Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
|
Кой готви? Наричат младата грузинка Тамта Калваши "Джулия Чайлд на Балканите", заради мисията й да популяризира "истинския френски вкус" първо в Сърбия, където е имала кулинарно училище за любители и е била личен готвач, а отскоро и в България. Родена в западната част на Грузия, която се слави като най-гостоприемната в страната, Тамта е наследила любовта си към френската култура и кухня от своето семейство и най-вече от баба си, преподавателка по френски и добър кулинар. На петнайсетгодишна възраст, Тамта вече е ученичка във Франция, където остава цели 15 години, докато работата на нейния съпруг не налага преместването на семейството в Източна Европа. За времето, прекарано във Франция, Тамта учи японски и международна търговия, работи в модния бизнес, но най-важното й решение е да превърне готвенето от хоби в своя професия. Минава през една от трите най-престижни школи за гастрономия в света - Ferrandi в Париж. "Там усвоих уменията на професионален готвач и сладкар. Искам да ви кажа, че това са два различни свята. В най-добрите ресторанти има шеф-готвач за солено и шеф готвач за сладкарски изделия. Аз научих и двете. После, за да повиша знанията си в готвенето, отидох да работя в три различни Michelin ресторанта", пише Тамта на очарователен български в блога си My French Gourmandises (май френч гурмандиз, което означава моите френски деликатеси). http://myfrenchgourmandises.com/?p=10 Тамта говори шест езика (френски, руски, грузински, японски, сръбски, английски), българският е напът да стане седмият. В София, където живее със семейството си в момента, Тамта се е посветила на своето френско кулинарно училище. "Гастрономията за мен е пътуване, което оставя незабравими спомени и опит. В моята работилница обяснявам как може висококачествените български продукти може да се използват във френската кухня. Важното за мен е, че всички, преминали през My French Gourmandises ще могат да приготвят същите ястия у дома, за да впечатлят семейството и приятелите си. Целта ми е да науча любителите да готвят истински френски ястия на професионално ниво. Готвенето е изкуство. Да бъдем артисти!" |
|
Меню Крем супа от моркови, "Баваруаз" от магданоз и емулсия от кимион. Киш Лорен Сервира се със сухо бяло вино Les Fumees Blanches Sauvignon Blanc, Francois Lurton, France Студен Рататуй по Провенсалски Поднася се с Domaine d'Astros Rose Cuvee Tradition, Provence, France Пълнени пъдпъдъци с гъши дроб, сотирани гъби и сос от гъши дроб. Сервира се с Chateau Rauzan Despagne Rouge Reserve, Bordeaux, France Фламбирани сфери от черен шоколад и домашен ванилов сладолед. Поднася се с коняк Rémy Martin Цена 60 лв. |