С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

  • Дегустацията като ритуал

    Юлия Костадинова
    01 Април 2006, 10:53

    Има обаче няколко действия, които докрай остават обгърнати в една загадъчност и превръщат дегустацията на вино в ритуал само за просветени. Към тях се отнасят и най-често задаваните въпроси. Всъщност всичко е много просто и ще се опитаме да ви го докажем.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустацията стъпка по стъпка

    Юлия Костадинова
    01 Април 2006, 10:48

    Първото и най-важно нещо, което трябва да уточним за дегустацията на вино, е следното: това е преди всичко субективен процес. Разбира се, винаги е по-добре, когато имате познания в дадена област. Така е и с виното. Колкото сте по-образован, толкова по-добре. Само че не винаги това е гаранция, че ще ви улесни да се ориентирате в лавинообразното предлагане. Най-добрият начин е да опитвате, да дегустирате. Колкото повече опитвате, толкова повече се образовате и толкова повече удоволствие изпитвате от виното. Изключително важно е да слушате вътрешния си глас, който безпогрешно ви казва "харесва ми, не ми харесва". Овладеете ли този първи урок, вече имате най-стабилната основа, за да се превърнете в бъдещ дегустатор. Иначе има много трикове, отнасящи се до винената дегустация, които ще ви помогнат да добиете по-задълбочени познания и да разберете тази извънредно интересна и сложна биохимична материя.

    Share Tweet Pin it Share
  • Да разберем съставките на виното

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2006, 10:42

    В най-общи линии виното представлява ферментирал гроздов сок. В този сок има дрожди, има и смачкано грозде, което включва месестата част, семките на плода, а понякога ципата и чепката. Всички тези съставки допринасят за характеристиките на дадено вино. Дъбовите бъчви, в които вината често отлежават, допринасят за допълнителните вкусове като ванилия, подправки, препечено, опушено и т.н. Най-важните съставки на виното ни подсказват къде е отгледано то и как е направено. Тези съставки определят също така вкуса и усещането в устата.

    Share Tweet Pin it Share
  • Чипсът и виното в стария свят

    Джансиз Робинсън
    01 Април 2006, 10:33

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино с кленов аромат

    Лили Големинова
    01 Април 2006, 10:30

    Share Tweet Pin it Share
  • Пиемонт отвътре

    Юлия Костадинова
    01 Април 2006, 10:21

    Share Tweet Pin it Share
  • На дегустация при "Кир Яни"

    Емил Коралов
    01 Април 2006, 09:42

    Share Tweet Pin it Share
  • Жан-Жак Годе: "Кризата във винения сектор е само за производителите на лошо скъпо вино"

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2006, 12:45

    Share Tweet Pin it Share
  • Мери Гейнър: "Класиката е винаги на мода"

    Юлия Костадинова
    01 Март 2006, 12:42

    Мери Гейнър е първата ирландка, която успешно е издържала изпитите на Лондонския институт по виното, а освен това е и сертифициран винен маркетолог по престижната система Wine MBA. Години наред е била асистент-лектор в различни университети. През 2001 г. е избрана измежду 700 интервюирани от целия свят заедно с още десет души за Wine MBA - много сериозни курсове, които се провеждат в бизнес университета в Бордо по мениджмънт във винарството. Нарича себе си "посланик на виното" вместо търговец или консултант. Наистина рядко ще видите толкова позитивно настроен човек, готов да опита, да почувства и да разбере всякакъв вид вино. Биографията й (както и изпитите за дипломата Wine MBA) продължава с множество допълнителни изяви и специализирани курсове по маркетинг на виното из целия свят - в университета в Токио, в "Дейвис", Калифорния, в "Понтифика универсидад католика" в Сантяго, Чили и т.н. Но между всички тези пътувания Бордо остава най-важната спирка в развитието й като винар и като специалист по търговията с вино. Ето защо, когато се завръща в Дъблин, редом с работата си като независим консултант на няколко от най-големите вериги супермаркети, тя в момента е най-търсеният специалист по редки колекционни вина и търгове с вино в Ирландия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Rivera, Северна Пуля - Дъхът на Юга

    Юлия Костадинова
    01 Март 2006, 12:39

    Share Tweet Pin it Share
  • Любомир Канов за виното като кръговрат на живота

    Ефросия Благоева
    01 Март 2006, 12:28

    "Кажи ми кой превърна ечемика, вдишания въздух и водата в кон? Дали това пък не е онзи, що превръща коня във пръхтяща пара, във въздишка, в тор?" Любомир Канов, Между двете хемисфери, София, 2002

    Share Tweet Pin it Share
  • Миролио или реализмът на предприемача

    Юлия Костадинова, Любомир Бояжиев
    01 Февруари 2006, 14:21

    Share Tweet Pin it Share
  • Цената и качеството на виното

    Джансиз Робинсън
    01 Февруари 2006, 14:19

    Share Tweet Pin it Share
  • Коняк в шише от парфюм

    Юлия Костадинова
    01 Февруари 2006, 14:16

    Габриеле Харц Делоне работи вече 30 години за марката Hennessy и е неин посланик в истинския смисъл на тази дума. Не само защото е стилна, елегантна, спокойна и едновременно с това човек, който прави впечатление (досущ като напитката, която презентира). Тя е международен мениджър, който отговаря за промоции и тренинг, а преди това в продължение на 15 години е била регионален мениджър за страните от Централна Европа. Габриеле пристига за пръв път в България преди 12 години - през 1993 г. във Варна за едно барманско състезание, спонсорирано от Hennessy. Спомня си режима на тока и празните магазини, но също така и усмивките и откритостта на хората, с които е работила.

    Share Tweet Pin it Share
  • Penfold's, или колко е важно въображението

    Юлия Костадинова
    01 Февруари 2006, 14:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Войната на тапите

    "Бакхус"
    01 Януари 2006, 14:50

    Видно е, че броят на бутилките с капачки на винт или синтетични тапи непрестанно нараства. Вече дори престижните винени издания и големите винопроизводители се присъединяват към лагера на модерните, подръжниците на новите тапи. Какви са основанията за тази тенденция?

    Share Tweet Pin it Share
  • Антинори - началото на една винена империя

    Юлия Костадинова
    01 Януари 2006, 14:46

    Ако има компания, която най-много да се доближава до понятието винена империя в Италия, то това със сигурност е Антинори. Няма човек, който да обича виното на Ботуша (а и не само него) и да не познава това име. Легендарни са във всяко отношение, но най-вече в едно - изкуството да поддържат баланса между количеството вино, което произвеждат, и качеството му.

    Share Tweet Pin it Share
  • Подземното съкровище на Ален Дюкас

    Любомир Бояджиев
    01 Януари 2006, 14:25

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »