С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

  • Испания

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2007, 10:49

    Share Tweet Pin it Share
  • Бургундия

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2007, 10:43

    Share Tweet Pin it Share
  • Италия

    Юлия Костадинова
    01 Април 2007, 10:36

    Share Tweet Pin it Share
  • Тоскана

    Юлия Костадинова
    01 Април 2007, 10:32

    Share Tweet Pin it Share
  • Алесандро Рошоли: "Тайната е във всеотдайността"

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 18:13

    В центъра на Рим, около площад Campo dei Fiori кварталният дух е непокътнат. Хората се познават, пият кафе навън по любимите си кафенета и две-три поколения от едно семейство купуват хляб от една и съща фурна... Roscioli - от името на една от най-старите фурни в Италия не само ти замирисва на току-що изпечен хляб. Roscioli е и синоним на най-доброто от великата традиция и култура на хранене в една от люлките на средиземноморската цивилизация. Защото Алесандро Рошоли, освен наследник заедно с брат си и сестра си на старата фурна Roscioli, е и собственик на един от онези магазини за най-качествени сирена, прошуто и вина, в които храната и виното са като редки бижута. И ресторант, пак там, в магазина, който е отправна точка в кулинарията не само на Вечния град, ами на цяла Италия - интересно и нестандартно място, където може да се опитат невероятни ястия и вина. Срещнахме се с г-н Рошоли в La Capannina, където той гостуваше на главния мениджър, г-жа Жана Банкова и консултираше екипа на ресторантите относно печенето на хляб. Показаха ми току-що изпечен pane caserecho (домашен хляб): голям, кръгъл, с примамливо напукана кора - такъв хляб е добре да се държи далеч от очите на диетиците.

    Share Tweet Pin it Share
  • Валентина Монтанари: "Успехът се дължи на страст и маркетинг"

    Юлия Костадинова
    01 Март 2007, 17:54

    Валентина Монтанари работи за Анджело Гая от юли 2002 като експортен мениджър в една от двете му тоскански изби - Ca' Marcanda. Тя бе тук в края на миналата година, за да представи официално компанията Gaja на българския пазар. Зададохме й няколко въпроса за това как се случва така, че една измежду хиляди изби се прочува като най-добра в Италия; как се чувства една тосканка на работа в пиемонтийска компания, както и за значението на легендарното вече име Гая за италианската винена индустрия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Тиери Хаберер: "Обърнете колкото се може повече внимание на лозето!"

    Галина Нифору
    01 Март 2007, 12:02

    Срещата ни с Тиери Хаберер трябваше да се състои в "Домейн Катерина", новия проект на "Белведере България", до границата ни с Гърция. Както ми обясниха от "шатото" (така го наричат всички, работещи там), последните лозички на 600-декаровия лозов масив свършват в южната ни съседка, а от беседката в лозята се вижда идеално какво се случва на КПП Капитан Петко Войвода. Наближавайки шатото, мъглата, която се стелеше наоколо, започна да се вдига и пред нас се откри невероятна гледка на млади лозя, идеално поддържани, в пълна хармония със заобикалящите ги наоколо хълмове и гори. Намирахме се в България, по радиото на гръцките съседи звучаха типичните за тях ритми, имах среща с френски енолог. Еуфорията по приемането на България в Европейския съюз не беше отминала и усещането да си част от тази Европа беше много силно този ден. Предварителната ми информация за Тиери беше, че е млад френски flying winemaker (летящ енолог - бел. ред.), работил със световната легенда във винарския бизнес Мишел Ролан и човек, който разделя времето си между северното и южното полукълбо. Интересно ми беше да разбера защо е предпочел новия свят пред родната си Франция, а също и как се е озовал в България, с какво го е спечелило новото начинание на Белведере България. На влизане в шатото ни посрещна симпатичен мъж на около 30 години, с ясни сини очи. Усмивката, неслизаща от лицето му, обещаваше приятен събеседник, а увереността в погледа приех като знак за човек, който знае стойността на направеното от него. Разговорът ни започва на чаша малбек, винифициран от Тиери, току-що преминал малолактична ферментация, обещаващ невероятни вкусови преживявания, когато бъде готов за консумация.

    Share Tweet Pin it Share
  • Тайнството дъб

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 12:00

    Share Tweet Pin it Share
  • От амфората до барика

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:57

    Share Tweet Pin it Share
  • Бъчвата ли?... Не е толкова просто!

    Христо Боевски
    01 Март 2007, 11:54

    "В началото бе гроздето... Вино да не вкуси този, който дори само би си помислил да оспори тази библейска истина... А когато говорим за бъчва и вино: в началото бе дъбът... И който твърди нещо друго - просто не е в час." От автора

    Share Tweet Pin it Share
  • Майкъл Бор: "Ако имах своя дестилерия щях да използвам американски дъб "

    Юлия Костадинова
    01 Март 2007, 11:43

    Майкъл Бор работи за едно от най-обичаните и популярни марки ирландски уискита в света - Jameson. Попитахме го какво е мнението на един ирландец за дъбовата дървесина в производството на уиски и за неговите евентуални заместители. Ето неговите отговори:

    Share Tweet Pin it Share
  • Алхимията между дървото и виното

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:38

    Share Tweet Pin it Share
  • Сушене

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Добрите бракове

    Юлия Костадинова
    01 Март 2007, 11:30

    Share Tweet Pin it Share
  • Евродепутатите застанаха срещу предложената от Комисията в Брюксел реформа на виното

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:26

    Като студен душ подействаха на Европейската Комисия дебатите в европарламента по реформата на винения сектор. Когато ставаше дума за европейските вина, по време на пленарното заседание в средата на февруари, най-често споменаваните думи бяха "наследство" и "национална гордост". Еврокомисията се опитва да прокара радикални реформи в този сектор, за да го извади от сегашната криза и той да стане по-конкурентноспособен. Депутатите в Европейския парламент обаче предпочитат да защитят европейското вино и да го представят из целия свят с най-традиционните му достойнства.

    Share Tweet Pin it Share
  • С помощта на топлината

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:23

    Share Tweet Pin it Share
  • Дъбовият чипс - богохулство или полезна практика?

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 11:16

    Share Tweet Pin it Share
  • Costers del Siurana - финес и мощ в сърцето на Приорат

    Емил Коралов
    01 Февруари 2007, 16:12

    Share Tweet Pin it Share
  • Да посетиш Бургундия

    Джансиз Робинсън
    01 Февруари 2007, 09:56

    Share Tweet Pin it Share
  • Мишел Перо: "България ни интересува като пазар, защото можем да развиваме качествените вина"

    Любомир Бояджиев
    01 Февруари 2007, 09:52

    Разнообразието от предлаганите у нас чуждестранни вина продължава да се увеличава. Отскоро на българския пазар присъстват и вината на Borie-Manoux, производител от Бордо и собственик на 10 шата в прочутата винарска област. За да представи официално вината, които се предлагат във веригата магазини "Пикадили", в края на 2006 в София бе Мишел Перо, търговски директор на Borie-Manoux. Засега фирмата, която произвежда около 1 милион бутилки, предлага селекция от няколко вина, сред които червени и бели от марката Beau Rivage и високия клас Beau Rivage Grande Reserve, както и вина от Château Haut-Madrac (Cru Bourgeois Haut-Médoc ) и Château Beau Site (Cru Bourgeois Saint-Estèphe). В портфолиото на Borie-Manoux влизат още Château Haut-Bages Monpelou (Cru Bourgeois superieur), Château Batailley (Pauillac Grand Clu Classé), Château Lynch-Moussas (Pauillac Grand Cru Classé). В областта Грав Borie-Manoux е изключителен дистрибутор на Château Baret (Pessac - Leognan rouge et blanc). Областта Померол е представена с вина от Château du Domaine de L'Église (Grand Cru Pomerol), от Château Bergat (St-Emilion Grand Cru Classé) и Château Trottevieille (St-Emilion Premier Grand Cru Classé). Мишел Перо бе любезен да отговори на няколко наши въпроса.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »