Съхненето на дървения материал за бъчви продължава между 9 и 36 месеца и позволява влажността в дървесината да сведе от 60% до около 16%. Дървеният материал може да съхне по естествен и изкуствен начин. При естественото сушене първите десет месеца представляват интензивно дехидратиране, а след това идва ред на съзряването на дървесината. Въздействието на дъжда, въздуха и редуването на влажни и сухи периоди позволяват бавното развитие на характерните съединения, като някои от тях напълно изчезват.
Окисляването на веригите лигнин (след продължителен контакт с вода) води до освобождаването на малки количества ароматни алдехиди и летливи феноли. Сред тях най-силно ароматни са ванилинът и евгенолът, което води до появата на аромати на ванилия и карамфил. По време на естественото съхнене намалява съдържанието на фенолни съединения в дървесината, а също стипчивостта и багрилната материя. Съхненето в изкуствена среда не позволява протичането на подобни процеси и сухата дървесина е винаги по-горчива и с по-голямо съдържание на танини. Бързото съхнене и съкратеният период на отлежаване не спомагат за благоприятното развитие на химическия състав в дъбовата дървесина.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights