Един от водещите винопроизводители на Тоскана - Castello Banfi започна мащабен експеримент с нетрадиционни и нетипични за тосканския регион сортове. По този начин тя иска да се предпази от възможните рискове и последици от климатичните промени.
За последните 30 години климатът в Тоскана се е променил осезаемо. С нарасналите температури и валежи той започва все повече да се доближава до тропическия. Това означава, че има нужда от по-устойчиви сортове, с плътни ципи, които да издържат на силното слънце.
Експериментът върви по четири линии, като две са основните: първо, да се създадат кръстоски и хибридни сортове от различни клонове на санджовезе, които все още нямат право да бъдат засаждани в Тоскана.
Втората линия е с чужди сортове, и основният избор е грузинският саперави.
В експерименталните лозя няма да се използват пестициди. Гроздето ще бъде винифицирано в малки количества, които ще бъдат пратени за изследване.
Castello Banfi е основана през 1978 г. от братята Джон и Хари Мариани, собственици на американската компания за винен внос Banfi Vintners. Лозята й са в Монталчино и Кианти, и от тях се произвеждат вина в най-широк класов диапазон.
Още през 80-те години Banfi, заедно с Миланския университет, започва проучване на близо 650 клона на санджовезе-то, уточнява изданието The Drinks Business.
За последните 30 години климатът в Тоскана се е променил осезаемо. С нарасналите температури и валежи той започва все повече да се доближава до тропическия. Това означава, че има нужда от по-устойчиви сортове, с плътни ципи, които да издържат на силното слънце.
Експериментът върви по четири линии, като две са основните: първо, да се създадат кръстоски и хибридни сортове от различни клонове на санджовезе, които все още нямат право да бъдат засаждани в Тоскана.
Втората линия е с чужди сортове, и основният избор е грузинският саперави.
В експерименталните лозя няма да се използват пестициди. Гроздето ще бъде винифицирано в малки количества, които ще бъдат пратени за изследване.
Още през 80-те години Banfi, заедно с Миланския университет, започва проучване на близо 650 клона на санджовезе-то, уточнява изданието The Drinks Business.