Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Подзаглавие: Свалете гетите си и се насладете на вечерна чашка ruby или towny до камината. И се молете американците да не се усетят какво пропускат.
Анна Ташкова, "Вила Хисар" и "Вила Любимец" направи възможна българската сира.
Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.
"Организирайте първата си дегустация. Охладете, подредете, отворете и пробвайте четири, предложени от нас вина. Запишете какво усещате, за да сравните с бележките на професионалните дегустатори".
Конкурсите за вино са точно както тези за литература, кино или изобразително изкуство. В известен смисъл се опитват да постигнат невъзможното - да обективизират субективно удоволствие. И все пак те съществуват. Много хора ги намират за полезни - в тях обикновено голяма група специалисти прекарва дълги работни часове, за да проучи и анализира голям обем от информация, и накрая да създаде нещо като рамка, която да помогне за ориентация в необятното изобилие.
Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я на единия от братята си: "Виж какво смешно заглавие - "Куо вадис..."
Да наречеш историческо събитие нещо, което се е случило миналата вечер, е рисковано. В този случай, обаче, няма колебание – на 21 ноември историята направи крачка. 50 отлични български вина, заедно с повечето от техните производители се оказаха в една зала в София, в очакване да чуят кое е най-доброто от най-доброто.
С Луи XIV, Волтер и Барон Мюнхаузен сред почитателите си токайското вино се пие най-добре в малка чаша между две действия на операта
Досега в "Дегустаторът в мен": "Всеки може да тренира сетивата си. Ако започнете да обръщате внимание на ароматите в природата, или на храната, и постепенно си поставите за цел да ги отривате в парфюм или вино, вие вече сте на половината път до крайната цел - дегустатор."
"Пия шампанско само когато съм щастлива и когато съм тъжна. Понякога пия и когато съм сама. Когато имам компания - задължително. Отпивам си, ако не съм гладна, и пия доста, когато съм гладна. Иначе нито глътка - освен ако не съм жадна." Така отговаря Лили Боленже на въпрос на журналист кога пие шампанско. Годината е 1961, а мадам Боленже ръководи една от най-прочутите шампански къщи, Bollinger.
Tърсенето на курабийки, шоколад и сладкиши рязко нараства, а това автоматично отваря нуждата от нови идеи за вина.
Първите стъпки в дегустацията винаги са една особена смесица от ентусиазъм, възторг и известно разочарование.
Варовикови скали, слънчеви пасища и населени със сънени патици села ограждат лозята на винарска къща "Райнов и синове", най-новата малка изба край Дунава.
Зад познатото си бяло-синьо лице един от най-рекламните и най-рекламираните острови в света крие непознат и интригуващ винен маршрут.
Гроздето пое дългия си път към бутилките, тази година много по-рано от обичайното.
Едно от най-известните и сложни за разбиране вина на Франция разказва истории за елфи, а не за разбойници и още не е на мода в България, установява Яна Петкова, дегустирайки портфолиото на Maison Joseph Drouhin.
Роден тематично - на 14 февруари, Трифон Зарезан, Цанко Станчев е сред най-известните винари на България. Докато управлява "Домейн Бойар", Винпром "Шумен" и Винарска къща "Русе", той обмисля съдбата на винения туризъм в България
Юлия Костадинова, винен експерт на "Бакхус", обяснява как да се научите да опитвате и разпознавате вкуса на вината в 12 стъпки.
Етикетите са препоръчителните писма на вината. За да сме сигурни какво ще пием, трябва да познаваме езика, на който са написани, а най-добре - и техните съставители.