Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Гергана Крикорян, Дора Колева и Антоанета Михова - три жени с влияние във Винпром Ямбол
Сирата е отлична навсякъде. "Домейн Бойар" и "Росиди" се радват на доброто лято в района на Сливен, "Мидалидаре" имат големи очаквания от своя каберне фран, "Катаржина" са събрали чудесни мерло, шардоне и совиньон блан. След бедствените измръзвания от 2012, "Беса Вали" и "Юстина" с облекчение съобщават за добър добив
Българите прогледнаха за белите вина, но реколта 2012, изглежда, няма да обърне хода на историята
Откъде идват тревистите нотки в совиньон блана, кога мерлото има аромат на червен пипер, защо се случва във виното да има тонове на конска козина – енологът Лидия Пелова предлага ключ към тайните на винения нос
Дълги години розе пиеха или съвсем начинаещите винолюбители (в сладките му версии), или истински посветените в занаята (в сухия му вариант). През последните няколко години обаче от лекомислено допълнение към летните жеги това вино успя да се превърне в нещо модерно и търсено, при това и от двете страни на Атлантическия океан
По следите на Майлс и Джак, десетки хиляди се впуснаха да търсят най-доброто пино ноар из избите на Санта Барбара Каунти
Български вина навлизат в топ ресторантите на Брюксел, Фландрия и Валония, следващата цел на техния вносител са Съединените щати
През последните пет години погледите на световните винопроизводители са обърнати на изток. Забавянето в темповете на растеж и дори намаляваща консумация в големите и приети като традиционни пазари Франция, Италия, Великобритания предизвика както установените имена, така и малко познатите изби да разширят периметъра на маркетинг усилията. Освен да отстояват позициите си в Европа, експанзията към нови пазари е желана стратегия за много от тях. Заговаряйки за експорт, се оказва, че освен тенденции в стилово отношение съществува и мода на винените пазари.
Нямаше да открием квартала на виното, ако не беше Ерик. Приказлив, слаб, симпатичен мъж с прошарена къса коса, очила с тънки рамки и доста приличен английски. Усмихнат, с всички свои гости намира тема на разговор – вината във Франция, храната в Австрия, спорт, джаз, Слънчев бряг. И винаги с чаша вино в ръка. Ерик е бивш банкер, който повече от 20 години е работил на средна мениджърска позиция. Дошъл моментът, когато решил да не се занимава повече с глупости (по Ерик) и се върнал към семейните си корени...
Ани Коджаиванова настоява достъпното трапезно вино в България да стане по-добро. Защото и ежедневната консумация трябва да е наслада, а не болка в главата.
Това е една от длъжностите на Стефан Ганчев в камарата. Звучи като мечтаната работа, но ако станете свидетел на поне една малка част от процеса, ще пожелаете своята си работа обратно. Да се организира празненство за 2000 гости, сред които хора от бизнеса, политиката, дипломати и известни личности. За традицията, идеята, гостите и виното разговаряме с човека, който носи отговорността за едно от най-големите светски събития у нас – приема по случай младото божоле.
Една среща със Стефан Дюлайе, председател на Френско-българската търговска камара, с когото разговаряме за младото божоле, голямото френско парти, което камарата ежегодно организира, за бизнеса и за България като място, което той нарича "нашата страна". Срещаме се и със Стефан Ганчев – мениджър бизнес развитие в камарата и главен отговорник за събитието за младото божоле. Той ни разказа за предизивикателството да създадеш малко френско селце, и то не къде а в сърцето на соц мастодонта НДК, което да приютява близо 2000 бизнес гости и да пренася френската традиция по най-автентичния начин.
Когато стане дума за качествени български вина от висок клас, едно от първите имена, което изниква в съзнанието на ценителите, е "Логодаж". Избата, намираща се в Долината на Струма, недалеч от Благоевград, отдавна се слави като производител на изключителни червени вина, особено от традиционния български сорт мелник 55
Словаците правят добри вина, но почти не дават шанс някой извън страната да ги опита – те ги изпиват изцяло сами
В двора на винарска изба "Катаржина" има няколко големи бъчви. Те не са пълни с вино, но пък са покрити с рисунки и върху една от тях има кораб с платна, разказващ за пътувания. Според създателите на вина понякога е възможно да пътуваме и без да напускаме дома си. Или любимото заведение в любимия град
Пролетта е време за участие в изложения във винения свят и месеците март, април и май преминават под този знак. Участието или посещението на поне един панаир вече отдавна се е превърнало в традиция, но сериозните изложения са пример за това как от тези бизнес активности може да се извлече полза, а участието далеч не е само въпрос на престиж. Ключовата дума в случая е преход към технологичните иновациии в категорията панаирни активности и по-ясно и прецизно сегментиране на услугите
Под и над земята, в долината на Лоара виното не е цел, а обстоятелство
Малко след Варна, в посока към Златни пясъци вдясно от пътя се крият портите на резиденция "Евксиноград". Макар традиционно името да навява асоциации за депутатски кюфтета, зад бариерата и охраната ни посреща картина, донесена сякаш от Австрия или Франция отпреди векове. Широки алеи и екзотични растения, обграждат великолепната сграда на двореца, която по нищо не отстъпва на някой френски или австрийски замък
Изба "Strymon" е една от най-младите и прогресивни български производители. Зад волана на новия Ford B-Max се впуснахме в пътешествие, за да разберем повече за това южно българско вино