Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Винените барове се размножават бързо-бързо по света, заради съчетанието от добри вина, част от които предлагани на чаша, плюс семпла, но привлекателна кухня. Обичайно образът на винения бар се свързва с малко помещение, задънено в глуха улица, в което атмосферата е по-различна от всеки друг бар или бистро. Може да е най-доброто място за изпиване на чаша-две вино след работа или пък за една спокойна и задушевна вечер. В една космополитна държава каквато са Съединените щати, винените барове са заведения с огромен потенциал и бъдеще. За щастие все повече българи имат не само желание, а и възможности да пътуват в Щатите. Затова предлагаме една обиколка в десет от най-добрите винени барове на огромната американска страна.
Европейският парламент се обяви срещу предложените от еврокомисията мерки за борбата срещу свръхпроизводството на вино в ЕС. На редовната си сесия в средата на месец февруари Европейският парламент призова за внимателно провеждане на реформата на лозаро-винарския сектор в ЕС. В доклад, приет с 484 гласа "за", 129 "против" и 24 "въздържали се" депутатите заявиха, че държавите-членки трябва да имат право да ограничават изкореняването на лозята. Докладът по инициатива на Катерина Бацели от Гърция критикува Европейската комисия, че с предложеното преструктуриране на европейския лозарски сектор "ще доведе до съсредоточаване на производството в няколко крупни лозаро-винарски стопанства и до уеднаквяване на произвежданите вина, което би застрашило многообразието на европейските вина, както и икономическото, социално и културно богатство на редица европейски региони". След като анализирахме проблема за нашите читатели в брой 91 на сп. "Бакхус", помолихме за мнение юристконсулта на Лозаровинарската камара, г-жа Ивана Мурджева. Ето нейният коментар.
Професионалният път на Росен Миланов е повече от впечатляващ. Днес той е художествен директор на Филаделфийската филхармония, музикален директор на Хадънфийлдския симфоничен оркестър в Ню Джърси и на Нов български симфоничен оркестър и главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Животът му минава в пътуване по цял свят, в репетиции къде ли не и в работа с толкова много различни хора. Че е талантлив, е дори излишно да се казва. Без талант не се постигат подобни световни успехи. Ако сте се наслаждавали на концерт под диригентството на маестро Миланов, сте почувствали неговата аура. Тя се усеща и в най-нормален разговор с него - иначе е земен, ведър, с много бърз ум и заедно с това има необикновеното излъчване на озарен и щастлив човек. И е с нестихващо любопитство към света. През 2005 маестро Миланов рекламираше Златния цикъл на симфониците чрез едно артистично и изобретателно сравнение на музиката с кулинарното изкуство. А тъй като има и специално отношение към виното, го помолихме за един разговор встрани от музиката. Но музиката съвсем не остана извън разговора.