Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Рядко ще кажеш за някого: "артистизмът му извира от мозъка на костите". При Никола Гюзелев е точно така. И артистизмът, и талантът. Излъчването му на сцената и красивият му глас носят пълно удоволствие. Оказа се, че и в живота пеенето му е като дишането. Щом в разговор стане въпрос за конкретна песен или ария, запява ги на мига с лекота - и от говор минава в музика без никакъв праг. Интересен и приятен сътрапезник, той обича да разправя лакърдии и паметта му е пълна с весели истории за колеги и приятели, с вицове и със смешни имитации на внуците му, които явно обожава. По празници се събира с близките си в красивата му обживяна къща в Бояна, пълна с картини. Повечето от тях са негови творби. Всъщност големият ни оперен бас е завършил Художествената академия. "Винаги съм казвал, че хобито ми е пеене. Питали са ме "но нали ти е професия". Така е, но то ми е страстта. И може би много ми е помогнало това, че съм и художник, та не съм го възприемал прекалено насериозно - давало ми е лекота. Ако нямаш лекота и непринуденост в пеенето, не ставаш за оперен певец".
Предлагаме ви втората част от разказа на Яна Петкова за визитата й в част от най-прославените винарски имения в Бордо. Винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия
Преди повече от осем години, когато излезе първият брой на списание "Бакхус", ние започнахме една рубрика, която нарекохме "Уроците на Бакхус". Както подсказва и заглавието, тогава това бяха напътствия към начинаещия любител, който днес вече се е превърнал (или поне се надяваме да е така), в сериозен ценител. Ще подновим тази рубрика, като, разбира се, ще я осъвременим, за да сме полезни и на онези от вас, които сега правят първите си стъпки в света на виното. В няколко последователни броя ще се опитаме да ви научим как се оценява то, как се различава доброто от посредственото или лошото вино, с кои термини да изразявате усещанията си, какви точно са процедурите на дегустацията, какви типове и стилове вина съществуват и как да ги съхранявате. Съветваме ви винаги внимателно да четете бележките в рубриката "Дегустации", ако имате желание и възможност да ги опитвате и да сравнявате своите усещания с тези на експертите дегустатори. Запомнете един урок, който ние считаме за най-важен: няма роден дегустатор, всичко е въпрос на опит. По-просто казано - колкото повече вина опитвате, толкова по-добър експерт може да станете. От сърце ви желаем вълнуващи винени емоции!
На следващите страници ви предлагаме началото на една разходка на Яна Петкова из някои от най-великите винарски имения в Бордо. Яна е винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия www.Vinoto.com и автор в сп. "Бакхус". Яна посети меката на френското вино през юни, по време на Винекспо 2007. Деловият повод за пътуването й беше да представи фирма "Винекселанс", създадена през 2005 г. от нея, Иван Пастухов и младия французин Венсан Алла като търговска и консултационна компания в областта на френските тероарни вина и имаща за цел да популяризира френската винена култура в България, както и да изгражда все по-взискателна представа за качествено вино сред нашите потребители. Автор на снимките в материала е именно съдружникът на Яна, Иван Пастухов, инженер по образование, който от 1984 г. живее в Париж и търгува с известни и големи френски вина, като се занимава професионално и с фотография (www.pastoukhov.com). Интервю с него очаквайте в 99 бр. на списанието ни.