С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

  • Наздравици 10 000 метра над земята

    Веселина Маринова
    снимки: British Airways 26 Август 2008, 15:35

    Открит неотдавна, шокиращо луксозният Терминал 5 на лондонското летище "Хийтроу" прикова вниманието към нова тенденция - възвръщане към пътуването като луксозно преживяване сред авиокомпаниите на Западното полукълбо.

    Share Tweet Pin it Share
  • Прекрасният нов свят

    Юлия Костадинова, Ясен Захариев
    снимки: Николай Камбуров 26 Август 2008, 14:07

    Още от времето на Колумб европейците се обръщат към новия свят с две противоположни чувства. Едното е позитивно и се изразява в надеждата, че някъде далеч съществува едно по-добро място на изобилие и неограничени възможности. Другото чувство е негативно и почива върху недоверието и страха, че новият свят ще обезцени добрите стари традиции на Европа. Тези две чувства се борят и в различните светове на виното.

    Share Tweet Pin it Share
  • Трапиче Трибуто малбек 2003

    Бакхус
    снимки: - 12 Август 2008, 13:30

    През 2008 година aржентинската изба Трапиче представи на най-новото си вино от високия ценови сегмент - Трапиче Трибуто, един ултра примиум малбек, реколта 2003 г.

    Share Tweet Pin it Share
  • В Напа определиха Bottle Shock като "филм с превъзходен финал"

    Бакхус
    снимки: www.bottleshockthemovie.com 31 Юли 2008, 14:34

    Противоречивият филм Bottle Shock, който оживи през януари филмовия фестивал Sundance с историята на "Парижкото възмездие" от 1976 г., беше показан за първи път в центъра на калифорнийската винена индустрия Напа вали.

    Share Tweet Pin it Share
  • Австралийско лозе в центъра на Лондон

    Бакхус
    снимки: Емил Коралов 24 Юли 2008, 12:52

    Макар и със сравнително кратка история, McGuigan Wines е една от прочутите австралийски винарски компании, и несъмнено се справя блестящо в страната си и по света в избраната от нея пазарна ниша с вина от ниския и среден ценови ранг. За представянето на новите им вина, които са специално подбрани за британския вкус, в Централен Лондон амбициозните австралийци засадиха лозе с 50-годишни лози от Хънтър Вали в Източна Австралия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Посредственото вино

    Ясен Захариев
    27 Юни 2008, 17:46

    Посредственото вино е като посредствения човек. Няма значение дали е добро или лошо, защото по-скоро е нито едното, нито другото. Белег на тази посредственост е липсата на характер и ярко открояващи се особености. Винаги е по-лесно да кажем какви качества му липсват, отколкото да опишем онези, които с трудност едва различаваме.

    Share Tweet Pin it Share
  • В памет на Робърт Мондави

    Юлия Костадинова, Петя Петкова
    снимки: - 24 Юни 2008, 15:21

    В 3 часа сутринта на 16 май 2008 г. в болница в Напа вали на 94-годишна възраст почина калифорнийският винен колос Робърт Мондави. Без съмнение най-важната личност в историята на калифорнийското винарство, той бе известен в целия винен свят като "Бащата на Напа" и още "Бащата на калифорнийското каберне".

    Share Tweet Pin it Share
  • Южното полукълбо - по възходяща линия

    Бакхус
    снимки: - 24 Юни 2008, 12:14

    Винопроизводството в страните от южната половината на земното кълбо ще отчете 4,9-процентен ръст за 2008 г. спрямо 2007. Общият обем на производство възлиза на 51, 434 млн хл. Такива са предвижданията, обявени в началото на юни от Международната организация на лозата и виното (OIV), в Париж.

    Share Tweet Pin it Share
  • Бургундия си е Бургундия

    Ефросия Благоева
    23 Юни 2008, 17:25

    На въпроса кое вино бихте взели на самотен остров, повечето виноценители ще отговорят вероятно "бутилка бургундско". И това е така, не само защото доброто бургундско е изключително (то си е), или защото има феноменален вкус (какъвто има), а защото бургундското като никое друго вино по света е наситено с емоция и интрига. Едва ли е достатъчно едно пътуване до френската област, за да бъдат разбрани вината, но и няколко дни стигат, за да се усети тяхната мистерия. Под мистерия нямам предвид само цената им. И все пак какво прави тези вина толкова скъпи?

    Share Tweet Pin it Share
  • Иса Бал: "Виното и винената култура не се градят за един ден"

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 23 Юни 2008, 16:37

    Най-добрият сомелиер на Европа за 2008 г. е от Турция. Това беше истинска сензация на конкурса, който тази година за пръв път се проведе в България между 15 и 19 май и събра участници от 31 страни на Стария континент. Едно истински оспорвано състезание, в което победител стана Иса Бал.

    Share Tweet Pin it Share
  • Д'ефектните вина

    Юлия Костадинова, Яна Петкова
    снимки: Николай Камбуров 23 Юни 2008, 15:57

    Първият синоним, който хрумва на мнозинството от нас, когато стане въпрос за пенливи вина е думата "шампанско". Едно от най-успешните и престижни вина изобщо, виното на Чърчил, на царете, на Формула 1, на haute couture, символът на лукса в днешния глобализиран свят.

    Share Tweet Pin it Share
  • Viva Vinum!

    Юлия Костадинова
    20 Юни 2008, 11:51

    Няма да е преувеличено ако кажа, че австрийското изложение Vie Vinum е най-добре замисленото и изпълнено от винените салони, на които аз съм била. Не само заради атмосферата (знаeте, че навсякъде тя е приповдигната и силно пропита от винени изпарения), но заради изборът на място, заради перфектната организация, заради хората, заради вината... Давам си сметка, че звучи доста патетично, само че когато минеш през 15 щанда и нито едно вино не те разочарова, започваш да се оглеждаш подозрително и да си задаваш въпроса "дали аз не съм във форма?". Истината е далеч по-тривиална, но и радостна - вината наистина са много добри. Е, поне повечето.

    Share Tweet Pin it Share
  • Шампанско под вълните

    Бакхус
    снимки: - 06 Юни 2008, 12:07

    Louis Roederer, едни от най-старите производители на шампанско опитват нов начин за отлежаване на техните вина – на дъното на океана край Северна Франция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Голяма австрийска дегустация

    Бакхус
    снимки: Николай Камбуров 05 Юни 2008, 16:28

    На 4 юни в залата на Vintage Club на ул. "Иван Вазов" 16 се проведе първата Голяма австрийска дегустация. Събитието беше организирано със съвместните усилия на три компании вносители на австрийски вина в България - "Бибендум", "Project AW" и "Wine Unlimited" и с партньорството на сп. "Бакхус"

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино от Етиопия?

    Бакхус
    05 Юни 2008, 15:17

    Най-големият френски винопроизводител, групата Castel, започва да прави вино в Етиопия. Групата започва да сади лозя на 125 ха в Зеуей, на 200 км от столицата Адис Абеба. Още 175 ха са предвидени за бъдещи насаждения.

    Share Tweet Pin it Share
  • "Най-добрият сомелиер в света" е австриец

    Бакхус
    снимки: личен архив 03 Юни 2008, 11:17

    Роденият в Австрия Алдо Зом от тризвездния ню-йоркски ресторант Le Bernardin е обявен за най-добрият сомелиер в света за 2008 г.Тази титла е предшествана от определянето му за първи в тази професия за миналата година в САЩ.

    Share Tweet Pin it Share
  • Фалшификати на скъпи вина

    Владимир Йонев
    27 Май 2008, 18:48

    Share Tweet Pin it Share
  • Турен - долината на Лоара

    Валери Смилянов
    27 Май 2008, 16:24

    Разположена между океана и централния район, долината на Лоара е една точка на равновесие между Севера и Юга на Франция и от друга страна, една зона на нежност и свежест, на изкуство и литература, на традиции и модернизъм. Историята на вината от Лоара е тясно свързана с историята на Франция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Бургенланд Unlimited

    Юлия Костадинова
    снимки: Николай Камбуров 27 Май 2008, 15:32

    Да вземеш интервю от трима австрийски винари, чиито вина никога не си опитвал е горе-долу като да се запознаеш с режисьора преди да си видял филма. Тоест от една страна е интересно, дава ти представа за това, какво можеш после да очакваш, запознавайки се с мирогледа на въпросния човек, но никога не можеш да си сигурен.

    Share Tweet Pin it Share
  • Неповторимият стил на розето

    Юлия Костадинова, Ефросия Благоева
    снимки: Николай Камбуров 27 Май 2008, 14:04

    Розето винаги е будило подозрение в хората. В много случаи не без основание, и все пак, в негова защита трябва да кажем, че розовото вино има много предимства. Те просто не винаги са очевидни на пръв поглед.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »