Тероар и сортове
Всички познаваме специфичната форма на Апенинския полуостров, където се намира Италия. Тя е издължена от северозапад към югоизток и наподобява ботуш, ограден от всички страни с морета. Заради тази си географска особеност има изключително богато разнообразие от климатично обособени подобласти и райони. Например в най-далечните северозападни провинции, където Италия граничи с Франция, климатът може да се окачестви като континентален, докато в централните и южните части, чак до тока на ботуша в Калабрия той е средиземноморски, в широкия смисъл на думата. Генерални обобщения за дълга и тясна ивица от 1 200 км, разпростряна върху около 10 градуса географска ширина е трудно да се направят.
Релефът, който също варира от алпийски в северната част до хълмисто-равнинен или равнинен на юг допълнително разнообразява климатичните особености на Италия. Почвите са съвсем отделна и безкрайна тема. Най-общо варовикът доминира в почвения състав на отличниците Пиемонт, Тоскана, хълмистите части на Фриули и Саленто в Пуля. Другият много срещан тип почви на полуострова и някои от островите са вулканичните (в Соаве, Кастели Романи, югозападно от Рим, Кампания, Базиликата и Сицилия).
Заедно с Франция това е страната гигант в производството на вино, като по-голямата част от него се продава извън границите на Ботуша. Общата площ на лозята възлиза на 1 милион хектара. Допреди 15 години всяка година Италия е произвеждала по 75 милиона хектолитра вино, което отговаря на трудно представимото количество от 10 милиарда бутилки - повече, отколкото всяка друга страна по света. По това време всяка пета бутилка е италианска. Днес страната е разделена на 20 провинции. Производството на вино във всички тях общо възлиза на около 60 милиона хектолитра.
Исторически погледнато, жителите на италианския полуостров рядко са имали дълги периоди на спокойствие и благоденствие, макар че от древността до късното Средновековие са били водеща икономическа и политическа сила. Но през XIX и началото на XX век Италия преживява силен упадък. Лозарството и винарството - също. Произвежданото вино се изнасяло в наливно състояние зад граница. Истинската революция на италианския винен сектор започва през 60-те години на XX век, когато се разпадат много от кооперативните съюзи. Тогава повечето производители отказват да правят второкласни вина, предназначени за най-ниските рафтове.
Италия е страната с може би най-голямо разнообразие на местни сортове. Всички те обаче, с изключение може би на долчето и по-голямата част от белите, са сравнително къснозреещи. Небиоло, барбера, рефоско, корвина, лагреин, санджовезе, саргантино, алианико, негроамаро и неро д'Авола изискват почти постоянна жега през лятото и ранната есен, за да узреят добре; ето защо технологичната им зрялост не е гарантирана и е зависима от климатичните условия, особено около гроздобера.
Класификация
До 60-те години на миналия век вината на Ботуша не са били изследвани подробно (освен с редки изключения), нито подлагани на технически анализи за строеж на почвата, климатични особености и т.н. Затова, макар и впечатляващо като количество, голяма част от производството не е било с гарантирано качество. Заварени на този етап, италианците предприели напълно логичната стъпка - опитали се да обособят зони и райони с различни климатично-почвени условия и да рекламират техните имена като по-специални, по-добри, по-качествени. Така се стига до президентски указ от 1963 за контролираните наименованията за произход, познат като законът Denominazione di Origine Controllata (DOC). След него идеята за вино от контролиран район рязко набира скорост - все повече производители установяват, че постоянното качество, което името задължава, се продава най-добре.
Следващото ниво е DOC, което очертава зоните за произход. Указанията на зоните касаят съвсем конкретни изисквания към вината като тип (или типове, защото наименованието някъде може да поддържа няколко типа вино), цвят, сортов състав, минимални алкохолни нива, максимален добив от хектар и съответно максимални хектолитри, основни сензорни характеристики, отлежаване (в дървени или неръждаеми съдове), минимум препоръчително време за стареене, както и специфични обозначения за конкретни подзони (ако има такива), като например classico или superiore. Към днешна дата 297 вина са удостоени със статута DOC.
Върхът на пирамидата на контролираните апелации в Италия е степента DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Първите контролирани и гарантирани зони са тоскански и пиемонтийски - Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Barolo и Barbaresco. Основанията на производителите им са повече от ясни: и петте се радват на дългогодишна заслужена слава не само в страната, а и по целия свят. Днес вече най-елитните вина на Италия на са само пет, а общо 24.
Апелации
Ето и списъка на всички DOCG зони без Пиемонт и Тоскана:
Ломбардия
Franciacorta, Sforzato di Valtellina (илиSfursat di Valtellina), Valtellina Superiore
Венето
Bardolino Superiore, Recioto di Soave, Soave Superiore
Фриули-Венеция Джулия
C.O.F. Picolit, Ramandolo
Емилия-Романя
Albana di Romagna
Умбрия
Montefalco Sagrantino, Torgiano Riserva
Марке
Conero, Vernaccia di Serrapetrona
Абруцо
Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane
Кампания
Fiano di Avellino, Greco di Tufo, Taurasi
Сардиния
Vermentino di Gallura
Сицилия
Cerasuolo di Vittoria
По-важни производители:
Умбрия
Fratelli Adanti, Antonelli, Barberani-Vallesanta, Bigi, Arnoldo Caprai-Val di Maggio, Castello della Sala, Cantine Lungarotti, Palazzone, Pieve del Vescovo
Марке
Boccadigabbia, Fratelli Bucci, Fazi-Battaglia, Fattoria le Terrazze, Sartarelli, Umani Ronchi
Абруцо
Dino Illuminati, Masseria di Majo Norante, Gianni Masciarelli, Tenuta Strappeli, Cantina Tollo, Edoardo Valentini
Кампания
Caggiano, Feudi di San Gregorio, Maffini, Mastroberardino, Montevetrano, Villa Matilde
Базиликата
D'Angelo, Basilisco, Paternoster
Калабрия
Librandi, Odoardi, Fattoria San Francesco, Statti
Пуля
Accademia dei Racemi, Francesco Candido, Castel di Salve, Leone de Castris, Rivera, Taurino, Vallone, Conti Zecca.
Сицилия
Avide, De Bartoli, Duca di Salaparuta, Savatore Murana, Murgo, Planeta, Regaleali, Settesoli
Сардиния
Argiolas, Cantina Sociale Gallura, Sella & Mosca, Cantine Sociale Santadi
Забележителни реколти: 2004, 2001, 1995, 1993, 1990, 1985, 1979
18, 19, 25 Март 2013, 18:19
Ех, Италия, Италия ...
Предразсъдъците са за ограничените.