Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Род Смит MW, собственик на Riviera Wine Academy, за неговата работа да продава вина на супербогати хора, за чара на розето и за осемдесеттарската репутация на българското вино в чужбина
На Балканите ври, кипи и ферментира. Журналистката Ирина Софранова, енолог, фокусирал усилията си върху създаването на марката "Балкански винен регион", започва серия от статии, в които ще представя винените дестинация от региона
Докато обикаля Монталчино, Монтепулчано, Сан Джиминяно и други места из хълмистия винен район на Италия, Михаил Ванчев си задава хипотетични въпроси за Галилео Галилей и намира повече от един отговор
Всеки любител на вино, който някога е стъпвал във френска, италианска или пък калифорнийска винарна знае, че лайфстайлът продава. Хиляди трябва да са избите, които кокетират с това забележително средство за маркетинг. Широката дървена маса в градината, рустикалните пейки, покривките на цветя, и най-вече темпото на бавната дегустация в сенките на дърветата или в елегантните салони на избите, правят виното желано. Като че с бутилка от него човек си взима и малко от този блажен живот
Лидия Пелова, енолог, състави в началото на лятото кратък актуален пътеводител из белите сортови вина и тяхното съчетаване с храна
Виното е сред малкото неща, които се подобряват с годините. Но кой има време да чака?
Какво определя реколтата? Лидия Пелова, енолог, за сложните извивки на природата и изпълнения с предизвикателства път на винаря през тях
Гергана Крикорян, Дора Колева и Антоанета Михова - три жени с влияние във Винпром Ямбол
Сирата е отлична навсякъде. "Домейн Бойар" и "Росиди" се радват на доброто лято в района на Сливен, "Мидалидаре" имат големи очаквания от своя каберне фран, "Катаржина" са събрали чудесни мерло, шардоне и совиньон блан. След бедствените измръзвания от 2012, "Беса Вали" и "Юстина" с облекчение съобщават за добър добив
Българите прогледнаха за белите вина, но реколта 2012, изглежда, няма да обърне хода на историята
Откъде идват тревистите нотки в совиньон блана, кога мерлото има аромат на червен пипер, защо се случва във виното да има тонове на конска козина – енологът Лидия Пелова предлага ключ към тайните на винения нос
Дълги години розе пиеха или съвсем начинаещите винолюбители (в сладките му версии), или истински посветените в занаята (в сухия му вариант). През последните няколко години обаче от лекомислено допълнение към летните жеги това вино успя да се превърне в нещо модерно и търсено, при това и от двете страни на Атлантическия океан
По следите на Майлс и Джак, десетки хиляди се впуснаха да търсят най-доброто пино ноар из избите на Санта Барбара Каунти
Български вина навлизат в топ ресторантите на Брюксел, Фландрия и Валония, следващата цел на техния вносител са Съединените щати
През последните пет години погледите на световните винопроизводители са обърнати на изток. Забавянето в темповете на растеж и дори намаляваща консумация в големите и приети като традиционни пазари Франция, Италия, Великобритания предизвика както установените имена, така и малко познатите изби да разширят периметъра на маркетинг усилията. Освен да отстояват позициите си в Европа, експанзията към нови пазари е желана стратегия за много от тях. Заговаряйки за експорт, се оказва, че освен тенденции в стилово отношение съществува и мода на винените пазари.
Нямаше да открием квартала на виното, ако не беше Ерик. Приказлив, слаб, симпатичен мъж с прошарена къса коса, очила с тънки рамки и доста приличен английски. Усмихнат, с всички свои гости намира тема на разговор – вината във Франция, храната в Австрия, спорт, джаз, Слънчев бряг. И винаги с чаша вино в ръка. Ерик е бивш банкер, който повече от 20 години е работил на средна мениджърска позиция. Дошъл моментът, когато решил да не се занимава повече с глупости (по Ерик) и се върнал към семейните си корени...
Ани Коджаиванова настоява достъпното трапезно вино в България да стане по-добро. Защото и ежедневната консумация трябва да е наслада, а не болка в главата.
Това е една от длъжностите на Стефан Ганчев в камарата. Звучи като мечтаната работа, но ако станете свидетел на поне една малка част от процеса, ще пожелаете своята си работа обратно. Да се организира празненство за 2000 гости, сред които хора от бизнеса, политиката, дипломати и известни личности. За традицията, идеята, гостите и виното разговаряме с човека, който носи отговорността за едно от най-големите светски събития у нас – приема по случай младото божоле.
Една среща със Стефан Дюлайе, председател на Френско-българската търговска камара, с когото разговаряме за младото божоле, голямото френско парти, което камарата ежегодно организира, за бизнеса и за България като място, което той нарича "нашата страна". Срещаме се и със Стефан Ганчев – мениджър бизнес развитие в камарата и главен отговорник за събитието за младото божоле. Той ни разказа за предизивикателството да създадеш малко френско селце, и то не къде а в сърцето на соц мастодонта НДК, което да приютява близо 2000 бизнес гости и да пренася френската традиция по най-автентичния начин.
Когато стане дума за качествени български вина от висок клас, едно от първите имена, което изниква в съзнанието на ценителите, е "Логодаж". Избата, намираща се в Долината на Струма, недалеч от Благоевград, отдавна се слави като производител на изключителни червени вина, особено от традиционния български сорт мелник 55