Просто кръчмата привлича като магнит - дървените маси и столове сякаш стоят там от векове, добиваш усещането, че поколения местни хора са сядали вечер след тежък ден да пийнат ракия с мезе. И старата костенурка, която достолепно се мотае по плочите, може би им е правилила компания още много отдавна.
Посреща те Юри - домакин и кръчмар. Той умее да предразполага хората, особено ако ги хареса от пръв поглед. С една дума чешит, но е веселяк и си знае работата. А неговата работа не е само да върти кръчмата, а и да приема обаждания за резервации в лещенските къщи, да разпределя и настанява гостите, да следи за всичко. Къщите са 13 (с една до пет стаи) и са мечтата за селска почивка на градските хора. "Попа", "Спорната", "Плевнята" - името на всяка от тях е свързано с историята й. Реставрирани са от собственика Михаил Маринов с изключителна мярка и вкус. Обзаведени са с истинските мебели, черги и домашни предмети, типични за родопско село, но използвани крайно деликатно. Човек разполага с целия уют, топлина и комфорт на един модерен хотел. А когато сутрин излезеш на чардака и видиш Пирин отсреща, май нищо повече не ти трябва. Е, след малко може и да поискаш закуска и кафе. Ако не ти се става от чардака можеш да закусиш и там - я баница, я катми, я филии със сирене и домашно сладко от горски плодове.
Принципът е такъв: кръчмата работи свободно и постоянно. Но гостите могат да хапват и по къщите, каквото си поръчат. Нищо сложно и засукано не правят за ядене, но всяко ястие е истински вкусно. В кухнята се вихрят Христо и Фатме - освен че готвят всеки ден, те правят и туршии, сладка и сокове от горски плодове или буркани с манатарки. Майстори са на заек в гърне или в тиква, но тези ястия, както и пилето в гърне трябва да се поръчат специално.
"Не правим хиляда неща, за да може всичко да е прясно и хубаво", казва домакинът и добавя: "Това кюфте трябва и след 5 години да е същото". Въпросното кюфте на скара е сочно и вкусно, направено от кълцано свинско месо. Да, бих се радвала да ям същото кюфте тук след 5 години. Както и увиач - един вид кълцана наденица или чушките с доматен сос, домашно правен и много ароматен, или хрупкавите тиквички със заливка от заквасено тук мляко. Тъй като имат малко стопанство от кози, овце и крави, млякото е изцяло тяхно. Много от зеленчуците идват от градините на местните хора или от собствените им дворовете в Гоце Делчев.
Хората, които са били в Лещен, рано или късно се връщат. Може би заради мириса на село, заради калдъръма, простотата, заради Пирин отсреща, но и защото ще опитат пак златистите родопски картофи на тиган, домашните лютеница и ракийка и, някой път прясно уловени мренки от реката. Чисто и просто е вкусно. А това е достатъчна причина за едно пътуване.
село Лещен общ. Гоце Делчев тел. 088 8544651, 089 6645584 (след 12:00 ч.) e-mail: [email protected] 13 къщи за около 50 човека |
Още по темата на бр. 106 на списание "Бакхус"
19, 47, 10 Май 2011, 19:47
За жалост, посетихме и ние тази Кръчма. На следващия ден след вкусните кюфтета и ребърца се озовахме в болница. А пък този чешит шеф, трябва да е любезен само те хареса от пръв поглед ли,не знам, но беше дръпнат и невъзпитан. Това е истината към дата 6 май 2011 г. Провалиха ни празника, но пак добре, че се разминахме с това отравяне само.
16, 47, 18 Април 2011, 16:47
.....Както и увиач - един вид кълцана наденица или чушките с доматен сос, домашно правен и много ароматен, или хрупкавите тиквички със заливка от заквасено тук мляко.....?!?!?!?!?!
Верно ли ?!?!?!
Аз май малко съм на друго мнение, мисля си и че съседите ни македонци също са
14, 50, 15 Септември 2010, 14:50
абе какжо ви харесва там можеби бившата проститутка от хемус мариана сега незакона на маринов
00, 05, 30 Януари 2010, 00:05
... и усетих аромата на простичките божествено вкусни гозби. Все едно пак седнах в тази уютна кръчма. Всичко беше така, както е написано... май е време пак да се върна и си напрява подарък на сетивата.
+1
12, 53, 25 Юли 2009, 12:53
lncmssyb ndkjloza buiqgjjv
12, 01, 21 Юли 2009, 12:01
17UOJ9 zurhngtz qklzcpud decorqtw
12, 30, 07 Май 2009, 12:30
Че е вкусно описано - вкусно е... Само че аз търся Марта Карадимова, която е оставила тук коментар... Моля, помогнете ми да я намеря, ако й имате мейл. Моят е: [email protected]
11, 14, 05 Юли 2008, 11:14
Много хубави снимки, наистина! особено тази отгоре с млякото...
Дестинацията Лещен обаче си е много изтъркана....
16, 20, 03 Юли 2008, 16:20
Здравей, Весе,
Много ми беше драго да прочета материала ти за Лещен. Така вкусничко си го написала, че ми се дощя и аз да опитам хапването и да обозра красивата природа.
Желая ти много успех!
Марта Карадимова
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »
Към мобилната версия на сайта
©2001-2024 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване . Политика за бисквитките . Декларация за поверителност .
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно.
Сайтът е разработка на Economedia. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
Новини: Дневник • Европа
IT: Digitalk
Развлечение: Бакхус • LIGHT
На английски: Kapital Insights