С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Хумус сапиенс

Бакхус
13 Май 2015, 13:01
Share Tweet Pin it Share

13 май е Международен ден на хумуса. Отбелязва се от 2012 година насам, по идея на младия предприемач Бен Ланг, CEO на MapMe.com (карта, която показва локациите на стартиращите компании в Израел).

Как се празнува? С ядене на хумус! Ето две рецепти за домашно парти.

  • Кадър от филма

    Кадър от филма "Правете хумус, не война" на австралийския режисьор Тревор Греъм, който нарича себе си "трагично влюбен в хумуса"



Рецепта за хумус:

1 консерва сварен нахут, 400 гр.

2 супени лъжици сусамов тахан

Сок от половин лимон

1 скилидка чесън

2 супени лъжици зехтин

Щипка кимион

Сол на вкус

В купата на кухненски робот сложете тахана и лимоновия сок. Разбъркайте около 30 секунди само тахана и лимоновия сок - това ще помогне на хумуса да стане по-пухкав после. Оберете сместа, която е останала по стените на кухненския робот и след това добавете чесъна, зехтина, солта и кимиона. Разбъркайте за 30 секунди, оберете стените и разбъркайте отново. Изцедете нахута от консерва като запазите малко от течността - тя ще е нужна за разреждане малко по-късно. Изплакнете нахута и добавете половината в купата на кухненския робот. Разбъркайте за около минута, оберете стените, добавете останалия нахут и разбъркайте за още минута и половина - две, докато сместа стане гладка. Ако е твърде гъста, добавете 2-3 супени лъжици от запазената течност от консервата или вода. Разбъркайте отново до получаване на пухкава смес.

Сервирайте в чиния, като направите вдлъбнатина в хумуса с обратната част на супена лъжица. В готовото кладенче сипете 1-2 супени лъжици зехтин. Ако сте в настроение, запечете малка шепа кедрови ядки на сух тиган до златисто и поръсете готовия хумус с тях.

  • Хумусът, сервиран в ресторант

    Хумусът, сервиран в ресторант "Ибрахим", Бейрут



А ето и рецептата на Отоленги. Йотам Отоленги е готвач, ресторантьор и автор на няколко изключително успешни готварски книги. Роден в Израел и понастоящем базиран в Лондон.

  • Отоленги

    Отоленги

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    elian
    12, 01, 09 Септември 2015, 12:01

    От пробваните: Annette - много горчив (но съм го опитвала преди няколко години, не знам дали сега е така); Слънце Луна - хубав и скъп, Soul Kitchen - добър, Local - любим; пакетиран - много вкусен във всички вариации, но и с много допълнителна мазнина.

    !
  • Profile preview
    staska
    12, 54, 03 Юни 2015, 12:54

    С чесън и босилек. Любимо.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."

    !

Реклама »