С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

  • Търси се най-добрият тирбушон

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 15:42

    Share Tweet Pin it Share
  • Да запазим отвореното вино по-дълго

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 15:37

    Share Tweet Pin it Share
  • Полезните съдове

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 10:06

    Share Tweet Pin it Share
  • Незаменимите винени приспособления

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 09:53

    Share Tweet Pin it Share
  • Памид - една забравена традиция

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 09:41

    Share Tweet Pin it Share
  • Аксесоарите - необходимост в ритуала на виното

    "Бакхус"
    01 Декември 2007, 09:37

    Share Tweet Pin it Share
  • Никола Гюзелев: "Не съм живял единствено за изкуството на този свят"

    Веселина Маринова
    01 Ноември 2007, 18:36

    Рядко ще кажеш за някого: "артистизмът му извира от мозъка на костите". При Никола Гюзелев е точно така. И артистизмът, и талантът. Излъчването му на сцената и красивият му глас носят пълно удоволствие. Оказа се, че и в живота пеенето му е като дишането. Щом в разговор стане въпрос за конкретна песен или ария, запява ги на мига с лекота - и от говор минава в музика без никакъв праг. Интересен и приятен сътрапезник, той обича да разправя лакърдии и паметта му е пълна с весели истории за колеги и приятели, с вицове и със смешни имитации на внуците му, които явно обожава. По празници се събира с близките си в красивата му обживяна къща в Бояна, пълна с картини. Повечето от тях са негови творби. Всъщност големият ни оперен бас е завършил Художествената академия. "Винаги съм казвал, че хобито ми е пеене. Питали са ме "но нали ти е професия". Така е, но то ми е страстта. И може би много ми е помогнало това, че съм и художник, та не съм го възприемал прекалено насериозно - давало ми е лекота. Ако нямаш лекота и непринуденост в пеенето, не ставаш за оперен певец".

    Share Tweet Pin it Share
  • Breakfast at Tiffany’s? No, Déjeuner à Cheval Blanc! II част

    Яна Петкова
    01 Ноември 2007, 13:23

    Предлагаме ви втората част от разказа на Яна Петкова за визитата й в част от най-прославените винарски имения в Бордо. Винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия , Яна е и автор в сп. "Бакхус". В миналия брой тя ни разходи из легендарните Cheval Blanc и Château Ausone. Обект на описанията й тук са не по-малко забележителните Cos d’Estournel, Clos Manou и Château Ducru-Beaucaillou. Снимките и тук са на Иван Пастухов, инженер по образование, който от 1984 г. живее в Париж и търгува с известни и големи френски вина, като се занимава професионално и с фотография (). Интервю с него очаквайте в следващия брой 99 на "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Накъде върви евровиното?

    Юлия Костадинова
    01 Ноември 2007, 11:24

    Share Tweet Pin it Share
  • Да твориш усещане

    Ясен Захариев, НБУ
    01 Ноември 2007, 11:20

    Share Tweet Pin it Share
  • Смесването - изкуство с много (не)известни

    Любомир Бояджиев
    01 Ноември 2007, 11:18

    Share Tweet Pin it Share
  • Уиски - blend or malt?

    Юлия Костадинова
    01 Ноември 2007, 11:14

    Share Tweet Pin it Share
  • Смес с цвят на кехлибар

    Любомир Бояджиев
    01 Ноември 2007, 11:03

    Share Tweet Pin it Share
  • Най-известните сортови купажи

    Веселина Маринова
    01 Ноември 2007, 10:55

    Share Tweet Pin it Share
  • Десет грешни мита за виното

    Огнян Цветанов, Юлия Костадинова
    01 Ноември 2007, 10:47

    Share Tweet Pin it Share
  • Константин Стоев - за радостите и тревогите на виното и "Катаржина"

    Ефросия Благоева
    01 Ноември 2007, 10:40

    Share Tweet Pin it Share
  • Задава ли се нова бяла мода?

    Джансиз Робинсън
    01 Октомври 2007, 13:57

    Share Tweet Pin it Share
  • Светлата страна на Ирландия

    Юлия Костадинова
    01 Октомври 2007, 13:42

    Share Tweet Pin it Share
  • Виното - с по-малко мистика

    Огнян Цветанов, Юлия Костадинова
    01 Октомври 2007, 13:30

    Преди повече от осем години, когато излезе първият брой на списание "Бакхус", ние започнахме една рубрика, която нарекохме "Уроците на Бакхус". Както подсказва и заглавието, тогава това бяха напътствия към начинаещия любител, който днес вече се е превърнал (или поне се надяваме да е така), в сериозен ценител. Ще подновим тази рубрика, като, разбира се, ще я осъвременим, за да сме полезни и на онези от вас, които сега правят първите си стъпки в света на виното. В няколко последователни броя ще се опитаме да ви научим как се оценява то, как се различава доброто от посредственото или лошото вино, с кои термини да изразявате усещанията си, какви точно са процедурите на дегустацията, какви типове и стилове вина съществуват и как да ги съхранявате. Съветваме ви винаги внимателно да четете бележките в рубриката "Дегустации", ако имате желание и възможност да ги опитвате и да сравнявате своите усещания с тези на експертите дегустатори. Запомнете един урок, който ние считаме за най-важен: няма роден дегустатор, всичко е въпрос на опит. По-просто казано - колкото повече вина опитвате, толкова по-добър експерт може да станете. От сърце ви желаем вълнуващи винени емоции!

    Share Tweet Pin it Share
  • Breakfast at Tiffany’s? No, Déjeuner a Cheval Blanc!

    Яна Петкова
    01 Октомври 2007, 13:27

    На следващите страници ви предлагаме началото на една разходка на Яна Петкова из някои от най-великите винарски имения в Бордо. Яна е винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия www.Vinoto.com и автор в сп. "Бакхус". Яна посети меката на френското вино през юни, по време на Винекспо 2007. Деловият повод за пътуването й беше да представи фирма "Винекселанс", създадена през 2005 г. от нея, Иван Пастухов и младия французин Венсан Алла като търговска и консултационна компания в областта на френските тероарни вина и имаща за цел да популяризира френската винена култура в България, както и да изгражда все по-взискателна представа за качествено вино сред нашите потребители. Автор на снимките в материала е именно съдружникът на Яна, Иван Пастухов, инженер по образование, който от 1984 г. живее в Париж и търгува с известни и големи френски вина, като се занимава професионално и с фотография (www.pastoukhov.com). Интервю с него очаквайте в 99 бр. на списанието ни.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »