
Шоколадова пиеса с Масимо Карнио

Бърка кексове и торти в семейната пекарна още преди да навърши 18.
А днес притежава своя собствена в град Валдобиадене, провинция Тревизо, където запазена марка са бадемовата торта и традиционните бисквити Дзалети.
Любовта му към сладкото обаче далеч надхвърля традиционните граници през 2015-а година, когато Масимо Карнио надвива представителите на 23 нации и грабва приза Световен шампион шоколатиер.
Плътните пралини и плодовата торта са само част от програмата, с която зашеметява журито.
Амбиция, саможертва, постоянство. Това е рецептата му за успех.

Обича да използва черни ръкавици и като най-изкусните крадци да не оставя отпечатъци. Върху бонбоните. А в съзнанието му отпечатъкът е от кръщенето на неговия син Никола. Тогава Масимо изработва торта "Млечен път" - с желе от мандарини, чай от бергамот, портокалови корички и крем от шам фастък.

Успяхме да поговорим с него в промеждутъка между захарна водна линия и семифредо. Прочетете интервюто тук.

С много страст, с много тренировка и себераздаване.

С най-добрия десерт.

Смятам, че е много трудно сладкото да не се хареса на някого. Но един сладкар знае и умее да прави и много хубави солени неща.

Роден съм в кухнята. Баща ми и дядо ми бяха сладкари.

Шоколад. Пиеса от шоколад. Шоколадова скулптура. Когато се занимавам с това, околният свят спира да съществува.

Не. Не и натуралният шоколад. Използва се шоколад, който може да бъде намазан. А иначе типичната ни закуска е кроасан с капучино.

Да!

Това е заслуга на Петко Костадинов от Змееборец и Martellato. (тук за кратко включваме и Петко, който обяснява, че се запознал с Масимо на една демонстрация в Полша и така започнало всичко).

Вино, десерт, месо, риба. Наистина съм поразен от хубавите неща и съм сигурен, че с малко по-подбрани първични суровини, българската кухня би могла да достигне високи нива.

Да, със сигурност. Харесва ми, че София е град в развитие. Има хора, които искат да се научат, които имат желание да се развиват, да продължат напред и това е много положително за мен.

Не вярвам. Може би ще се измести зоната на производството му. Защото сега го произвеждат бедните страни. Със сигурност големите международни компании ще се намесят в този процес и ще направят така, че тази индустрия да продължи напред. Мисля, че понастоящем сладкарството се развива прекалено бързо. Готвачите не успяват да усвоят всичо, което виждат. Това е негативно. Те виждат много нови неща, но нямат достатъчно време да ги опитат, да ги направят отново и отново. Така има риск да се провалят.

Харесва ми да ги уча на ред, на чистота, да правят семпли неща, но елегантни.

Не, за мен не. За някои от моите колеги да. За тях е фундаментална. За мен не.
*World Chocolate Masters е единственият конкурс в света, който се фокусира върху креативността и уменията на шеф-готвачите за работа с шоколад. Това е възможност за млади или вече утвърдени готвачи да споделят таланта си със света, като превърнат трендовете в практики. Всеки участник има възможността да работи заедно с една от 20-те Академии по шоколад, където да се подготви и подобри рецептите си. Състезанието се провежда на два етапа: национални квалификации в 20 държави между януари 2017 - януари 2018 и световният финал през 2018, когато се избира победителят измежду 20-те кандидати.












prev
next