С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

  • Близката Гърция

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2007, 13:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Никога не става въпрос само за вино

    Ясен Захариев, НБУ
    01 Октомври 2007, 12:50

    Share Tweet Pin it Share
  • Никос Матюдакис - един гръцки приятел на България в Пловдив

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 18:55

    Отдавна се канехме да се срещнем с гръцкия консул в Пловдив, г-н Никос Матюдакис, тъй като знаехме, че е човек с особено отношение към хубавите неща в живота. След разговора с него впечатленията ни се потвърдиха. Приятната обстановка, в която ни посрещна предразполагаше към разговор без край. Освен, че има доста богат опит като дипломат, след постове в Брюксел, Тунис и Париж, той е страстен гастроном и обича да кани приятели, на които лично готви. Затова и разговорът ни се завъртя именно около тази тема. Човек не може да остане безразличен пред начина, по който г-н Матюдакис се възмущава от навика в много български ресторанти ястията да се "украсяват" със сосове, които нямат нищо общо с основния вкус. Или пък от невероятната способност на еди кой си готвач да развали ястие от сьомга, за което по думите му "трябва да се положат огромни усилия". Извън тези детайли обаче той с тъга признава, че след година, когато изтече мандата му на консул в Пловдив, България и тукашните приятели ще му липсват изключително много. Никос Матюдакис обича също музиката и показвайки ни богата си колекция от дискове сподели, че който харесва музиката не може да не обича и останалите хубави неща. С нескривана радост сподели, че тук в България е изпълнил една своя мечта от преди 30 години - да дирижира оркестър! Достатъчно е да споменем още, че той е донесъл със себе си своята собствена машина за еспресо и ползва точно определен вид кафе, за да стане ясно, че при него не може да има компромис по отношение на вкуса. Съвсем естествено, като хора от списание държащо на добрия вкус, попитахме г-н Матюдакис какво му е впечатлението от качеството на живота в България. Започнахме обаче от впечатленията му за виното, тъй като освен всичко друго той е и голям любител на Бакхусовата напитка.

    Share Tweet Pin it Share
  • Новото панагюрско съкровище

    "Бакхус"
    01 Септември 2007, 14:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Пенливо по италиански

    Юлия Костадинова
    01 Септември 2007, 14:45

    Share Tweet Pin it Share
  • Корк vs. Винт

    Юлия Костадинова, Любомир Бояджиев, Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:38

    Share Tweet Pin it Share
  • S.Pellegrino и Aqua Panna - перфектен дует на масата

    Бакхус
    01 Септември 2007, 14:20

    Какво е общото между минералните води S.Pellegrino и Aqua Panna, освен италианският им произход? Това, че и двете са свързани много тясно със света на виното и висшата кулинария, а освен това са обявени за официални води на Международната асоциация на сомелиерите. След дълги изследвания и практически сравнения е установено, че профилът на двете води е изключително подходящ за дегустации на вино.

    Share Tweet Pin it Share
  • Маврудът - бранд или сорт

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:55

    разговор с инж. Йордан Стефанов, изпълнителен директор на "Винзавод" Асеновград

    Share Tweet Pin it Share
  • Олтрепо Павезе или италианската Бургундия

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:46

    Share Tweet Pin it Share
  • На винен туризъм в Брестовица

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:15

    Share Tweet Pin it Share
  • Димитър Киров: "Цял живот съм творил, значи съм живял страхотно"

    Любомир Бояджиев
    05 Юли 2007, 19:05

    Отдавна искахме да се срещнем с художника Димитър Киров и едва ли щеше да ни се удаде по по-подходящ случай от пловдивския брой на "Бакхус". Художникът, известен още като Ди Киро, е бил заедно с Георги Божилов, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов част от групата творци, т. нар. пловдивска школа в българското изобразително изкуство от 60-те години. Димитър Киров има десетки изложби в България и по света и е носител на много награди и отличия, сред които и ордена на Почетния легион във Франция.

    Share Tweet Pin it Share
  • На Северната граница

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 18:15

    Share Tweet Pin it Share
  • Бъдещето е за местните сортове

    Джансиз Робинсън
    05 Юли 2007, 17:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Огнян Цветанов: "Точният сорт на точното място"

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 17:44

    Share Tweet Pin it Share
  • "Mохито" - един съвършен вкус

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 14:05

    Share Tweet Pin it Share
  • Иво Върбанов: "Не е достатъчно сортът да е интересен"

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 13:54

    Иво Върбанов е едно от най-интересните и напредничави нови лица в българското вино, което си запазваме правото скоро да ви представим по-подробно. Известен пианист, той живее в Англия, у нас и в Италия, а освен това е изключително сериозен винен ценител. Любовтаnnnnn му към виното е действително много силна и сигурно затова от една година Иво вече притежава собствено лозе; след година-две ще видим първите му плодове.

    Share Tweet Pin it Share
  • Сортовете с бъдеще или сортове на бъдещето?

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 13:43

    Share Tweet Pin it Share
  • Нова Зеландия

    Веселина Маринова
    01 Юли 2007, 13:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Катрин Сюар: L'art de vivre*, или пъзелът България

    Любомир Бояджиев
    01 Май 2007, 20:12

    Катрин Сюар е вече година и половина в София в качеството си на аташе по културното и образователно сътрудничество в Посолството на Франция и директор на Френския културен институт. По време на разговора с нея си затвърдих впечатлението, че тя е изключително непринуден и достъпен човек, който знае много добре какво иска от живота. Сподели още, че би останала още след изтичането на тригодишния й мандат. Когато се отправяхме към мястото, където щяхме да седнем на чаша, Катрин Сюар сподели, че човек трудно забелязваш какво има около него, защото трябва да постоянно да гледа в краката си. Заради дупките по улиците. И все пак хубавото време навън предопредели за начало на разговора ни настъпилата вече пролет и всичко свързано с нея:

    Share Tweet Pin it Share
  • Десет топ винени бара в Щатите

    "Бакхус"
    01 Май 2007, 20:04

    Винените барове се размножават бързо-бързо по света, заради съчетанието от добри вина, част от които предлагани на чаша, плюс семпла, но привлекателна кухня. Обичайно образът на винения бар се свързва с малко помещение, задънено в глуха улица, в което атмосферата е по-различна от всеки друг бар или бистро. Може да е най-доброто място за изпиване на чаша-две вино след работа или пък за една спокойна и задушевна вечер. В една космополитна държава каквато са Съединените щати, винените барове са заведения с огромен потенциал и бъдеще. За щастие все повече българи имат не само желание, а и възможности да пътуват в Щатите. Затова предлагаме една обиколка в десет от най-добрите винени барове на огромната американска страна.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »