Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Близкият Изток в кулинарно отношение е като пещерата на Али Баба - пълен със съкровища. Кулинарните традиции в този регион са сред най-старите в света и сякаш са кодирани във всеки един от нас - там са възникнали първите цивилизации, там са открити и най-старите доказателства за култивирано отглеждане на зърнени и други култури. А сравнителната близост на региона до България и вековния културен обмен правят близкоизточната кухня още по-харесвана у нас. Тази кулинария е и много богата на билки, подправки, комбинации от вкусове и това я прави още по-неустоима.
Но спрете да мечтаете и вместо това просто й се наследете - с Дафар Шабан и неговата вечеря "Храната е дар. Вкусове от Близкия Изток".
|
Меню Салата Салата с червено цвекло, нар и сирене халуми Сервира се с анасонова напитка Yeni Raki Предястия 1.Куббат Мусул (печена, във формата на "кексчета" - булгур, кайма, кедрови ядки) 2.Фул Медеммес (подобно на хумус - от бакла, тахан...) Сервира се с ЕГЕО розе 2012 г. /чал караси 80% и гренаш 20%/ Основно ястие Таршане - яхния от червено месо (агнешко или телешко) със сушени кайсии, сушени сливи и орехи с гарнитура – фрике /опушена пшеница ожъната в "млечна зрялост"/ Сервира се с Анкира 2010 г. /каберне совиньон 95% и сира 5% от егейския регион/ Десерт Курабийки /без тесто, а с повече "ароматни подправки"/ Поднесен с 12 г. уиски Chivas Regal Цена 50 лв. |
|
Кой готви? Дафар Шабан сякаш живее в два свята. В единия той е завършил "Компютърни системи " и работи в бизнес отдела на бързо развиваща се българска ИТ компания. В другия обаче е отдаден на Slow Food Youth Network в София - част от едноименното международно движение, целящо да осигури достъп до "вкусна, чиста и честна храна за всички". "Всичко започна преди една година, когато осъзнах необходимостта от създаването на подобна младежка организация в България. Свързах се с подобно мислещи млади хора и започнахме да организираме събития, запознаващи младежите с проблемите на хранителната система", разказва Дафар. Една от дългосрочните им цели е създаването на институции към всяка община, които да обединяват общностите около устойчивата храна. "Младите хора носят отговорност, както като консуматори, така и като потенциални производители. Затова е важно да работим за създаването на по-устойчива хранителна система, която щади природата и биоразнообразието, поддържа достойнството на фермерите, съхранява насладата от различните вкусове, които културите по света са достигнали през развитието си", категоричен е гост-готвачът в поредното издание на "12 вечери на любителите готвачи" на сп. "Бакхус". Друго място, от където Дафар черпи идеи и мотивация, е семейството. Родителите му пристигат в България преди 36 години, за да продължат образованието си и да се развият в земеделските науки. "Когато готвим у дома, се придържаме към традиционните иракски домашни рецепти, използваме сезонни продукти. Стараем се да подбираме такива храни, които в миналото са били масово отглеждани и в България, а са характерни и за близкоизточната кухня като булгур, нахут, бакла, бамя и др.", разказва Дафар. Тази концепция е залегнала и в ястията за вечерята "Храната е Дар. Вкусове от Близкия Изток", която той ще приготви, като за целта Дафар е подбрал предимно сезонни и в голямата си част местни продукти. |