С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Незаменимите винени приспособления

Любомир Бояджиев
01 Декември 2007, 09:53
Share Tweet Pin it Share

През последните десетилетия в света на виното се появиха най-причудливи артефакти. Вероятно доброто вино би ни доставяло удоволствие и без тяхната употреба, но те улесняват сервирането му и подчертават едно специално отношение към него и към ритуалите, свързани с него.

Такива приспособления са фолиорезачките, с които бутилката се подготвя да бъде предоставена на тирбушона. Някои тирбушони са снабдени с ножчета за срязване на фолиото около гърлото на бутилката, които вършат работа, но не са най-добрият избор. Най-често срещаните фолиорезачки са отделни уреди от акрил. Тези гъвкави пръстени се стягат лесно с пръсти, завъртат се съвсем малко по оста в едната и в другата посока, а четирите въртящи се остри дискчета отдолу лесно отрязват фолиото. С две думи, действат бързо и елегантно. Този модел има варианти и с две ножчета, разположени диагонално.

Другата разпространена фолиорезачка представлява стегната пружина, по-малка от гърлото на бутилката, с четири заточени края. Тя притиска ножчетата и те бързо срязват фолиото.
Друг много практичен винен аксесоар представляват "дроп стоперите". Целта им е да се избегне подливането и неизличимите петна от червено вино върху покривките, а също и върху дрехите. И при тях естествено има по-качествени и скъпи модели, както и по-непретенциозни. Важното тук е материята, която поема капката. Тя трябва да уплътнява съвършено и да пресича пътя на стичащите се капки. При качествените рингове попиващият материал може да се сваля и пере. Откакто обаче се появиха нови бутилки, чийто стъклен ръб е разширен и извит навън, стандартните пръстени не могат да се надянат. Успешен вариант за справяне с този проблем са отворените капкоуловители, които се стягат около гърлото с помощта на магнитчета.
Друг начин за спиране на капките е един по-малък и фин ринг от метализирана пластмаса, който се поставя вътре в гърлото на бутилката. Тъй като е много тънък, той просто "отрязва" последната капка.

Всички фирми - производители на винени аксесоари, сега разработват дроп-стопери на принципа на тапа с тънък чучур, отсечен косо. Ръбът му е толкова остър, че също прерязва капките. А някои имат и двойно гърло, така че дори да се изплъзне някоя капчица, тя отново попада в бутилката.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »