С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Вкусът на Пролетта

сп. Бакхус
14 Май 2015, 11:31, 5447 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Меню

Салата
Пролетна картофена салата с аспержи, цветя от шивс (див лук) и
естрагон дресинг.

Сервира се с 50 гр. Ouzo Lesvos

Предястие
Бургер от леща и сладки картофи, с кремобразно песто от листно зеле (кейл) със свеж
кисел червен лук.

Сервира се с Блан де Ноар Едоардо Миролио , 2014 г.

Основно
Печено свинско на слаб огън с пролетни зеленчуци.

Сервира се с Пино Ноар Едоардо Миролио , 2012 г.

Десерт
Ягодова торта с босилек и инфузия от бита сметана.

Поднесен с 12 г. уиски Chivas Regal

 

Цена на куверта 45 лв.
 


Събитието се осъществява с любезното съдействие и подкрепа на демонстрационен ресторант ShowHow/ Томеко.
Партньори на събитието са Chivas Regal, Узо Лесвос, изба Едоардо Миролио и дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino.


Местата за вечерята са ограничени, така че всеки, който иска да потвърди своето присъствие, може да заплати куверта предварително на банковата сметка, посочена по-долу и да изпрати името си и това на хората, с които ще присъства на
[email protected], не по-късно от 25.05.2015 г. След тази дата, моля, да се свързвате с нас, за да проверите имали свободни места.

Икономедиа АД
БАКБ АД СОФИЯ
BIC: BGUSBGSF
В лева: BG25BGUS91601002400000
Основание за плащане: Вечеря Бакхус


За повече информация:
тел.: 02/ 4615 464

[email protected]
 
 
Кой готви?

"В Европа има култура да седнеш на масата с приятели, да се храниш бавно, да говориш, да пиеш вино", казва американката Кейси Ангелова на очарователния си български. Именно спокойният природосъобразен живот е причината с нейния съпруг, през 2006 г. да изберат Кюстендил за място, където да отглеждат децата си.

"В Ню Йорк трябва да си в апартамент, няма двор, там е лудо!"

Кейси Ангелова е загърбила живота си от телевизионната продукция Голямата ябълка, за да отглежда плодове и зеленчуци ("инвестирам сърцето до всяко растение, те са моите бебета") в семейното стопанство в Кюстендил, което поддържа с помощта на нейния мъж. Имат три деца, за които Кейси се старае да осигури "най-важния подарък – здравословна храна и образование".
Кейси казва, че човекът, който е днес, е много бледо подобие на личността, която е била преди десет години. "Преди робувах само на диети, замразена храна, fast food, с които американците са известни по света. Когато станах майка, това промени изцяло светогледа и отношението ми към храната".
Кейси Ангелова не пести сили да разпространява философията и ценностите на движението Slow food. Понякога изнася лекции, свързани със здравословното хранене в училището в Кюстендил. Една от темите, към която винаги се връща, е пренебрежението, с което българите се отнасят към земеделците, хората, които произвеждат храната ни.
"Здравейте, казвам се Кейси и съм фермер." Така, по модела на представяне, познат от сбирките на "Анонимни алкохолици", започва TED лекцията й в София преди две години - "Избрах това първо изречение, свързвано с нещо "срамно", защото съм усещала неведнъж подобно отношение на неразбиране и неудобство у хората, когато им кажа, че съпругът ми и аз сме се преместили от Ню Йорк сити в Кюстендил, България, за да се посветим на култивирането на земята."
Стопанството на Кейси Ангелова е създадено в началото на 2013 г. с нетрадиционните за нашите географски ширини аспержи и лешници. "Кюстендил предоставя прекрасни възможности за земеделие. Земята е плодородна, а климатичните условия дават богат избор на култури, които може да се отглеждат", обяснява Кейси, в чиято обширна градина има още тиква, броколи, картофи, бобови растения и, разбира се, череши.
Въпреки, че е учила в Кулинарния институт на Америка и има безброй успешни проекти в актива си, Кейси не спира да чете и да се учи в крачка.
"Храната трябва да бъде чиста, свежа и вкусна, а този, който я произвежда трябва да бъде уважаван и добре платен. Чистата, свежа и вкусна храна е гориво за тялото. На това уча децата си."
Днес Кейси разпределя времето си между семейните задължения, земеделската работа, готвенето, блога "Хранене, градинарство и живот в България" (http://www.caseyangelova.com/), ангажиментите към българското подразделение на Slow Food и организацията "Мулти Култи".
В многобройните й занимания влиза още организирането на Фестивал за кулинария и фермерство, както и дизайнът на градини на свободна практика.
Миналата година името й се появи като съсценарист (редом с това на предишния гост-готвач на "Бакхус" Йоланта Делибозова-Йоли) във филма "Кулинарни престъпления".
"Slow food за мен е чисто земеделие, хубава сезонна храна, отгледана по природосъобразен начин. И да знаеш кой готви за тебе."
На 28 май за вас ще готви лично Кейси Ангелова.