С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Пиемонт

Емил Коларов
01 Април 2007, 15:36
Share Tweet Pin it Share

Тероар и сортове
Пиемонт или Пиемонте, както се произнася на италиански името на областта, означава "в подножието на планината". В случая планината са Алпите, които обграждат района; така се образува почти постоянна сянка, а през зимата - искрящо бял хоризонт. Граничи с Лигурия, Франция, долината Аоста и Швейцария, а на изток се разгръща по течението на реката По.

Пиемонт има свой собствен климат - пролетта и лятото са особено горещи, есента е влажна и мъглива, а зимата - студена и често допълнена с онзи особено непрогледен вид мъгла (nebbia), на който е кръстен и най-значимият местен сорт небиоло. Двете най-известни апелации са Barolo и Barbaresco (взели имената на едноименните селца в района Ланге), като небиолото от Бароло е малко по-плътно, това от Барбареско е по-женствено и меко.

Останалите пиемонтийски вина носят имената на сортовете, от които са направени - барбера, долчето, гриньолино или москато. Ако към сорта е прибавен и районът (например Barbera d'Alba), значи, че идват от контролирана географска подобласт. Барбера е особено популярен сорт за ежедневни червени вина, особено ако идва от Асти, Алба и Алесандрия. Тя дава тъмни, танинови, понякога доста киселинни вина с аромат на синя слива - идеални за тежки, силни храни. Винарите с по-съвременни виждания без притеснения използват потенциала им за отлежаване в нови дъбови бъчви, а някои от тях дори амбициозно я поставят наравно с шампионите бароло и барбареско. Един от съперниците на барбера сред другите местни звезди е долчето - меко и загладено там, където барберата понякога "хапе", с изключителен баланс между свежест, плодови аромати, плътност и пикантна горчивина. Най-доброто долчето можете да опитате от Алба, Диано д' Алба, Доляни и Овада, но принципно - почти винаги младо.

Повечето бели вина на основа на мускат (или москато) се използват за направата на естествено пенливи вина - спуманте и фрицанте (най-вече около Асти). Вина на базата на сорта кортезе, каквото е Gavi да речем, или Colli Tortonesi, както и Alto Monferrato стават все по-популярни, местните пиемонтийски бели сортове грозде са арнеис и фаворита. От няколко десетилетия те са повод за особена гордост, тъй като от тях стават чудесни висококачествени бели вина с добра плътност и заоблена мекота. Сред по-модерно мислещите (а и като цяло по-млади) изби има доста положителни нагласи към интернационалните сортове пино ноар, сира, шардоне, совиньон блан и най-вече каберне совиньон, но като цяло Пиемонт не ги е приел напълно.

Класификация

Как стои въпросът с класификацията? Разбира се, както при всички останали италиански области категориите са общо погледнато три на брой. Най-ниско са позиционирани vini da tavola, трапезните вина. Следващата категория е първата качествена категория; това са т. нар. вина от деклариран географски район или IGT (Indicazione Geografica Tipica). При тях е упоменат Пиемонт като произход, но не е посочен конкретен масив, нито пък се предполага, че виното отговаря на точно определени изисквания за сортов купаж, киселинни нива, алкохолно съдържание, цвят или аромат, определени от италианския закон за виното и апелациите.

Така стигаме до двете високи категории на качество - DOC и DOCG вината. За да бъде едно вино бароло или барбареско и да получи заветния розов бандерол, отличаващ го като DOCG, то трябва да отговаря на доста изисквания: да е направено от 100% небиоло, да бъде от лозя, разположени на територията на общините Бароло (съответно Барбареско), Ниеве или Треизо; добивите да са ограничени не по-малко от 80 хектолитра от хектар, минималното алкохолно съдържание да е поне 12,5 об. %, а киселините - не повече от 5 мг на литър. Има разбира се и много други изисквания за цвят и ароматни характеристики, които са строго дефинирани.

Апелации
В Пиемонт високите апелации са общо 55 на брой, от които 46 в категорията DOC и  9 DOCG, а именно, по азбучен ред: Asti, Barbaresco, Barolo, Brachetto d'Acqui, Dogliani, Gattinara, Cortese di Gavi, Ghemme, Roero Arneis.

По-важни производители в региона:
Albino Rocca, Angelo Negro, Antichi Vigneti di Cantalupo, Antoniolo, Bartolo Mascarello, Braida-Bologna, Bruno Giacosa, Bruno Rocca, Ceretto, Conterno Fantino, CS Produttori del Barbaresco, Domenico Clerico, Elio Grasso, Elio Latare, Fratelli Bera, Fratelli Cavallotto, Fratelli Giacosa, Gaja, Giacomo Conterno, Giuseppe Mascarello, La Scolca, La Spinetta, Luciano Sandrone, Luigi Coppo & Figli, Marchesi di Barolo, Matteo Coreggia, Michele Chiarlo, Monfalletto, Paolo Saraco, Paolo Scavino, Pio Cesare, Poderi Aldo Conterno, Prunotto, Quinto Chionetti & Figlio, Renato Ratti-Antiche Cantine dell'Abbazia dell'Annunziata, Roberto Voerzio, Rocche dei Manzoni, Tenimenti di Barolo & Fontanafredda, Tenuta Cisa Asinari dei, Marchesi di Gresy, Travaglini, Vietti.

Производители на българския пазар

Реколти
Реколта    Точки    Потенциал
2002 70-79 Drink
2001 94-100 Drink or hold
2000 94-100 Drink or hold
1999 90-94 Drink or Hold
1998 95-100 Drink or hold
1997 90-94 Hold
1996 90-94 Drink or hold
1995 85-89 Drink
1994 70-79 Drink
1993 85-89 Drink
1992 70-79 Past peak
1990 80-84 Drink
Забележителни реколти: 1974, 1971, 1967, 1964, 1961, 1958

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, Пиемонт

Реклама »