За емблематичния датски ресторант Нома 24 февруари не беше просто поредния петък. Това беше последният ден, в който заведението, променило стандартите за висша кулинария в целия свят, беше отворено на адреса си в Копенхаген. Това, обаче, не е повод за тъга, защото от днес предстоят нови приключения и предизвикателства за екипа на Рене Реджепи.
От 12 април до 28 май Нома ще се превърне в pop-up ресторант в Тулум, на полуостров Юкатан в Мексико. |
Там, заедно със своя бивш помощник главен готвач и сладкар Розио Санчес (която напусна екипа на Нома и отвори свой тако ресесторант в Копенхаген Hija de Sanchez), ще работят с мексикански готвачи и ще използват продукти, избрани по време на пътуването на Реджепи в Мексико, което беше и вдъхновението му за решението да затвори рестроранта в Дания и да се премести временно в Тулум.
Това ще бъде третият pop-up ресторант на Нома, след Токио и Сидни, като за първи път той няма да бъде в голям метрополис.
Строгият етикет и униформи ще бъдат оставени в Копенхаген и ще бъдат заменени с шорти и джапанки на плажа, |
както написа преди година в писмо до феновете си Реджепи. За сметка на това, цените на менюто ще бъдат близо двойно по-високи. Докато в Япония и Австралия цената на човек беше $350 без напитки, ДДС и бакшиш с допълнително $150 за селектирани напитки, то в Тулум, който се намира в държава, където средната цена на хранене в ресторант възлиза на $4, цената на менюто на човек без напитки, ДДС и бакшиш ще бъде $600 Това очевидно не успя да притесни почитателите на Нома и кувертите бяха разпродадени моментало.
Thank you, thank you, thank you for the last 14 years! We are super excited and we can hardly wait for what's to come!
A post shared by noma (@nomacph) on Feb 24, 2017 at 1:10pm PST
Така или иначе това не е краят на Нома. Тя ще се завърне в Копенхаген през втората половина на 2017 с чисто нова локация и нова концепция - ресторант в сърцето на ферма в "свободния" квартал Кристияния.
Докато чакаме снимки от Мексико и очакваме отриването на Нома 2.0, ви предлагаме да се насладим заедно на няколко снимки от последната вечеря на спечелилия многократно титлата най-добър ресторант на света.
Full of emotions today - can't wait for what's to come next! 😀🙏🏻🎊
A post shared by starvefood (@starvefood) on Feb 24, 2017 at 7:16am PST
I was so lucky I had chance to dine one last time at Noma in its current address. Just the beginning for @reneredzepinoma and the whole Noma team. Some of my very favorite moments have happened here. Thank you for everything you guys do for the industry. #whalefuckers #trailblazer #nordiccousins
A post shared by Dave Chang (@davidchang) on Feb 24, 2017 at 7:14am PST
Amazed and extremely humbled to be served the last dish from the Noma kitchen at strandgade #farewelltostrandgade
A post shared by YSL (@ysluk) on Feb 24, 2017 at 2:08pm PST
last @nomacph dinner service in progress
A post shared by Jeff Gordinier (@thegordinier) on Feb 24, 2017 at 1:17pm PST
Just like that almost 14 years went by - Noma has given me everything in life, friends, family and energy to climb the highest mountain. pic.twitter.com/GuYgO0JRej
— Rene Redzepi (@ReneRedzepiNoma) February 24, 2017