Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Отново е лято. И отново чуваме призива на морето. Ето защо списание "Бакхус" и Бояна и Борис от кулинарно училище "Амюз Буш" ви канят да се присъедините към предстоящото кулинарно "Средиземноморско пътешествие". В поредното издание на "12 вечери на любителите готвачи" ще ви посрещнем с едно сезонно и леко меню, вдъхновено от традициите по италианските, испанските и гръцките брегове – колкото близки, толкова и различни.
|
Меню Предястия/Amuse Bouche 1. Тапенада от печени чушки и орехи "Muhammara" - произход Сирия /съдържа печени чушки, орехи, сирийски червен пипер, лимон, зехтин и подправки/ 2. Средиземноморски мариновани маслини* - широко разпространен тапас в /Испания/ /маслини, зехтин, лимон, бяло вино, подправки, цитрусови плодове, лук/ 3. Тарама хайвер - произход Гърция/Кипър / хайвер, зехтин, лимон, грис/ 4. Лабне - произлиза от Ливан / съдържа цедено кисело мляко, зехтин, лимон и подправки/ 5. Крустини с песто – произход Италия /хляб, босилек, зехтин, чесън, орехи, пармезан/ Предястията ще бъдат придружени с плосък гръцки хляб Сервира се с Ouzo Tsantali Салата Пъстра салата с Гаспачо шот - Пъстра салата – произход Италия / спанак, резене, грах, моркови, тиквени семки, слънчогледови семки, подправки, дресинг/ - Гаспачо шот – произход Испания / домати, краставици, чушки, лук, чесън, оцет, зехтин, подправки/ Сервира с Finca Las Moras Pinot Grigio 2013 г. Основно ястие Задушена ципура с чери доматки, маслини и резене със салса Верде – произход Южна Италия / ципура, доматки, маслини, резене, зехтин, свежи подправки, лимон/ Сервира се с Finca Las Moras, Alma Mora Sauvignon Blanc 2013 г. Десерт Шоколадов сладоледен сладкиш с пресни ягоди - произход Италия /бишкоти, кафе, *Чивас*, черен шоколад, яйца, сметана/ Поднесен с 12 г. уиски Chivas Regal Цена 40 лв. |
|
Кой готви? За мнозина Бояна и Борис от кулинарно училище "Амюз Буш" са познати като "фудитата". Терминът е зъдаден в Щатите, за да опише "хора, които силно се интересуват от храната и всички нейни аспекти – от отглеждането й до приготвянето". Тъй като в българския език липсва дума, която да е точен (и толкова кратък) еквивалент на това определение, "фудитата" смятат, че този прякор ги описва най-добре. Бояна и Борис не са професионалисти в кухнята. Нито един от двамата не е завършил кулинарно образование. Борис е учил приложна макроикономика и финанси в Америка. Именно там започва и да готви – малко по неволя, тъй като готовата храна в студентския стол "не става за ядене". Интересът на Бояна към готвенето пък е още от дете, когато се е въртяла около бабите в кухята да им помага. Първият й самостоятелен опит да сготви нещо са домашни курабийки, които според самата нея "ставаха само за украса". Иначе Бояна е бакалавър по органична химия и магистър по медицинска химия в СУ и смата тя е доказателство за твърдението, че химията наистина помага много в кухнята. В момента Боби&Боби водят курсове за непрофесионалисти в кулинарно училище "Амюз Буш", организират кулинарни тиимбилдинги и обменят опит в кухнята с чужденци. Казват, че за тях храната е в основата на всичко, тъй като тя е отговорна в най-голяма степен за здравето ни. Привърженици са на теорията за локалните продукти и сезонното хранене и смятат, че най-добрата диета е да се хапва от всичко, но в умерени количества. |