Аз лично така срещнах лице в лице бреските пилета – на пазара, опаковани като за погребение с военни почести, със знамето на Франция на гърдите и опитах как в Брес готвят прескъпото им месо.
Така, в една ферма в Бретан, установих разликата между вкуса на полово стерилизираната и нестерилизираната стрида.
Така се натъкнах на Ким Кук, дизайнер на храна, и Морис Алекси, главен готвач в Елисейския дворец, и получих шанса да изгоря една тенджера в тяхната кухня – край куп колосани кърпи и пред готварска книга с любимите ястия на Марсел Пруст, разтворена върху пюпитър и съпроводена от бележките на Морис.
Така пробвах Блу д’Оверн, Пелардон, Комте, Епуасе де Бургон, Сен-Нектер и десетки други френски сирена направо от ръцете на производителите им.
Така се запознах със "сламените" вина на Жура, с праволинейните производители на Лоара, с жизнерадостните розета на Лангедок, с шардонето от Шардоне, с импозантните "Шатоньоф дю пап", на които възрастта им отива, и със списък вълнуващи етикети, на които човек не попада извън Франция.
Накратко, последните години прекарвам доста от ваканциите си в тази страна. Не съм намерила тракийско златно съкровище в двора си. Намерих нещо друго – в интерес на истината пак с ровене, само че не с лопата в пръстта, а в интернет. Оттам научих чудесно
16, 03, 25 Януари 2014, 16:03
Французите са мили и любезни хора, но ненавиждат фамилиарниченето, а у нас представата за любезност често се покрива с него. Оттам и утвърдилото се мнение, че французите са арогантни и високомерни.
+6
18, 05, 03 Януари 2014, 18:05
Трябва да се изпробва...
+4
Най-четени статии // за Ноември
Реклама »