36 часа - това е допустимото време, в което доматите трябва да бъдат консервирани след беритба. В момента индустрията е в криза, а огромни количества от плода са застрашени от изгниване на италианските полета.
Първопричината е неочаквано бързото икономическо възстановяване на Китай от COVID-19 кризата и изкупуването на промишлени количества стомана в азиатската държава. Китай е един от големите производители на стомана, но в контекста на пандемията се очакваше евентуален спад в търсенето на суровината. Правителствените мерки за енергизиране на китайската икономика обаче доведоха до рязко повишаване в търсенето на метала, а местните производители не могат да наваксат с търсенето.
И тук от металургия се връщаме обратно към храната: сезонът на доматите в северното полукълбо продължава между юли и септември, което ще рече, че фермерите и търговците разполагат с ограничено време за справяне с проблема. В момента големите международни компании отказват да изпълняват сключените вече договори с производители и супермаркети, а цената на металните консерви е скочила тройно.
-
снимка:
Един от начините за справяне с възникналата ситуация е използването на картонени кутии вместо метални, но не всяка държава има толкова голям достъп до тях. Италия и нейната пасата например са особено засегнати. Доматите там се консервират пресни, след което се разделят на категории: белени, нарязани на кубчета, смлени на пюре и т.н.