От листата на растението ройбос се прави чай с характерен аромат, който или харесвате или не. Винопроизводители от Южна Африка намериха начин да използват и дървесината на растението в процеса на винената ферментация.
Мерло Audacia 2013 е първото комерсиално вино, при чиято ферментация вместо френски или американски дъб, е използвана дървесина от ройбос и хънибуш (друг местен вид). В добавка към виното не е прибавян серен двуокис, тъй като местната дървесина е богата на антиоксиданти. Резултат, твърдят запознати, е вино с "уникален вкус", пише Winesearcher.
"Изследванията доказаха, че ройбосът обогатява виното с антиоксидантите, които съдържа в големи количества. Също така стана ясно, че ройбос и хънибуш придават особени аромати на виното."" - заяви професор Весел Дю Тоа от Университета Стеленбош, който от години изследва възможността ройбос да се използва като алтернатива на дъбовите бъчви или стърготини. Екипът му е проучил и възможността ройбосът да се използва, за да се намали употребата на серен двуокис във винопроизводството.
Виното Audacia е стопроцентово мерло и е отлежавало осем месеца в контакт със стърготини от ройбос и хънибуш. Нивата на серен двуокис са само 3 мг. на литър. Виното засега се поръчва само през уебсайта на компанията и струва 180 ранда (около 16 долара).
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
20, 25, 10 Март 2014, 20:25
С чай вино не съм го пробвала.
-2