Клод Льо - Тоик Шеф готвач говил в ресторанта на Joël Robuchon, с три звезди "Мишлен" Френският шеф готвач Клод Льо - Тоик, който готви в рeсторант с три звезди "Мишлен", ще гостува на ресторант "Есте". Клод ще сготви две специални вечери на 21 и 22 февруари. Менюто е осем степенно, а съставките редки и скъпи. Клод Льо - Тоик работи в ресторанта на Joël Robuchon в Лас Вегас от 2005 г. насам и през 2010 г. печели наградата на James Beard Foundation за най-добър шеф готвач в югозападните щати. Клод е от района Brittany във Франция, където родителитe му имат ресторант за палачинки. Самият той е завършил кулинарно училище и планира до края на годината да отвори собствен ресторант в Сан Франциско. |
Какво ще сготвите по време на двете вечери, когато ще гостувате в ресторант Есте в София? Какви ще са основните съставки?
Когато пътувам, за да готвя в друга страна, обичам да откривам и да използвам местни продукти. Обожавам хайвер. Преди няколко години моят приятел Стефан Манчев ми даде да пробвам български хайвер и станах фен. Затова в менюто ще има няколко вида хайвер. Ще готвя патица и български Foie Gras, това става все по-популярно в Европа и Азия.
Tова първото ви посещение в България ли е?
Да, идвам за първи път. Но съм чувал прекрасни неща за България и съм поласкан и нямам търпение да готвя тук. Мисля да посетя ферма за хайвер, както и други местни производители на храна.
Знаете ли нещо за българската кухня?
За съжаление не толкова колкото бих искала, но нямам търпение да пробвам чеверме, печеното агнешко.
Вече започнахме изграждането и би трябвало да отворим за следващите празници. Става въпрос за шест етажна сграда, която се намира на Union Square в Сан Франциско. Ще разработим четири различни френски концепции. Ще имаме Patisserie, грил бистро, лоби бар и ресторант със стая посветена само на хайвера.
Какви са изискванията, за да стане човек шеф-готвач с 3 звезди "Мишлен"?
Както и във всяка друга професия, за да сте успешни, е нужно да работите много и да се опитате да се учите от най-добрите в тази сфера. Затова след като завърших кулинарно училище държах да работя в ресторанти с "Мишлен" звезди. Също така трябва да имате уважение към съставките, те да са ваша страст, но и да знаете правилните техники на готвене. Екипът също е много важен – трябват ви съмишленици, които имат същата страст. И най-важното трябва да сте скромни и винаги готови да се учите. Последният шеф, за когото работех в Лас Вегас - Joël Robuchon имаш три звезди "Мишлен".
Кое е любимото ви френско ястие?
Обожавам морска храна, най-вече от района Britanny, където съм роден и израснах.
Коя беше най-интересната тенденция в храненето през 2016 г.?
Тук, в САЩ, особено модерна беше уличната храна - food truck с различни достъпни неща за хапване. Някои, от които наистина интересни и вкусни. Също така концепцията farm-to-table - много от ресторантите започнаха да сервират продукти взети директно от фермерите.
Какви тенденции да очакваме през 2017 г.?
Американското потребление продължава да расте и хората търсят нови и оригинални вкусове, вярвам че Южноамериканската храна ще набере скорост и ще оформи тенденциите за годината.
Живеете в САЩ, какво ви липсва от Франция?
Липсват ми колбасите и сирената, но все пак и в САЩ имат хубаво сирене.
Какво готвите обикновено вкъщи?
Много прости неща, обикновено салата и съпругата ми не е много доволна.
Какво бихте сготвили за 10 минути, ако нямате повече време?
Обожавам да приготвям омлети, защото могат да се правят по толкова различни начини, с всякакви вкусове и съставки, а и винаги имам яйца в хладилника.
Какво е най-голямата заблуда, която хората и медиите имат за готвенето?
Някои хора вярват, че ястията трябва да са сложни или трябва да имат специални съставки, за да са добри. Понякога е по-важно не какво готвиш, а как.
-
снимка:
Ключови думи: Мишлен
14, 10, 01 Февруари 2017, 14:10
Британи, айде стига глупости! Бретань. А, и creperie bretonne, е малко различно от обикновен щанд за палачинки.
19, 31, 26 Януари 2017, 19:31
Районът Britanny е по-известен като Бретан из нашите земи ;-)
Keep it simple and make it special.
+1
Най-четени статии // за Ноември
Реклама »