Всяка година на 18 юни се отбелязва Sustainable Gastronomy Day. Учреден от Общото събрание на ООН през декември 2016 г., този ден подчертава важната роля на осъзнатото производство и потребление на храна. Устойчивата гастрономия е нещо повече от това, което е на нашите чинии. Тя обхваща холистичен подход към храната, който уважава околната среда, празнува културното разнообразие и подкрепя местните икономики.
Тази година, Кулинарна академия HRC България, в партньорство с JRE-Jeunes Restaurateurs d'Europe и ресторант "Talents", организира специално събитие, за да отдели повече внимание на този важен ден.
На 18 юни двама международни шеф-готвачи на JRE - Шеф Александре Сириело и Шеф Матайс Ван Милт ще представят майсторски класове пред курсистите на академията на тема устойчиво готвене. Към тях ще се включат и So Ferments, които ще запознаят студентите с ферментационните процеси, както и Barry Callebaut, които ще представят Sustainable шоколад.
Целият ден в HRC, както и вечерята в ресторант "Talents" ще са посветени на добрите практики и принципи, свързани с устойчивото потребление на храна, съчетано с изкуството да се използват основно местни продукти, по-малко енергия и с фокус на нулевото разхищение.
Какво да очакваме?
- Шеф Владислав Пенов (Cosmos)
Хляб | Масло с фермeнтации
- Шеф Александре Сириело (L'Horizon)
Вариации на цвекло | Зрял хайвер с уасаби листа | Пушена риба | Ябълка
Гъбено конфи | Кетчуп от гъби | Крекери от квасен хляб | Пушен сос от зърнастец | Пудра от морковени връхчета | Домашна лешникова трахана
- Шеф Веселин Калев (aEstivum)
Диня | Лайм | Българско бяло сирене
- Шеф Матайс Ван Милт (Lokaal)
Мартенски виолетки | Мътеница | Сезонни плодове
Резервация може да направите тук.
Цената на куверта е 110 лв на човек.
Начало: 20:00 часа
На вечерята ще има и специален wine pairing.
С подкрепата на Worldchefs и Mastercard.