oeufs en meurette
Основно: Печено патешко Магре със земни зеленчуци и меден сос
Roasted Duck magret with roots vegetables and honey sauce
Десерт: Лавандула крем брюле
Lavender Creme brulee
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
София 1142, ул. Петър Берон 9 (в района на НДК)
за резервации: 02/ 421 90 68
http://www.restauranttalents.bg/
https://www.facebook.com/restauranttalents
работно време: от Понеделник до Събота: 11:00 – 22:00 часа
Вечеря
(от 16:00 до 22:00 ч)
Меню, цена 38 лв.
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.
Предястие: Хайвер от патладжан с кули от червена чушка и родопски пататник
Eggplant caviar with red pepper coulis and Rhodope patatnik
Салата:Пяна от сирене с градински зеленчуци и черно сусамово семе
Cheese espuma with garden vegetables and black sesame seeds
Основно: Бавно гответни свински гърди с мед и чътни от круши, сервирани с ечемик и коприва
Slow cooked pork belly with honey and pears chutney, served with creamy barley with nettle
Десерт: Сушени смокини с чия, бял шоколад и сладолед от тиква
Dried figs with chia, white chocolate and pumpkin ice cream
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac
Сентрал Парк Хотел София
гр. София, бул. Витоша 106
резервации: (+359 2) 805 8444
работно време: понеделник- неделя: 12.00ч - 22.00 ч
www.centralparkhotel.bg
Обедно и вечерно
Меню, цена 39 лв.
Цената включва консумация по 125 мл от вид вино Angelus Estate 2013, Chardonnay и Angel Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon 2013 , 30 мл дижестив коняк Hennessy Fine de Cognac, дегустационни води Acqua Panna& S.Pellegrino.
Салата: Печен маринован патладжан с овче сирене, печени чушки и свежи билки
Основно: Печено черно прасе с рагу от ароматни горски гъби и картофени ньоки с билки
Десерт: Печена ябълка с орехи, сушени плодове и канела, поднесена с лек ванилов сос и мента.
Десертът ще бъде поднесен с коняк Hennessy Fine de Cognac