С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

ОТ БРОЯ: Бургундия - вино с щипка интелект

Благой Кузмански
14 Март 2024, 15:49
Share Tweet Pin it Share

Пълния текст четете в пролетния брой на "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

След като през месец декември ви запознах с Шампан, съвсем логично последва да ви представя друг регион, който обожавам и може би държи най-голяма част във виненото ми сърце.

Моето любимо вино, моята страст от много години е Бургундия. И не съм единственият.
Влечението към Бургундия е лесно обяснимо: най-добрите примери на бели и червени вина от Бургундия са може би най-добрите в света. Сетивното удоволствие от тези вина не е единственото нещо, което прави Бургундия толкова привлекателна. Те притежават интелектуален компонент.

Бургундия е Свещеният Граал за винените ценители. Регион - невъзможен за овладяване, непроницаем за обикновения наблюдател и безкрайно завладяващ.

Изпълнен тайнственост. Макар и познат като име, остава все така затворен за външния свят.

Петдесет километровият "златен" склон (фр. Côte d'Or) е вероятно най-подробно изследваната ивица земя на планетата. В продължение на векове, хората които са се грижили за лозята са били монаси. Техният фокус е бил самата земя, като в продължение на поколения са изучавали как всеки участък от склона се различава от околните и от кое грозде се произвеждат най-добрите вина.

Мисълта за пътуване до Бургундия винаги ме е изпълвала с палитра от чувства.

Най-напред трепет и въодушевление, че ще посетя отново лозовите масиви на Côte d'Or.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »