С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Консумирайте с удоволствие (и мярка)

Цветанка Яворова
12 Юни 2015, 12:07
Share Tweet Pin it Share

На 12 юни светът отбелязва за четвърти пореден път Световния ден на фалафела. Фалафелът, малкият и неособено красив, но вкусен брат на дюнера, е смес от смлян нахут (а някъде слагат и боб бакла) и подправки, оформени в малки топчета и изпържени до златисто в мазнина. Най-вкусен е топъл, в комбинация с тахан или чеснов сос, ситнонарязана салата с домат, лук и маруля, увит в тънка джоб-пита. Полезен ли е за вас? Разбира се, нахутът е особено полезен – контролира кръвната захар и отделянето на инсулин и понижава холестерола. Освен това, той е добър източник на протеин и засища задълго заради високото съдържание на фибри. Това, че е пържен е проблем, но ако консумирате по-рядко и с мярка, не е страшно. Хрупкав отвън, мек и ароматен отвътре, фалафелът утолява глада и силно засилва чувството за благоденствие.

Точната му родина е неясна, но всички са съгласни, че произхожда от Близкия Изток – в приготовлението му специализират държави като Израел, Египет, Ирак, Мароко, Ливан, Турция. Много популярна улична храна е в целия Близък изток и Европа, и може да го намерите почти навсякъде. Ето няколко места в София и Пловдив, където днес може да се присъедините към празнуването на неговия ден като изядете (поне) едно топченце фалафел – със салата или като сандвич.


СОФИЯ

"Мимас"

ул. "Васил Левски" 68

ул. "Граф Игнатиев" 47


Вкусове (израелска закусвалня)

ул. "Трапезица" 4
на входа на метростанция "Сердика"


"33 гастронавта"

ул. "проф. Асен Златаров" 14

087 937 5233



Марокански ресторант "Анет"

ул. "Ангел Кънчев" 27

980 4098


Закусвалня "Баалбек"

ул. "Дякон Игнатий" 4

9870907, 0899907788


Фурна "Шамсин"

ул. "Цар Симеон" №104

087 784 9393

Ресторант "Ашурбанипал" (При Фреди)

ул. "Княз Борис I" № 174

087 660 8887


Дюнери "Мадрид"

бул. "Мадрид" 20


ПЛОВДИВ

Турски ресторант "Паша"

ул. "Златарска" 8

0897787078


Турски ресторант "Софра"

ул. "Железарска" 13

0878805432


Ливански ресторант "Султана"

ул. "Железарска" 9

0897732520


Ето как да си го направите вкъщи. Рецептата е от готварската книга Jerusalem. Автор: Йотам Отоленги, Тами Самими



Продукти:


250 грама сушен нахут

Средна глава лук, нарязана ситно

1 скилидка чесън, смляна или нарязана наситно


1 супена лъжица синтонарязан магданоз


2 супени лъжици ситнонарязан пресен кориандър

Настърганата кора от един лимон


¼ чаена лъжичка лют пипер


½ чаена лъжичка кимион


½ чаена лъжичка сух кориандър


¼ чаена лъжичка смлян кардамон


½ чаена лъжичка бакпулвер


1 ½ супени лъжици брашно


750 милилитра слънчогледово олио за пържене


½ чаена лъжичка сусам, за овалване


Сол на вкус


Накиснете нахута в голяма купа с вода и го оставете да престои една нощ, докато удвои обема си. На следващия ден го отцедете и поставете в кухненски робот заедно с лука, чесъна, лимоновата кора, магданоза и кориандъра. Смелете докато стане на ситни трохи, но спрете преди да стане на каша.

Добавете подправките, брашното, солта и бакпълвера, заедно с една супена лъжица вода и премесете цялата смес добре на ръка. Покрийте купата и я оставете да си почине за поне един час в хладилника.

За пърженето: загрейте дълбок съд с достатъчно олио, така че да покрие изцяло фалафелите, и загрейте до 180 градуса. С мокри ръце оформете около 1-2 супени лъжици на топченца, като ги оформяте по-сбити така, че да не се разпаднат. Оваляйте ги в сусам и ги пържете около 4 минути, до златисто. Не ги вадете прекалено скоро, за да успеят да се сготвят и в средата. Извадете и отцедете от мазнината.

Сервирайте в питка-джоб с хумус или тахан, салата от ситнонарязани краставици, домати, лук и маруля, и кисели краставички или друга туршия.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  закусвалня, нахут, фалафел
Коментар
  • Profile preview
    staska
    22, 05, 12 Юни 2015, 22:05

    С млечно-чеснов сос са страхотни.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."

    ! Оценка
        +1

Реклама »