Основателят на Alibaba и милиардер Джак Ма доскоро беше основната причина на нашите ширини да чуваме за Хайнан - ако изобщо се споменава у нас името на островната провинция, наричана "китайският еквивалент на Хаваите". Там бизнесменът често играе голф, а климатът е благоприятен за почивка. Фактът, че се намира в най-южната част на страната (съответно е най-близо до Екватора), прави Хайнан подходящ и за друго доходоносно начинание: отглеждането на какао.
Технологията надхитря географията |
"Made in China" върху пакет какао доскоро нямаше да можете да видите заради присъщите на Африка условия, в които то расте: високи температури и влажност, а и върху много хектари площ. Увеличеното търсене в Китай обаче води до увеличен опит за предлагане. Неслучайно Китайската академия по тропически земеделски култури се намира именно в Хайнан, като там разработват специални сортове, оптимизирани за местния климат. Те са значително по-устойчиви на болести и същевременно изискват по-малко използване на химикали при отглеждането.
Китай може да не е в състояние (засега) да се конкурира с африканските гиганти, но решаващият урок тук е упоритостта в прилагането на технологиите. През лятото на 2021 китайските какаови зърна бяха избрани сред 50-те най-добри на международното състезание Cocoa of Excellence, чиято церемония по награждаването се проведе на 16 декември, а китайското какао бе отличено със златна награда.
Какаото ми е много по-добро от какаото ти |
Напредъкът на Китай е за сметка на пазарния дял на Гана, чиито опасения са, че по-добрата азиатска технология ще балансира иначе отличния африкански климат, нанасяйки мощни щети по ганайската икономика. И докато моментната картинка показва скромни количества от страна на китайците - към Белгия са били изнесени едва 500 кг за 2020, то потенциалът е огромен.
Нана Адуна II е потомствен фермер (семейството му е в бизнеса от над 100 години) и предприемач. Той е ключов играч на африканската какаова сцена в ролята си на главен изпълнителен директор на Ohene Cocoa, водеща компания за преработка на сурови зърна в Гана, която играе ролята на обединител на редица ферми в източните региони на страната.
Според Адуна вместо да се паникьосва индустрията трябва да се активизира и съответно да се ориентира към иновативни методи и подходи, така че да запази водещото си място на какаов производител. Китайското присъствие трябва да се разглежда като позитивно влияние - такова, което да даде необходимия тласък на африканците да инвестират в подобряването на собствения им продукт, който осигурява препитанието на 4 милиона фермерски домакинства.
-
снимка:
Разнообразието е богатство |
Бавният, но славен какаов успех на Китай напомня на случващото се във Великобритания през последното десетилетие. Все по-топлите лета се оказаха печеливша формула за кралството, което навлезе стремглаво в света на пенливите вина. Летвата за висококачествено пенливо вино отдавна е поставена от Шампан и ако допреди 10 години не бихме споменали в същото изречение и графство Съри, например, то днес английското пенливо вино се превръща в разпознаваема с качеството си ниша. Количествата може да не са особено големи, но репутацията на качеството им е повече от добра, имат и награди на международни браншови състезания. Редица френски къщи за шампанско инвестират в лозя в Англия (последните се увеличават двойно) - южните графства споделят сходни почви, а напоследък - и климатични характеристики, с Шампан.