Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
През 2008 година aржентинската изба Трапиче представи на най-новото си вино от високия ценови сегмент - Трапиче Трибуто, един ултра примиум малбек, реколта 2003 г.
Противоречивият филм Bottle Shock, който оживи през януари филмовия фестивал Sundance с историята на "Парижкото възмездие" от 1976 г., беше показан за първи път в центъра на калифорнийската винена индустрия Напа вали.
Макар и със сравнително кратка история, McGuigan Wines е една от прочутите австралийски винарски компании, и несъмнено се справя блестящо в страната си и по света в избраната от нея пазарна ниша с вина от ниския и среден ценови ранг. За представянето на новите им вина, които са специално подбрани за британския вкус, в Централен Лондон амбициозните австралийци засадиха лозе с 50-годишни лози от Хънтър Вали в Източна Австралия.
Посредственото вино е като посредствения човек. Няма значение дали е добро или лошо, защото по-скоро е нито едното, нито другото. Белег на тази посредственост е липсата на характер и ярко открояващи се особености. Винаги е по-лесно да кажем какви качества му липсват, отколкото да опишем онези, които с трудност едва различаваме.
В 3 часа сутринта на 16 май 2008 г. в болница в Напа вали на 94-годишна възраст почина калифорнийският винен колос Робърт Мондави. Без съмнение най-важната личност в историята на калифорнийското винарство, той бе известен в целия винен свят като "Бащата на Напа" и още "Бащата на калифорнийското каберне".
Винопроизводството в страните от южната половината на земното кълбо ще отчете 4,9-процентен ръст за 2008 г. спрямо 2007. Общият обем на производство възлиза на 51, 434 млн хл. Такива са предвижданията, обявени в началото на юни от Международната организация на лозата и виното (OIV), в Париж.
На въпроса кое вино бихте взели на самотен остров, повечето виноценители ще отговорят вероятно "бутилка бургундско". И това е така, не само защото доброто бургундско е изключително (то си е), или защото има феноменален вкус (какъвто има), а защото бургундското като никое друго вино по света е наситено с емоция и интрига. Едва ли е достатъчно едно пътуване до френската област, за да бъдат разбрани вината, но и няколко дни стигат, за да се усети тяхната мистерия. Под мистерия нямам предвид само цената им. И все пак какво прави тези вина толкова скъпи?
Най-добрият сомелиер на Европа за 2008 г. е от Турция. Това беше истинска сензация на конкурса, който тази година за пръв път се проведе в България между 15 и 19 май и събра участници от 31 страни на Стария континент. Едно истински оспорвано състезание, в което победител стана Иса Бал.
Първият синоним, който хрумва на мнозинството от нас, когато стане въпрос за пенливи вина е думата "шампанско". Едно от най-успешните и престижни вина изобщо, виното на Чърчил, на царете, на Формула 1, на haute couture, символът на лукса в днешния глобализиран свят.
Няма да е преувеличено ако кажа, че австрийското изложение Vie Vinum е най-добре замисленото и изпълнено от винените салони, на които аз съм била. Не само заради атмосферата (знаeте, че навсякъде тя е приповдигната и силно пропита от винени изпарения), но заради изборът на място, заради перфектната организация, заради хората, заради вината... Давам си сметка, че звучи доста патетично, само че когато минеш през 15 щанда и нито едно вино не те разочарова, започваш да се оглеждаш подозрително и да си задаваш въпроса "дали аз не съм във форма?". Истината е далеч по-тривиална, но и радостна - вината наистина са много добри. Е, поне повечето.
Louis Roederer, едни от най-старите производители на шампанско опитват нов начин за отлежаване на техните вина – на дъното на океана край Северна Франция.
На 4 юни в залата на Vintage Club на ул. "Иван Вазов" 16 се проведе първата Голяма австрийска дегустация. Събитието беше организирано със съвместните усилия на три компании вносители на австрийски вина в България - "Бибендум", "Project AW" и "Wine Unlimited" и с партньорството на сп. "Бакхус"
Най-големият френски винопроизводител, групата Castel, започва да прави вино в Етиопия. Групата започва да сади лозя на 125 ха в Зеуей, на 200 км от столицата Адис Абеба. Още 175 ха са предвидени за бъдещи насаждения.
Роденият в Австрия Алдо Зом от тризвездния ню-йоркски ресторант Le Bernardin е обявен за най-добрият сомелиер в света за 2008 г.Тази титла е предшествана от определянето му за първи в тази професия за миналата година в САЩ.
Разположена между океана и централния район, долината на Лоара е една точка на равновесие между Севера и Юга на Франция и от друга страна, една зона на нежност и свежест, на изкуство и литература, на традиции и модернизъм. Историята на вината от Лоара е тясно свързана с историята на Франция.
Актьорството е неразделна част от живота му. Но има и други занимания. Обича да готви всякаква кухня и обожава да измисля коктейли. В няколко столични заведения авторските му коктейли са част от менюто.
Да вземеш интервю от трима австрийски винари, чиито вина никога не си опитвал е горе-долу като да се запознаеш с режисьора преди да си видял филма. Тоест от една страна е интересно, дава ти представа за това, какво можеш после да очакваш, запознавайки се с мирогледа на въпросния човек, но никога не можеш да си сигурен.
Розето винаги е будило подозрение в хората. В много случаи не без основание, и все пак, в негова защита трябва да кажем, че розовото вино има много предимства. Те просто не винаги са очевидни на пръв поглед.
Във винарските среди Стефан Пирев е известен с чепатия си характер и своя артистизъм и всяка година изненадва колегите си с нещо различно.