Певицата Ния Петрова - да, същата, която спечели "Гласът на България", ни показва едно ново амплоа: веднъж преди нейно участие и на по бира се заговорихме за страстта й към кулинарията и я опознахме в светлината на изключителен ценител на всичко, свързано с храна, вино, а и миксология. Така се роди рубриката "Чревоугодно ми е, Ния". В Instagram профила ни очаквайте видео срещи с нови и стари места, познати и непознати ястия, рецепти. |
Ако нямате Instagram, то може и да сте прооуснали: по няколко пъти месечно за по 24 часа Ния Петрова "отвлича" профила ни в социалната мрежа и го повежда (а с него - и вас, аудиторията ни) към различна дестинация. Апетитни спирки, сочни сосове и коментари - всеки път темата е различна, но кулинарното любопитство си остава. Март месец донесе еклектика: от рамен до хот дог.
Ново място за рамен: Haikara Ramen & Karaage Bar |
София отдавна не може да се оплаче от липса на японски ресторанти. Новото място Haikara обаче е с една идея по-автентично, имайки предвид, че шеф Тошихиро Камбе, главното действащо лице в кухнята, идва директно от Токио и знае как да направи класически японски рамен павилион - и по вкус, и по обстановка.
Първоначално ресторантът залага на два вида рамен - мисо и шою, има и вегетариански вариант. Шеф Тоши работи и съчетава четири вида бульон - пилешки (от кокошка), свински, рибен и зеленчуков.
-
Мисо рамен
снимка:
На снимката е чашу дон, по който "всички почитатели на свинското припадат", описва Ния. Поднася се със студено месо, което се маринова и готви още на предния ден, меко яйце, ориз и шою таре (или иначе казано соев сос).
-
Чашу дон
снимка:
Карааге - японски пържени пилешки хрупкави късчета. Сравняват се обикновено с темпурата, но при караагето месото (или зеленчуците) се мариноват предварително поне 10 часа, а в панировката се добавя картофено нишесте. Вместо да разчита на допълнителен сос, маринатата ги прави достатъчно ароматни и вкусни. Поднасят се с парче лимон и обикновено се разбират изключително добре с чаша бира.
-
Карааге
снимка:
-
Карааге
снимка:
Къде е най-хубавият хот дог в София? |
По всяка вероятност това е първото от няколко такива включвания, понеже в рамките на денонощие трудно може да се пробва всичко - макар че Ния се опита! 5 различни вида хот дог в 3 различни заведения - всичките препоръчани от вас, аудиторията на бакхусниците. Ния геройски издържа, макар и да преяде на финала и да се закле, че 6 месеца няма да яде. Ето нейните предложения за градски хот дог според различните предпочитания:
Hungry Dog
За това посещение Ния беше с подкрепление и така успя да опита 3 от общо 7 различни вида хот дог: Балкан дог с наденица, лютеница, мус от сирене и люта чушка. Хънгри дог с класически кренвирш, айоли, чедар и червен лук, а за "десерт" - Кенди дог със свинско, карамелизиран лук и барбекю сос.
-
Балкан дог и Хънгри дог
снимка:
-
Кенди дог
снимка:
В Street Chefs резултатът e млечна багета, две телешки наденички, шефс сос, хрупкав лук, глазиран бекон и айсберг.
-
Street Chefs хот дог
снимка:
Rolling Dogs
Тук се предлагат 9 вида хот дог, но Ния е върл почитател на азиатската храна и съответно в чинията ѝ попадна Banh Mi - свински братвурст, пържено яйце, маринован морков, прясна краставица, дайкин и азиатска майонеза.
-
Bahn Mi дог в Rolling Dogs
снимка:
Pop-up вечеря: SCRAN |
-
Тарама, мус от овче сирене, баба гануш и хумус
снимка:
-
Домашна содена питка
снимка:
-
Салата от червено цвекло, печено в сол с козе сирене и карамелизирани орехи
снимка:
-
Филе ципура с домашни пържени картофи
снимка:
-
Шоколадов мус с вишни
снимка:
През април гастрономическата обиколка на Ния започва с търсенето на перфектния брънч. Последвайте профила ни в Instagram, за да сте винаги в крачка с #ЧревоугодноМиЕНия.