Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Коста Канариев, бивш мореплавател и един от малкото българи пренасяли Олимпийския огън, - днес завладява територии за българското вино. Управлява търговията на две големи български изби и има много аргументи защо не е толкова лошо да си "голям" във времето на "малките"
Виното прилича на кротък рустикален бизнес, но измамите с него не отстъпват по колорит на тези с диаманти
Защото там времето тече с различно темпо, и отдаването на неговия лежерен ход е добър отскок към предстоящата ваканция
Няма нищо лошо да си винен сноб, казва Ясен Бориславов. Виното е весело божество и известна претенциозност дори му отива. А за винарите винените сноби са направо като Свободата в картината на Дьолакроа – народни водачи и вестители на по-добри времена
От Голанските възвишения до Негев, Израел доказва, че добро вино може да се прави навсякъде
"Какво пиете?" попитах Бил и Робърт. "Шери", каза Кон. "Един херес", казах на сервитьора. Преди той да беше донесъл шерито, фойерверките, които оповестяваха началото на фиестата, се издигнаха над площада."
Докато Европа е покрита със сняг, Мендоса празнува своята религиозна версия на Трифон Зарезан, Вендимия. Ако се съди по покачващия се интерес към аржентинските вина, мартенските молитви помагат
В модерната ни история пино ноар и либерализмът като че имат сходна съдба: докато България се опитва да постигне идеалния им образ, както той е очертан от Западна Европа, там той започва да бледнее и да се руши
Ако има човек, за който може с ръка на сърце да се каже, че познава и кътните зъби на Света гора, това е д-р Ангелов. Съвсем буквално: в реалния живот той е зъболекар, с кабинет на Атон. Освен зъбите той се е зарекъл да подобри и виното на монасите. А също и това на простосмъртните български ценители
Един могъщ търговец и двама религиозни в професията си технолози, екипът зад Солитер, Клъстър, XR и Винотека гаражни вина работи по австралийски модел, изнася милиони бутилки за Западна Европа и мечтае за българска наука във виното
Зелено, зелено, зелено. От Трир, край границата с Люксембург, до Кобленц, където се влива в Рейн, Мозел се извива между почти отвесните баири на най-стария винен район на Германия.
Екстремни, с много характер и почти непознати, най-високите лозя на Европа – по стръмните алпийски склонове в Северна Италия и Швейцария, са сред последните скрити съкровища на европейската винена индустрия
Една от най-популярните български винарни, "Тера Тангра", е по-известна в своя град като "оранжериите". Но устойчивият й успех на националния пазар, добрите й вина и разумната й ценова политика може скоро да я превърнат в новина дори и в Харманли
След цяло тъмно десетилетие за българското вино през последните години лозари и винари увеличиха лозята в страната с една трета. Нови сортове се отглеждат с нови внимание и познание и 2008 е първата реколта, по която това личи. За българското вино това е началото на нова епоха
Една вдовица, която ненавижда зелено, Brut Premier, който отлежава на 15 метра под водата край остров Мон сен Мишел, и кюве, създадено за руския цар - екзотичният свят на Рьодерер е илюстрация колко екстравагантна може да бъде класиката
Поляк, корсиканец, двама близнаци, еротични фрески и вина с чуждоезични имена – посещението в "Катаржина" се запомня като пътуване до друга държава. Или до една нова България. Така или иначе, голямата цел на избата е българският тероар
Мачът между Стария и Новия винени светове е с постоянно удължаване на времето и биене на дузпи, казва сомелиер N1 на Великобритания
"Първият ми спомен за дядо ми е как кара мотопед из тези лозя. Спира, казва нещо на работниците, виждам го да посочва с ръка. След това пак се качва на мотора и отминава."
В полите на Сините скали винен туризъм блика отвсякъде. Спуска се като лавина от планините, изпълзява като придошли води от подземията и настъпва под формата на автобуси и автомобили с любители дегустатори, шата и велосипедни алеи сред лозята. Остава винарите на Сливен да поработят заедно като тези в Напа или Тоскана.
Деси Байчева, или заразеният с вируса "вино" технолог на избата