Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
След цяло тъмно десетилетие за българското вино през последните години лозари и винари увеличиха лозята в страната с една трета. Нови сортове се отглеждат с нови внимание и познание и 2008 е първата реколта, по която това личи. За българското вино това е началото на нова епоха
Една вдовица, която ненавижда зелено, Brut Premier, който отлежава на 15 метра под водата край остров Мон сен Мишел, и кюве, създадено за руския цар - екзотичният свят на Рьодерер е илюстрация колко екстравагантна може да бъде класиката
Поляк, корсиканец, двама близнаци, еротични фрески и вина с чуждоезични имена – посещението в "Катаржина" се запомня като пътуване до друга държава. Или до една нова България. Така или иначе, голямата цел на избата е българският тероар
Мачът между Стария и Новия винени светове е с постоянно удължаване на времето и биене на дузпи, казва сомелиер N1 на Великобритания
"Първият ми спомен за дядо ми е как кара мотопед из тези лозя. Спира, казва нещо на работниците, виждам го да посочва с ръка. След това пак се качва на мотора и отминава."
В полите на Сините скали винен туризъм блика отвсякъде. Спуска се като лавина от планините, изпълзява като придошли води от подземията и настъпва под формата на автобуси и автомобили с любители дегустатори, шата и велосипедни алеи сред лозята. Остава винарите на Сливен да поработят заедно като тези в Напа или Тоскана.
Деси Байчева, или заразеният с вируса "вино" технолог на избата
Out! Out! Out! Забравете за вината на Шатоньоф дю пап, те винаги са били, са, и ще бъдат извън мода сред истинските познавачи, казва в книгата си "Официален пътеводител из винената снобария" Леонард Бърнщайн. В края на 1970-те, когато той я пише, нещата изглеждат точно така.
Във Варна са и най-старата, и най-новата изби на България, два контрастиращи полюса на националното винарство. "Евксиноград" пази свой портвайн от началото на миналия век и френско бордо с възрастта на съвременната българска държава, и се надява да я спаси немският Червен кръст. Винарска изба "Варна" експериментира с нови сортове и лексика, и привлича туристи още преди да е достроена.
Авторите на идеята смятат, че съчетанието между италианско вино и японска комиксова героиня гарантира високи продажби
"Като бях малък си представях, че светът е едно голямо лозе...", казва най-известният френски технолог, работил върху български вина.
25 необичайни етикета за вино, които решихме да ви покажем
Меки хълмове, пълни с дивеч, лозя, редуващи се с маслинови горички, каменни градчета, прикрити между дърветата - в Тоскана сякаш времето е спряло преди няколко столетия. Панорамата между Флоренция и Сиена е онази от платната на Джото и Да Винчи, площадът в Лука е озвучен от Nessun dorma на Пучини, и винена емблема е отглежданият поне от XVI в. санджовезе - сортът, за който доскоро се вярваше, че е винифициран още в Римската империя.
Лозя и изби под обсада. Реколти, пропаднали заради бомбардировки. Винари, арестувани за шпионаж. Да правиш вино в Ливан иска повече от познания по енология.
Какво може да накара човек да се откаже от приключението "мироопазваща мисия на ООН в Израел и Ливан"? Блажен живот в "Домейн Отт". Лета, които минават с чаша блан дьо блан в ръка, между плажовете на Кан, Сен Тропе и имението на избата на брега на морето Кло Мирей. Есени из лозята на Прованс, спокойни обяди със семейство Отт и в останалото време - кръстосване на планетата, съпроводено от непрестанния шум на издърпвани от бутилките тапи.
Монументален memento mori, римските руини в долината Бекаа напомнят откъде тръгва историята на виното. А и тази на църквата "Света София" в Константинопол.
Между опитите с малко известни български сортове и вината-икони на Тоскана, Стойчо Стоев пише стихове и мисли за виното като за най-романтичната страна на своя живот
От модата каква бутилка да сложиш на масата до новите идеи в избите и произведеното от последната реколта, Винария всеки март се опитва да улови пулса на българския винен пазар. Тази година ключовите думи ще са тероар и по-адекватни цени. Според търговци и производители постигането на адекватност в тези две области е ключ към успеха на българското вино на международния пазар. И на нашия.
Собственик на две изби - "Телиш" и новопостроената перла в короната на българското винарство "Кастра Рубра", Жайр Агопян е човек с интригуваща и заплетена история. Някак напомня на интензивна подправка - в малки дози приятна, придаваща незабравим вкус.
Дегустациите винаги са особено приятен повод да се съберете около масата. Има обаче няколко неща, които чисто практически пречат на виното да се покаже в най-добрата си светлина и макар никой никога да не ги е окачествил като "грешки", е добре да се знаят и да се избягват доколкото е възможно. Най-малкото - спестяват неудобства в доста ситуации.