С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Гурме пътешествие по Червеното крайжбрежие (Кот Вермей)

Текст и снимки Яна Тенева
14 Януари 2025, 14:44
Share Tweet Pin it Share

Червеното крайбрежие: пътешествие из вината и вкусовете на Лангедок-Русийон

Сред красивите извивки на Кот Вермей, редуването на спретнати градчета, тюркоазени заливи и терасовидни лозя създава картина, която напомня произведение на изкуството. Тук лозята сякаш се катерят по хълмовете, докато пътят извива нагоре и надолу, между планинските масиви на Източните Пиринеи и последната ивица на френското Средиземноморие преди границата с Испания. Добре дошли в Лангедок-Русийон - регионът, който гордо произвежда една трета от вината във Франция.
За отправна точка избрахме Порт Вондр - цветно пристанище, откъдето крайморска пътека от два километра ни отвежда към едно от най-големите богатства на региона: Колюр, градчето-пощенска картичка. Тази дива и скалиста част на Средиземноморския бряг носи името Кот Вермей - "Светещото Червено крайбрежие". Наречено така заради наситените червеникави нюанси на скалите, почвите и пейзажите, които сякаш се запалват по време на изгрев и залез.
Тези земи са вдъхновявали художници като Матис и Дюран, които точно тук, в Колюр, стават пионери на фовизма. Следите от тяхното творчество продължават да живеят в атмосферата на региона. А сега и ние поемаме на пътешествие по един от най-живописните и гурме маршрути: Колюр - Порт Вондр - Банюлс.


Риболов, лозя и сладките тайни на Banyuls

Риболовът и винарството са основните двигатели на живота по Червеното крайбрежие от векове. Някога Колюр е бил столица на производството на рибни консерви, най-вече аншоа. Днес, макар да са останали само няколко малки фабрики, които работят с риба, доставяна от далечни води, лозята продължават да процъфтяват. Разположени върху склонове и тераси, тези лозя се наслаждават на изглед към морето, разстлани върху сиви камбрийски шисти.
Тук природата създава идеални условия за винопроизводство: щедро слънце, шистови почви и постоянни охлаждащи ветрове като прочутия трамонтане, спускащ се от Пиренеите. Резултатът е грозде с изключителна свежест, макар добивът да е малък, а механизацията - невъзможна. Работата по лозята е изцяло ръчна, което добавя специална нотка на уважение към всяка бутилка.



Гренашът доминира тук, заемайки 85% от лозята на Кот Вермей, докато другите основни сортове са Каринян, Сензо, Сира и Мурведър. Но най-интересният аспект на региона, без съмнение, е производството на "vins doux naturels" - подсилени вина, създадени чрез уникален процес.
Гроздовата мъст за тези вина ферментира в продължение на три дни, след което се добавя гроздов алкохол, който спира ферментацията. Така виното запазва естествените си захари, а алкохолният градус достига 15-16%.

За Banyuls, един от емблематичните продукти на региона, се използва специален метод на стареене в големи стъклени дамаджани с обем от 50 литра. Тези съдове, съдържащи предимно Гренаш Ноар, но и Гренаш Блан, Гренаш Гри, Каринян и Сира, се оставят под слънчевите лъчи за минимум три години. Този метод на оксидация придава на виното изключителни аромати на сушени плодове като смокини и стафиди, както и на ядки като бадеми.
Добрите десертни подсилени вина от региона са истински съкровища, които могат да остаряват с достойнство до 30 години. Не случайно Кот Вермей се гордее с две AOP (Banyuls и Banyuls Grand Cru) и две вина със ЗНП (Banyuls и Collioure), както и с едно IGP - Côte Vermeille. Това крайбрежие е истинска майсторска сцена за висококачествени и уникални вина.


Винени аромати, морски обитатели и кулинарни удоволствия в Банюлс

Имахме късмета да посетим Банюлс в разгара на септемврийската гроздоберна магия. Навсякъде се усещаше аромат на свежо грозде, а соковете му буквално образуваха малки рекички, които се стичаха край местните винарни. Изживяването беше като сцена от филм - природа, хора и вино в пълна хармония.
В центъра на Банюлс се спряхме на винения бар "9 câves" - място, което съчетава отличителен стил, подбрани местни вина и тапас меню, което е истински празник за небцето. Барът се управлява от двойка холандци, които са намерили своето кулинарно убежище именно тук. Пространството впечатлява не само с вкусовете, но и с интериора си. Посетихме го няколко пъти, защото във Франция, ако не си в ресторанта до 13:30 часа, рискуваш да останеш гладен - но не и тук.




Морски открития с шнорхел

Сутрините и следобедите си запълвахме с шнорхелинг в невероятно богатите на живот води на Средиземно море. Всеки ден беше ново приключение - намирахме по един или два октопода, скрити в подводните си хралупи, и наблюдавахме множество риби, които обитаваха тези кристално чисти води. Гмуркахме се в морския природен резерват Cerbère-Banyuls, първият изцяло морски резерват във Франция, създаден през 1974 година. С площ от 6,5 км брегова линия и 2 км навътре в морето, това място е истински рай за любителите на подводния свят.



Кулинарни приключения край лозята

Не пропуснахме да посетим и крайбрежната винарна Domaine des Clos de Paulilles, част от известния производител Cazes. След няколко опита успяхме да резервираме маса в техния ресторант, разположен сред тишината на Средиземноморските борове и почти на самия плаж. Менюто - хармония от местни рибни специалитети и други регионални продукти - беше върховно удоволствие за сетивата.
Каталонското влияние, наследено от времето, когато Русийон е бил част от испанската Каталония, все още е осезаемо. То се усеща не само в кухнята, но и в архитектурата и топлотата на местните хора. Дори днес, освен френски, тук се чува и каталонски - част от културното богатство, което този регион предлага.
Банюлс е не просто спирка в пътешествието, а място, което оставя следа - с вкус, природа и автентичност.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »