Всички искаме да открием своите "гали стомахче" и "кихни сладко" за своята собствена баница "Сюзерена". Докато ги търсим обаче, ето три добавки, които ще внесат красота, забавление и блясък в кухнята ни.
Flower Power
Цветята в кухнята са пресечната точка между сладкиш, илач и парфюм. Не е ясно кога се е случила тази среща, но със сигурност е било преди векове. Различни хора и култури ги мислят различно: че са очарователни, че са демоде, че са излишна разточителност или че са красота, сведена до полза. Историчката Флорънс Уайт цитира писмо на дама от ХIХ век, пишеща от Пекин до братовчедка си в Америка, която обобщава: "Китайците, както и хората от Близкия изток, са твърде практични, за да си позволят да живеят в царство на цветята и да не извлекат някаква полза от тях." Така или иначе, никой не може да отрече, че цветята създават съвсем различно настроение.
Най-разпространени са розите. Розовите листчета се срещат най-често в оцети, конфитюри, десерти, сокове. Рецептата на любимия сок на Леонардо да Винчи се пази и до днес: варял розови цветове цяло денонощие, прецеждал ги през някое от белите си платна, прибавял мед и лимонов сок, и това била любимата му напитка за жегите.
Цветята подправят вкуса със сладникавите си или пиперливите си нотки. Люлякът е от семейството на маслината, което е сериозен аргумент, че мястото му е колкото във вазата, толкова и в кухнята – опитайте върху равиоли с козе сирене и гъби. Невенът оцветява в оранжево и е алтернатива на скъпия шафран – красив е дори когато просто разпръснете листенцата му като конфети. Виолетките вървят много добре с лимон и шоколад, а във Франция се използват най-вече към месни ястия.
Захаросани цветчета се правят по два начина: варят се в захарен сироп или се натопяват в белтък, разбит с лъжица вода, преди да се поръсят със захар и да престоят едно денонощие. |
Имало едно време един много беден човек. Нямал си дом, затова само пътешествал. Един ден пристигнал в поредното село. Бил гладен и помолил първия срещнат да му даде малко хляб. Той му отказал. Помолил и втори, и трети, но не получил и троха. Човекът бил беден, но не и глупав. Намерил един казан, напълнил го с вода, запалил огън и започнал да я вари. Като се сварила, сложил във водата няколко камъчета. Насъбрали се хора да се чудят и маят каква е тази супа с камъни. "Става много хубава, обяснил беднякът, "особено като й се добави туй-онуй." Хората се почесвали, цъкали и пулели. След малко един донесъл морков, след него друг – картоф, трети – целина, появили се и подправки. Накрая се получила най-вкусната супа на света, и всички дружно я излапали. Приказката се среща в различни варианти – и с копчета, и с пирони, и с парче дърво, но при всички случаи поуката е ясна: храната трябва да се споделя.
Все пак супата с камъни е и съвсем реално ястие: това е caldo de piedra, древна мексиканска супа, която днес ще откриете и в най-претенциозните ресторанти в Мексико |
Камъчетата имат и чисто практически смисъл. При супите и дори задушените ястия всичко - което ври или къкри по-дълго време - те потъват на дъното и не позволяват на зеленчуците, пастата или ориза да залепнат или загорят. Други слагат стъклени топчета на дъното на съда, в който варят конфитюри и сладка – по същата причина. Френското ястие pote също се готви с камъче на дъното – така размачква продуктите по-добре, докато се бъркат. Камъчетата също така запазват горещината на ястието или супата по-дълго време. Но преди всичко – каквото и да решим да сготвим с тях, те ще ни напомнят най-важното - че трябва накрая да го споделим.
Цар Мидас влиза в кухнята
Както парите не миришат, така и златото няма вкус. Златото няма нито мирис, нито текстура, нито калории, нито срок на годност. И все пак хората го ядат. Защо?
Всички имаме спомен за първото разгръщане на златния станиол на паричката, под който се крие шоколадова монета. Да си спомним и приказките за посетите златни монети или за снесените златни яйца и ще стигнем до извода, че да погълнеш злато е най-изчистената проява на всевечната човешка мечта да го имаш. Затова то е на масата на богатите от незапомнени времена и във всички точки на планетата.
Ако тръгнете да ядете нещо със злато, може да бъдете сигурни, че то ще попадне у вас с най-високата си проба - 22-24-каратово, защото само то се усвоява от организма. |
Златото влиза в кухните под формата на прах, стружки или листове. Листовете са много по-тънки от цигарените хартийки, разпадат се при едно докосване, затова се нанасят по повърхността със суха четчица. Златото се използва най-вече при сладкишите и напитките – от коктейли до капучино, но се среща и при хамбургерите например.
По правило – в името на някой и друг рекорд при цената. Несъмнено тук става дума за блясък, лустро, извънредност и екстравагантност или за демонстрация на статус или власт. Ако щете – шоу. И все пак не го взимайте твърде на сериозно. Не забравяйте, че зад всеки блясък се крие някакво разочарование. Говорим за една одобрена от ЕС хранителна добавка – оцветител, носещ така небляскавото име E-175.
Златен прах, листове и елементи се използват за декорация, продават се в сладкарски складове или от специализирани доставчици.
*Статията е част от последния брой на списание "Бакхус"
22, 37, 07 Март 2017, 22:37
Ще се опитат май някои от рецептите. Питието на Леонардо ми харесва. Само дето не знам пропорциите.
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
21, 07, 05 Март 2017, 21:07
Много приятна за четене статия!
За пореден път Марина ни показва, че умее да пише интелигентно и увлекателно.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »